Info

Sreda, 30.05.2007.

07:57

Rešenje za Kosovo u kratkom roku

Izvor: Nikola Radišiæ

Default images

Rešenje statusa Kosova mora biti doneto u kratkom roku, rekao je za B92 ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt.

On je rekao da SAD i dalje stoje na stanovištu da nastavak pregovora Beograda i Prištine ne može doneti rezultate i nastojaće da ubede Rusiju da prihvati plan Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti.

Polt je rekao da telefonski razgovor predsednika SAD i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina o Kosovu šalje jasan signal da su dve zemlje spremne da i dalje razgovaraju o rešenju kosovskog problema. Odlazeći ambasador je rekao kako je uveren da se neće odugovlačiti s rešavanjem statusa Kosova, a da SAD neće promeniti stav.

Iako je Vlada Srbije, prema rečima premijera Vojislava Koštunice, tražila nove razgovore o statusu Kosova, Polt ne veruje da će biti novih pregovora Beograda i Prištine. Istovremeno, on ne očekuje produženje rokova.

B92: Kako bi ste ocenili trenutne odnose SAD i Srbije?

Polt: Kada pogledate ukupan obim saradnje naše dve zemlje i vrstu interakcije koju imamo i veliki broj zajedničkih pitanja, posebno kada se radi o ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta, što su oblasti koje su od velike važnosti za Srbe, mislim da nam dobro ide. Svi znamo da postoji i veliki broj pitanja o kojima se ne slažemo, kao što je pitanje budućeg statusa Kosova, ali to jedno pitanje ne može biti faktor koji definiše naše odnose. Ako pogledamo poslednjih 125 godina, ili što je još važnije u narednih 125 godina, mislim da pitanje Kosova neće iskočiti kao ključno u našim ukupnim odnosima, za koje mislim da su odlični i popravljaju se.

B92: Džordž Buš i Vladimir Putin razgovarali su telefonom o Kosovu i pokušali da nađu zajednički stav. Kako je saopšteno, dogovorili su se da će nastaviti da razgovaraju o tom pitanju. Da li imate neke informacije o tom razgovoru?

Polt: Ne želim da ocenjujem razgovor dva predsednika, mislim da bi to bilo drsko. No, jasno je da se radi o još jednom znaku da nastavljamo da razgovaramo s ruskim prijateljima. Znamo da se oni ne slažu s nama i oni znaju da se mi ne slažemo s njima. Istovremeno, osećamo, kao što znate, da je vreme rešavanja statusa Kosova pred nama. Ono mora biti rešeno u kratkom roku. Mi ćemo naći način da ubedimo ruske prijatelje da se slože s nama, ali u svakom slučaju proces koji vodi UN se nastavlja, ovo je aktivna godina u nalaženju rešenja i mi želimo da se status Kosova odredi u veoma kratkom roku, kako bi Kosovo i Srbija, što je najvažnije i Srbija, nastavili ka svojoj budućnosti.

B92: Da li očekujete odlaganje tog roka. Da li je moguć nastavak direktnih pregovora Beograda i Prištine?

Polt: Ne verujem u odlaganje rokova. Imali ste osam godina da rešite ta pitanja, imali ste 15 meseci intenzivnih pregovora, došlo je vreme za donošenje odluka, a ne za dalje razgovore, posebno kada je veoma jasno da nikada neće biti punog dogovora dve strane. Moramo da učinimo sve što možemo a ne sve što je moguće.

B92: Samit G8 je ispred nas i to je još jedna prilika da SAD i Rusija pokušaju da dođu do dogovora oko budućnosti Kosova. Šta očekujete od tog sastanka?

Polt: Ne mogu vam to reći. Čak ne znam koliko je pitanje Kosova visoko na dnevnom redu samita G8, ako ga uopšte ima. Ima mnogo drugih pitanja o kojma treba razgovarati i, da budem iskren prema vama, mnogih pitanja koja su mnogo važnija od Kosova. Rekao bih da je rešenje tog problema u Njujorku, predsednik je svestan toga, državno rukovodstvo je svesno toga, Beograd je svestan toga, Priština je svesna toga i članovi SB UN su svesni toga. U ovom trenutku radi se o jednoj stvari, hajde da se dogovorimo oko nove rezolucije, da glasamo i hajde da donesemo konačnu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: