Ponedeljak, 18.12.2006.

13:51

Nekoliko napada na više crkava

Tokom vikenda u Novom Sadu, Baču i Kraljevu kamenovani su, pljačkali ili napadnuti bombama objekti različitih verskih zajednica.

Izvor: Beta

Default images

Bačen je Molotovljev koktel na Jevanđeosku crkvu u Kraljevu, kamenovana je zgrada Hrišćanske baptističke crkve u Novom Sadu, a katolička crkva "Svetog duha" u Novom Sadu je opljačkana. Napadači su za sada nepoznati. Te crkve su napadane više puta do sada.

Nepoznati napadač bacio je u noći između nedelje i ponedeljka Molotovljev koktel na prostorije Evanđeoske crkve u Kraljevu. Bomba je izazvala požar u prostoriji za bogosluženje.

Povređenih nije bilo, a u požaru je oštećen deo crkvenog nameštaja, tepih i klima-uređaj. Kraljevačka policija je jutros izvršila uviđaj i traga za napadačem, rečeno je agenciji Beta u Upravi kraljevačke policije.

Sveštenik protestantske Evanđeoske crkve Aleksandar Vitakić rekao je da je to "sraman napad na toleranciju u Kraljevu". "Necivilizovano je u vremenu u kome živimo da se dogodi napad na osnovna ljudska prava i slobodu veroispovesti", kazao je Vitakić.

Prema njegovim rečima, na toj crkvi je u junu bilo razbijeno staklo. "Prava je sreća što Molotovljev koktel nije bačen u vreme dok su vernici, a među njima i deca, bili na bogosluženju", rekao je Vitakić.

Nepoznati počinioci kamenovali su jutros zgradu Hrišćanske baptističke crkve u Novom Sadu, rekao je agenciji Beta sveštenik te crkve Petar Pilić. U zgradi Hrišćanske baptističke crkve nalazi se i Jevanđeoska crkva.

Pilić je naveo da su nepoznati napadači kamenjem polupali ulazna vrata, kao i da su juče ujutro nasilnici kamenovali izlog na zgradi crkve.

Pilić je naveo da je policija izvršila uviđaj na licu mesta. "Ovo je samo jedan u nizu napada na našu crkvu u Novom Sadu koja je veoma često na udaru nasilnika", kazao je Pilić.

Pronađeni pljačkaši crkve SPC

Novosadska policija saopštila je da su nepoznati počinioci proteklog vikenda opljačkali Katoličku crkvu "Svetog duha" u Novom Sadu. Oni su polupali dva prozora, ušli u crkvu, izvršili premetačinu i ukrali 10.000 dinara.

Istovremeno, policija je saopštila da je podnela krivične prijave protiv Nedeljka J. (24) iz Deronja i Stanimira N. (29) iz Bača, zbog sumnje da su iz objekta Srpske pravoslavne crkve na mesnom groblju u Baču ukrali zvono vredno 80.000 dinara.

Zvono su potom prodali Goranu P. (24), a oko prevoza su im pomogli Goran Đ. (30) i Janoš P. (52), svi iz Vajske, protiv kojih je podneta krivična prijava za prikrivanje krađe.

Tadić osudio napade

Predesdnik Srbije Boris Tadić osudio je večeras seriju napada i pljačke verskih objekata u Srbiji i pozvao nadležne državne organe da otkriju počinioce.

Kako je saopštila Preš-služba predsednika, Tadić je ukazao da su napadi anticivilizacijski i antievropski čin koji je za svaku osudu i koji s pravom izaziva zabrinutost građana.

Tadić je pozvao državne organe da brzom i efiksanom istragom što pre otkriju počinioce, izvedu ih pred sud i na odgovarajući način ubuduće preduprede takve incidente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: