Rupel: Rešenje neće biti poraz Srba

Šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel rekao da status Kosova, bilo kakav on bio, ne sme da znači poraz za srpski narod.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.01.2007.

07:10

Default images

"Slovenija ne poseduje neku svoju formulu za novi status Kosova, ali taj status sagledava pre svega u funkciji evropske perspektive celokupne regije. Za nas su za budući status bitna tri poznata načela - nema povratka na stanje pre 1999, granice Kosova ostaju nepromenjene i pripajanje drugim državama nije moguće", rekao je Rupel studentima Fakulteta političkih nauka.

Rupel je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem, rekao da je srpski ministar uspeo da ubedi zvaničnike u Evropi o neophodnosti pronalaženja Kompromisa za Kosovo. Na pitanje da li će, kako je u više navrata sugerisano, upravo Slovenija biti medju prvim zemljama koje bi mogle priznati nezavisnost Kosova, Rupel kaže da će se Ljubljana pridržavati zvaničnog stava Evropske Unije.

"Slovenija sama za sebe neće raditi ništa u vezi ovoga, nego će raditi sve što će raditi u okviru evropskih odluka, evropskih rešenja. Mislim da ćemo doći do jednog jedinstvenog rešenja i da ćemo doći do konsenzusa i naravno tu će se Slovenija pridružiti. Ali mi ćemo se zauzimati dok do tog konsenzusa dođe, za rešenje koje bi bilo pravedno i koje bi bilo kompromisno", rekao je Rupel.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da je problem dosadašnjih pregovora o Kosovu bio što je Kontakt grupa na njihovom početku zauzela stav da će se poštovati želja naroda Kosova, što je protumačeno kao nezavisnost.

"Verujem da će tom zaključku biti dodat u produžetku i stav o poštovanju volje naroda Srbije. U slučaju političke odlučnosti i volje velikih, uz samo malo pritiska, ako je to prava reč, na albansku stranu mislim da možemo da dođemo do jednog ovakvog rešenja, koje ne bi ponizilo nikoga", rekao je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: