Prekinuto suđenje "jatacima"

Suđenje optuženima za pomoć u skrivanju Ratka Mladića ponovo je prekinuto. Optuženi Ivanović: Mladića sam video samo na kalendaru.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.11.2006.

08:17

Default images

Pre nego što suđenje bude nastavljeno Ministarstvo odbrane i BIA pozvani su da se izjasne da li neke informacije i dokumenti iz procesa mogu da ugroze nacionalnu bezbednost. Četvoro optuženih negiralo postojanje bilo kakve veze sa odbeglim generalom.

Na predlog tužilastva Sudnica 3 u Palati pravde ostaće prazna dok sudu ne bude dostavljeno mišljenje BIA i Ministarstva odbrane da li neki dokumenti vezanog za optuženog Blagoja Govedaricu, bivšeg oficira Vojske SCG, treba da budu razmatrani na sednici otvorenoj za javnost ili suđenje, zbog nacionalne bezbednosti, ponovo treba zatvoriti za javnost.

U optužnici protiv Govedarice pominju se trebovanja hrane, opreme i vozila koje je on uzimao od vojske, a koji su korišćeni u skrivanju Mladića, a Govedaričin branilac Nebojša Milosavljević kaže da kao stariji vodnik optuženi nije mogao da pomenute zahteve potpisuje bez dozvole pretpostavljenih.

"U vojsci ne možete ni pertle, ni kutiju imalina da uzmete po svojoj volji. On jeste potpisivao ta trebovanja, ali je to radio po nalogu svojih pretpostavljenih. Oni se sada u postupku pojavljuju kao svedoci, a stariji vodnik Govedarica kao veliki krivac", kaže Milosavljević i dodaje da se u optužnici i dokumentima pominju i vojni objekti, što sud možda želi da zadrži kao tajnu iako su svi ti podaci uglavnom poznati javnosti.

Optuženi Tatjana i Bojan Vasković i Borislav Ivanović izajvili su da nikada nisu pomagali Ratku Mladiću, a da su tokom istrage priznavali da jesu, jer su bili ucenjivani i pod velikim pritiskom. Mladića nikada nisu videli, osim Ivanovica kome je poznat sa kalendara.

Više optuženih u postupku tvrdi da do pre par meseci nisu ni znali da je Ratko Mladic optužen za neki zločin. Milomir Šalić, branilac Stanka i Predraga Ristića kaže da je Predrag Ristić imao 14 godina kada je Mladić optužen za genocid. "On je čovek farmaceut, živi na farmi, sa kozama i ne zanima ga ono čime mi moramo da se bavimo u sudnicama."

Zamenik javnog tuzioca Branko Stamenkovic predložio je da se kao svedok u sudnicu pozove Aleksandar Kostić, načelnik službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije kako bi odgovorio na tvrdnje optuženih da su bili mučeni tokom istrage. Stamenković je kao apsolutnu neistinu odbacio tvrdnje nekih optuženih da im je i sam pretio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: