Godinu dana od referenduma u CG

Na današnji dan pre godinu dana u Crnoj Gori održan referendum za nezavisnost. Podeljena mišljenja u CG, Tadić čestitao praznik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2007.

07:25

Default images

Na referendum je izašlo više od 80 odsto glasača, a više od 55 odsto njih bilo je za nezavisnost Crne Gore. I dok je tada u Crnoj Gori vrlo brzo počelo slavlje, u Srbiji je premijer Vojislav Koštunica danima odbijao da prizna da se državna zajednica Srbija i Crna Gora raspala.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je povodom Dana nezavisnosti poručio da samo demokratska i socijalno uređena zemlja može biti stabilna i dostići strateški cilj - punopravno članstvo u NATO-u i EU.

Istakao je da je za Crnu Goru posebno važno da ima biliske odnose sa svojim susedima: "U tome posebno nam je stalo do bliskih odnosa sa istorijskim crnogorskim prijateljem i partnerom – Republikom Srbijom. Na tom pravcu svakako i sa Rusijom. Iskreno podržavamo i radujemo se svakom demokratskom iskoraku Srbije.“ 

U protekloj godini Crna Gora je završila pregovore o stabilizaciji i pridruženju sa EU, postala članica Saveta Evrope, a potpisala je i Ugovor sa SAD-om o neizručivanju njihovih državljana Međunarodnom sudu u Hagu.

Međutim, odnosi između Srbije i Crne Gore nisu na zavidnom nivou, ističe istoričar Čedomir Antić.

"Nažalost, odnosi nisu dovoljno dobri, tačnije, mi još uvek nemamo do kraja definisane i izgrađene međudržavne odnose, Srbija još uvek nema ambasadora u Podgorici, i to je vrlo loše. Sa druge strane, pitanje statusa srpskog naroda u Crnoj Gori nije rešeno i, po novom predlogu ustava, ono neće biti za duže vreme rešeno, a Srbija, nažalost, zahvaljujući upravo volji demokratskih vlasti od 2000. godine, imala je jednu konzervativnu politiku prema Crnoj Gori, koja je gledala samo da odloži rešenje i da do njega ne dođe. Kada je, na kraju, Crna Gora postala nezavisna, a samim tim i Srbija, srpske vlasti su ostale bez sledećeg koraka i u tom vakuumu smo mi ostali do danas, sa nadom da će nova vlada u Beogradu da nastavi nekakvu politiku prema Crnoj Gori.“   

Politčki analitičar Zoran Lutovac za B92 kaže da je Crna Gora iskoristila šansu koju joj je samostalnost donela jer se oslobodila balasta saradnje sa Hagom i pitanja Kosova.

Ipak, crnogorsko društvo na putu ka Uniji mora da reši i dobar deo svojih unutrašnjih problema, ističe Lutovac:

"Međutim, u Crnoj Gori nije donet ustav, i pored obećanja da će to biti učinjeno do kraja 2006, što ukazuje na još uvek velike podele u crnogorskom društvu koje se tiču krupnih političkih tema - od jezika, crkve, pa do toga ko su konstitutivni narodi. Znači - zaoštravanje tih političkih podela je, na drugoj strani, u senku stavljalo ekonomske procese, naročito proces privatizacije, na koji su imale gotovo sve stranke iz opozicije velike primedbe.“

Iako je Crna Gora i daje duboko podeljena, pristalice i vlasti i opozicije zadovoljno koriste dva neradna dana koja imaju zbog Dana nezavisnosti.

Podeljena mišljenja

Dan nezavisnosti u Crnoj Gori obeležava se manifestacijama u nekoliko gradova Crne Gore, a tim povodom održani su i svečana akademija i prijem, koji je organizovao predsednik Filip Vujanović, a čiji su gosti, sem domaćih javnih i političkih ličnosti, bili članovi diplomatskog kora i predstavnici Evropske unije i Saveta Evrope.

Vujanović je izjavio da država sama sebi nije cilj i da nema stabilne države bez razvijenih institucija. "Demokratsko društvo i njegove institucije nezamislivi su bez vladavine prava. A vladavina prava pretpostavlja racionalnu, ali čvrstu državnu strukturu", rekao je Vujanović.

On je dodao da je Crnoj Gori posebno stalo do bliskih odnosa sa istorijskim crnogorskim prijateljima i partnerima, Srbijom i Rusijom. "Iskreno podržavamo i radujemo se svakom demokratskom iskoraku Srbije", rekao je Vujanović, prenosi Beta.

Premijer Željko Šturanović je izjavio da je u prvoj godini nezavisnosti mnogo urađeno, ali da vlada ima još mnogo zadataka.

"Verujem da je jednogodišnji period iza nas pokazao da priča koju smo pričali u referendumskoj kampanji nije puki nacionalni romantizam ili priča radi političkih interesa, nego iskreno ubeđenje da ćemo brod koji se zove Crna Gora bolje voditi ako budemo samostalni i ako u svojim rukama budemo držali svoje sadašnjost i budućnost", rekao je Šturanović, prenosi Beta.

Specijalni gosti proslave Dana nezavisnosti bile su slovačke diplomate František Lipka, prošlogodišnji predsednik referendumske komisije, i Miroslav Lajčak, međunarodni posrednik u referendumskom procesu, sada predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Komentarišući period posle referenduma, Lajčak je ocenio da Crna Gora odlično ide napred.

Pred Dan nezavisnosti održan je i V kongres Demokratske partije socijalista, na kom je Milo Đukanovic ponovo izabran za predsednika partije. Na kongresu je potencirana dominacija te partije u društveno-političkom životu Crne Gore.

U Crnoj Gori su podeljena mišljenja o političkom i društvenom stanju godinu dana po sticanju nezavisnosti. Dok u vladajućoj koaliciji ocenjuju da je Crna Gora zrelije, politički stabilnije društvo, okrenuto sebi i interesima građana, u opozicionim strankama, bez obzira na prethodni stav o državnom statusu, tvrde da u Crnoj Gori postoje centri moći koji i dalje kontrolišu sve poluge vlasti i da institucije ne funkcionišu.

Iako je zakon kojim je 21. maj proglašen Danom nezavisnosti usvojen u parlamentu dvotrećinskom većinom, izglasan je uz oštru raspravu, svega pet dana pre obeležavanja. Deo opozicije je tvrdio da je to datum koji deli Crnu Goru i najavio da ga deo građana neće slaviti.

Velizar Kaluđerović, iz Socijalističke narodne partije, kaže kako zna da je na hiljade građana bilo toliko tužno da danima nisu izlazili iz postelja.

Božidar Vuksanović, iz DPS-a, izjavio je da "gospoda sa srpske liste" takođe mogu da slave 21. maj. "Toga dana je i Srbija postala nezavisna država. Slavite to kao nezavisnost Srbije", rekao je on.

Tadić čestitao Dan nezavisnosti

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas građanima i rukovodstvu Crne Gore 21. maj - Dan nezavisnosti.

"Siguran sam da će i u budućnosti Srbija i Crne Gora imati dobre odnose, da ćemo zajednički raditi na jačanju ekonomskih i kulturnih veza u interesu građana i Srbije i Crne Gore", navodi se u Tadićevoj čestitki.

Tadić je naveo da će Crna Gora u Srbiji uvek imati pouzdanog prijatelja, političkog i ekonomskog partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: