Pretnje novinaru na Radio Fokusu

NUNS protestuje zbog "javnog linča i pretnji ubistvom" kojima je na Radio Fokusu izložen novinar Vremena Miloš Vasić.

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.04.2007.

18:53

Default images

NUNS je naveo da je voditelj Radio Fokusa, grubo se poigravši sa slobodom medija, dozvolio slušaocima tog radija koji su se uživo javljali u program da traže likvidaciju novinara Vasića, kao i drugih koji ne misle kao oni. Radio Fokus blizak je Srpskoj radikalnoj stranci i ima nacionalnu pokrivenost.

"Slušaoci su komentarisali izjave Vasića izrečene u emisiji Televizije B92 posvećenoj pokušaju ubistva novinara Dejana Anastasijevića. Vasićeve izjave su interpretirane potpuno proizvoljno i netačno, kako bi se potkrepila teza da mu treba onemogućiti da javno govori ili ga ukloniti", piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS je "sa zaprepašćenjem konstatovao" da se neki mediji, umesto da se svim snagama odupru rastućim pritiscima na novinare, pokušajima likvidacije nekih novinara i pretnjama smrću, "svojevoljno priključuju onima koji ugrožavaju živote novinara i novinarsku profesiju u celini".

"Pozivamo nadležne organe, uključujući i one zadužene za brigu o frekvencijama, pre svega Savet Republičke radiodifuzne agencije, da se sa dužnom pažnjom odnose prema onome što se trenutno događa u pojedinim medijima i reaguju odlučno i energično", piše u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Vasić: RRA da reaguje

Novinar Miloš Vasić izjavio je danas, povodom pretnji, da tu radio stanicu ne treba zabraniti, ali da Radiodifuzna agencija treba da ih opomene da ne izazivaju versku i nacionalnu mržnju i da ne pozivaju na nasilje.

"Slušaoci i voditelji te radio stanice mogu da iznose svoje političke ideje i stavove, ali ne mogu da pozivaju na nasilje i likvidacije. Radiodifuzna agencija je ukinula BK televiziju za 100 puta manje prekršaje od onoga šta radi Fokus", rekao je Vasić za Betu.

On je dodao i da nije ni u jednom trenutku, gostujući sinoć na televiziji B92, rekao da je novinar Radio Fokusa Uglješa Mrdić "kreten", kako su tvrdili na toj radio stanici.

Izveštaj o stavovima iznesenim u emisiji Replika čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: