Status Muzeja istorije Jugoslavije

Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Ljiljana Cetinić optužila je ministra kulture da želi da ukine taj muzej.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

19:40

Default images

Dragan Kojadinović, tvrdi Ljiljana Cetinić, naložio je da se Muzej istorije Jugoslavije iseli iz galerije na Trgu Nikole Pašića, koja treba da se preuredi i pripadne Istorijskom muzeju Srbije. Ministar Kojadinović rekao je za B92 da ne želi da ukine taj muzej već da će se muzej vratiti u svoj prostor posle renoviranja prostorija. U muzeju navode da se radi o mešanju dnevne politike u kulturu.

Ljiljana Cetinić kaže da je sa ministrom Kojadinovićem 2006. godine postignut dogovor da deo prostorija u zgradi na uglu Trga Nikole Pašića i Vlajkovićeve, gde se nalaze prostorije Muzeja istorije Jugoslavije", dobije na korišćenje i Istorijski muzej Srbije.

Uprkos tom dogovoru, najnovijim dopisom Ministarstva od 17. aprila nalaže se muzeju da se iseli i iz svoje galerije jer treba da počnu građevinski radovi "na uređenju ovog prostora za stalnu postavku 'Istorijskog muzeja Srbije'". Ne kaže se gde bi muzej trebalo da se iseli niti kakva je njegova dalja sudbina.

Ljiljana Cetinić apelovala je na Vladu Srbije da se to zaustavi. "U svom građevinsko-preduzimačkom zanosu ministar je prevideo i ne razume da muzej nije poslovni prostor", kaže ona.

"Kulturu države čini kontinuitet kulturnih ustanova - muzeja, arhiva, pozorišta, univerziteta, škola...", kaže ona.

"Apelujem na Vladu Srbije da zaustavi postupak rušenja galarije Muzeja, da Istorijskom muzeju Srbije nađe trajno rešenje i da spreči destrukciju ustanova kulture, u konkretnom slučaju, nastavak destrukcije prostora i kulturne baštine Muzeja istorije Jugoslavije", navela je ona.

Muzej istorije Jugoslavije nastao je spajanjem Muzeja revolucije i Memorijalnog centra Josip Broz Tito.

Muzej godinama ima probleme sa svojim statusom, a istoričarka Branka Prpa smatra da je to zato što se profil muzeja ne uklapa u sada dominantnu ideologiju, koja bi da izbriše neke stvari iz prošlosti.

"Dakle, neprestane arbitraže dnevne politike u oblasti kulture, neprestana valorizacija naše prošlosti, koja se ovbija kroz oblast dnevne politike", kaže ona.

"Pa tako imamo da nije proslavljeno 60 godina oslobođenja Beograda, pa imamo situaciju da nije proslavljeno 60 godina od kraja Drugog svetskog rata i imamo naravno situaciju da hoće da se ukine Muzej istorije Jugoslavije", kaže ona.

Ministar Kojadinović nije želeo za B92 da komentariše ovaj slučaj. Samo je rekao da se radi o građevinskim radovima da bi se zgrada renovirala i da će se nakon toga Muzej istorije Jugoslavije vratiti u svoje prostorije.

Ljiljana Cetinić kaže da to nije istina. "Ministar Kojadinović mislim da ne govori istinu, da budem veoma blaga. On je rekao šta je imao, činjenice govore relevatno o tome šta pokušava da učini", kaže ona.

"Na nama i na kulturnoj javnosti, kao i na Vladi Srbije je da to spreči. Ne može se devastirati jedan muzej, bez obzira što on hoće da pomogne drugom muzeju. Neka mu pomaže na drugi način", kaže ona.

Okupljeni na konferenciji za štampu su se danas složili da se ne može problem nekih institucija kulture rešavati na račun drugih. Takođe, oni ističu i da je krajnje neozbiljno da se tako bitnim pitanjima sada na brzinu bavi ministar tehničke vlade.

Ministarstvo: Istorijski muzej među najznačajnijima

U međuvremenu, Ministarstvo kulture saopštilo je da se Istorijski muzej Srbije, po značaju i vrednosti zbirke, svrstava u red najznačajnijih ustanova kulture u Srbiji.

Predviđeno je da se nakon realizacije rekonstrukcije u stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije uklopi i postavka Muzeja istorije Jugoslavije koja se odnosi na deo srpske istorije iz perioda SFRJ.

Navodi se da je Ministarstvo kulture za taj muzej obezbedilo prostor za stalnu postavku, smeštaj neprocenljivih eksponata i konzervatorskih radionica, a da je urađen projekat rekonstrukcije tog prostora uz sredstva iz Nacionalnog investicionog plana.

Budući da je neophodno da se ceo prostor rekonstruiše, u projektom predviđenom roku, neophodno je da se Muzej istorije Jugoslavije, koji je koristio deo prostora u prizemlju zgrade, privremeno iseli.

Ministarstvo kulture smatra da je neophodno poštovati napore države da se institucije kulture rekonstruišu u cilju poboljšanja kvaliteta rada kao i da je neophodna kolegijalnost i koordinacija u radu između samih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: