Preteruje li se sa sedativima

Za devet meseci, u Srbiji u državnim apotekama izdato je skoro 5,5 miliona kutija sedativa, prema čemu je Srbija u vrhu Evrope.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.01.2007.

07:21

Default images

To je podatak Zavoda za zdravstveno osiguranje, ali lekari tvrde da je to uobičajeno za zemlje u tranziciji. Gubitak posla kod većine izaziva veliki stres i upravo je to situacija u kojoj se najčešće poseže za lekovima za smirenje. Međutim, u poslednje vreme sve je više mladih zaposlenih ljudi koji zbog stresa na poslu uzimaju sedative, kažu psiholozi.

Među korisnicima sedativa mnogo je hroničnih bolesnika, koji sedative uzimaju kao deo terapije.

Lekovi se koriste kao neka vrsta psihičke podrške, uz čiju pomoć se pacijenti kreću kroz život, objašnjavaju lekari. Iako se sedativi, prema zakonu, ne mogu dobiti bez recepta, javna je tajna da se i dalje u pojedinim privatnim apotekama mogu kupiti.

Srđan Pešić, iz niškog Instituta za farmakologiju, kaže da Srbija tek sada prolazi kroz tranzicioni šok. "Postoje ljudi, to je čitava populacija, koji spadaju u gubitnike tranzicije. Tu je i neka vrsta posttraumatskog ratnog sindroma", kaže on.

Alternativa lekovima je i psihoterapija, koja je za većinu skupa. Međutim, postoji i terapija koja ne mora da košta ništa, a to je fizička aktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: