Sreda, 30.05.2007.

07:52

Novi Nacrt rezolucije sutra u UN

SAD će sutra podeliti ambasadorima država članica Saveta bezbednosti novi, promenjen Nacrt rezolucije o Kosovu.

Izvor: B92, FoNet

Default images

"To ne znači da će odmah doći do glasanja, već želimo da upoznamo ambasadore sa donekle izmenjenim predlogom, u koji su uključene i neke od primedbi drugih strana", potvrdio je Tanjugu zapadni diplomata u UN koji je želeo da ostane anoniman.

Savet bezbednosti će sutra održati još jednu konsultativnu sednicu posvećenu Kosovu. Zapadne zemlje i Rusija nisu na sastanku ministara inostranih poslova G-8 u Potsdamu uspeli da prevaziđu razmirice o budućem statusu Kosova. O tome opširnije u zasebnoj vesti.

Član pregovaračkog tima Prištine Veton Suroi izašao je danas u javnost sa informacijom da će sutra u Savetu bezbednosti biti predstavljen nacrt nove rezolucije o Kosovu.

Suroi je rekao da je završena faza prethodnih konsultacija i da sada postoji dokument koji će Savet bezbednosti UN vrlo brzo razmotriti. On je uveren da Rusija neće uložiti veto i da će prihvatiti predlog specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, koji podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Suroi je rekao i da su kosovske institucije već počele sa primenom Ahtisarijevog predloga i kao primere naveo konsenzus svih političkih činilaca o nacrtu zakona o pravima manjinskih zajednica, kao i o konkursu za državne simbole Kosova.

On je kazao i da je novim zakonom predviđena službena upotreba jezika manjinskih zajednica, pa će tako, pored albanskog i srpskog, u upotrebi biti i turski, romski i bošnjački jezik u onim sredinama u kojima te zajednice žive.

Ki Mun Ban: Odluka SB UN što pre

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban izjavio je da će SB UN odlučiti o statusu Kosova što je pre moguće. Ban je ponovo podržao predlog svog izaslanika Martija Ahtisarija, prenosi prištinska RTV 21, i dodao da se članovi SB UN konsultuju oko pitanja Kosova.

"Razgovarao sam s mnogim državnicima i premijerima, od kojih sam tražio podršku za to pitanje", rekao je Ban.

Prema njegovim rečima, odlaganje rešenja statusa Kosova neće promeniti situaciju jer strane imaju suprotne stavove. "Predlog Martija Ahtisarija sadrži sve potrebne elemente za izgradnju budućnosti Kosova", rekao je Ban.

Agenciji Beta je u kancelariji portparola generalnog sekretara UN rečeno da je Ban primio inicijativu Vlade Srbije o nastavku pregovora o budućem statusu Kosova, ali se ne zna kakva će biti dalja procedura.

Isti zvaničnik je rekao i da Savet bezbednosti UN za danas i sutra nema zakazanu raspravu o nacrtu rezolucije o Kosovu.

Ahtisari: Rešiti do kraja juna

Marti Ahtisari smatra da pitanje Kosova mora biti rešeno do kraja juna, za vreme predsedavanja Nemačke Evropskoj uniji.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo je u intervjuu za finski Helsingin sanomat pozvao na rešavanje statusa Kosova do kraja nemačkog predsedovanja EU, odnosno do kraja jula, prenela je austrijska novinska agencija APA.

"Centralno pitanje ostaje šta će uraditi Rusija", rekao je Ahtisari i dodao da bi on bio začuđen i razočaran da Moskva spreči usvajanje rezolucije o Kosovu.

Prema Ahtisarijevom mišljenju, interes Rusije ne može biti slabljenje Saveta bezbednosti UN, jedinog organa UN koji može da usvaja obavezujuće odluke.

Odgovarajući na pitanje o napadima na njega i njegovog oca, kog neki mediji u Srbiji povezuju s nacističkim zločinima, Ahtisari je odgovorio finskom izrekom "To se odbija od mene kao voda o leđa guske" i dodao da su te tvrdnje smešne i da svako ko je poznavao njegovog oca zna da su te optužbe i glupe.

Tadić i Koštunica sa Poltavčenkom i Titovom

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica razgovarali su u Beogradu sa izaslanikom predsednika Rusije za Centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom i zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Vladimirom Titovom.

Predsednik Srbije ponovio je da je za Srbiju nezavisnost Kosova i Metohije apsolutno neprihvatljiva.

Poltavčenko je u razgovoru sa premijerom Koštunicom naglasio da je pozicija Rusije i predsednika Vladimira Putina po pitanju rešavanja budućeg statusa Kosova principijelna i da se zasniva na stavu da se moraju poštovati univerzalna načela međunarodnog prava i suverenitet i teritorijalni integritet država, saopštio je kabinet premijera Srbije.

"Napori SAD i EU da usaglase stav sa Rusijom"

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da će SAD i Evropska unija učiniti sve da bi sa Rusijom usaglasile stav o budućem statusu Kosova, pre izlaska pred Savet bezbednosti UN.

On je kazao da na taj način tumači intenzivne razgovore SAD i Rusije, koji, kako je dodao, predstavljaju napor da se postigne dogovor koji bi rešenje za Kosovo zadržao u institucionalnom okviru.

"Verujem da će rešenje da se nađe direktno na vrhu između tri glavna aktera - SAD, Rusije i EU, a da će SAD i EU učiniti sve da izbegnu da izađu pred SB bez dogovora sa Rusijiom", kazao je Vejvoda.

To, prema njegovim rečima, navodi na zaključak da će nova rezolucija o Kosovu ipak biti doneta, a da na nju Rusija neće uložiti veto.

Vejvoda nije mogao da precizira kada bi SB mogao da usvoji novu rezoluciju, navodeći da bi to moglo da se dogodi za dve nedelje, dva meseca ili tek u oktobru.

"Rešenje za Kosovo u kratkom roku"

Rešenje statusa Kosova mora biti doneto u kratkom roku, rekao je za B92 ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt.

On je rekao da SAD i dalje stoje na stanovištu da nastavak pregovora Beograda i Prištine ne može doneti rezultate i nastojaće da ubede Rusiju da prihvati plan Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti.

Polt je rekao da telefonski razgovor predsednika SAD i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina o Kosovu šalje jasan signal da su dve zemlje spremne da i dalje razgovaraju o rešenju kosovskog problema.

Odlazeći ambasador je rekao kako je uveren da se neće odugovlačiti s rešavanjem statusa Kosova, a da SAD neće promeniti stav.

Ceo intervju možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

19 h

Podeli: