Napadnut Jevrem Brković

Maskirane osobe sinoć u Podgorici napale književnika Jevrema Brkovića, ubijen Brkovićev vozač i telohranitelj.

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2006.

09:38

Default images

Kako je javila Televizija Crne Gore, tri napadača prišla su Brkoviću oko 22 sata ispred njegovog stana u Podgorici i pretukli ga. Telohranitelj Srđan Vojičić pokušao je da odbrani Brkovića, a napadači su zapucali i usmrtili Vojčića. Policija još nije dala nikakvo obaveštenje.

Jevrem Brković je pretučen i, posle hirurške obrade i dijagnostičkih pretraga, smešten u Hiruršku bolniku Kliničkog centra, rekao je lekar Dragan Kastratović. Prema njegovim rečima, Brković ima razderotine na glavi i kolenu, nanete tupim predmetom, i nekoliko podliva na obe noge. "Sve povrede su lakše prirode", kaže Kastratović.

Jevrem Brković je izjavio da su ga dve osobe napale šipkama, a da je treća ubila Vojičića. Brković kaže da su u Vojčića ispaljena tri metka, a da iza napada stoje ličnosti koje su se prepoznale u njegovom najnovijem romanu "Ljubavnik Duklje". "Naručioci ubistva su mafiozi koji su se prepoznali u mom romanu. To sam i očekivao", rekao je Brković.

U jednom poglavlju knjige Brković opisuje venčanje u Milanu. I pored toga što je koristio pseudonime, postoje snažne asocijacije na desetak ličnosti sa crnogorske kriminalne i javne scene.

Brković je više puta bio meta napada. Početkom devedesetih godina, kada je iznosio antiratne stavove, na njega je dva puta pucano u Crnoj Gori. Brković je tada napustio Crnu Goru i sedam godina živeo u Hrvatskoj.

Poslednjih godina više puta su razbijeni prozori Brkovićevog stana u Podgorici, a slični napadi su izvedeni i na redakciju Crnogorskog književnog lista, koji uređuje. Jevrem Brković je i predsednik Dukljanske akademije nauka.

Medojević: Iza napada neko jači od države

Napad je osudila vladajuće Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija, kao i opozicione Socijalistička narodna partija Crne Gore i Demokratska srpska stranka.

Međutim, lider crnogorskog opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević kaže da sumnja da će državni organi Crne Gore rasvetliti napad na književnika Jevrema Brkovića i ubistvo njegovog vozača Srđana Vojičića.

Medojević je kazao da je očigledno da iza napada stoje moćne strukture koje se osećaju zaštićenim od strane državnih organa i koje sebe smatraju moćnijim od države. "Evo prilike Demokratskoj partiji socijalista da pokaže da želi se bori protiv korupcije i kriminala", kazao je lider PZP-a.

Grahovac: Kriva je vlast

General u penziji Blagoje Gragovac ocenio je da se sa visokim stepenom pouzdanosti može zaključiti da se ubistva u Crnoj Gori izvršavaju "uz učešće nekoga iz vlasti ili je ona nesposobna da otkrije počinioce".

Grahovac je, kako su preneli podgorički elektronski mediji, rekao da "u i oko vlasti ima ne mali broj onih čiji postupci više lice na ponašanje sultana, nego demokrata".

Prema oceni Grahovca, sva ubistva ili pokušaji ubistva u Crnoj Gori, u poslednjih 15 godina "imaju jedan najmanji zajednički sadržalac-isti je stepen učestalosti ubistava i pokušaja tog zlocina kao i neotkrivenosti tih zlodela".

"Drugačije mišljenje se ne moze isključiti kao motiv tih dela", rekao je Grahovac i naveo da su za sve to vreme na vlasti bile iste političke snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: