Četvrtak, 14.09.2006.

14:43

Kosovo u preambuli budućeg ustava

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak o dopuni Predloga Ustava Republike Srbije stavom o Kosovu kao pokrajini Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Saglasno odluci Skupštine Srbije da se u najkraćem roku donese novi ustav, u kome će biti potvrđeno da je Kosovo sastavni deo Srbije, Vlada je usvojila Zaključak da se preambula novog ustava dopuni sledećim stavom: Pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i ima suštinsku autonomiju u okviru suverene države Srbije.

Iz takvog položaja Kosova slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

Predlog za dopunu predloga ustava upućen je u Skupštinu Srbije.

Ova odluka dolazi dan nakon rasprave u Savetu bezbednosti o napretku na Kosovu.

Prema pisanju štampe, ovakva odluka Skupštine i Vlade neće smetati Srbiji sve do trenutka kada se bude odlučivalo o našem ulasku u EU.

Radikali zadovoljni rešenjem za Kosovo, ali...

Na usaglašavanju teksta novog ustava rade ministar za lokanu samoupravu Zoran Lonačar, koji zastupa DSS i Vladin predlog ustava, i Dragor Hiber, koji zastupa stavove predsednika države i DS-a. Novi ustav treba da bude potvrđen i na referendumu.

“Svoj konačni izgleda nacrt ustava Srbije dobiće kada se o njemu izjasne i Srpska radikalna stranaka i Socijalisitička partija Srbije”, rekao je Lončar.

Aleksandar  Vućič, generalni sekretar Srpske radikalne stranke navodi da se bez njih ne može usvojiti novi Ustav: "Lončar i Hiber su mnogo važni u ovoj zemlji, možda da ga oni prekosutra i usvoje. Ja sumnjam da mogu da izvedu 50 odsto ljudi na referendum, ali toliko su to snažne ličnosti da ni to nije nemoguće".   

Radikali su zadovoljni rešenjem o Kosovu. Međutim, prema Vučićevim rečima, za radikale nije prihvatljivo da Vojvodina dobije veću autonomiju od one koje trenutno ima.

Osim toga, radikali traže izmene izbornog sistema. Predlažu da se predsednik bira u parlamentu, ali i da se  gradonačelnici i predsednici opština biraju u lokalnim skupštinama: "Zato što dolazimo u besmislenu situaciju, imate gradonacelnika radikala, a imate skupštinsku većinu iz drugih stranka koji ga blokiraju i obrnuto. I kako to da funcioniše? Tako što će da se ide na opoziv svakih petnaest dana?"

Nezvanično se može čuti da se predstavnici vladajuće koalicije  spremni da izađu u susret većini zahteva radikala kako bi bili sigurni da će referendum za potvđivanje teksta ustava dobiti potrebnu većinu. Ministar Lončar veruje da će odziv na referendumu biti istorijski, nezabeležen do sada.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković izjavio je večeras da je tekst Ustava Srbije usaglašen i da će za desetak dana biti predstavljen Pododboru za Ustavna pitanja. "Usaglašene su političke volje, stavovi, sada sledi jezičko-pravna redakcija", kaže Marković.

"Status Kosova pre ustava Srbije"

Namera da u budućem ustavu Srbije Kosovo bude definisano kao njen deo sa suštinskom autonomijom nije pravno utemeljena i nije ozbiljna u trenutku kada se vode pregovori o statusu Kosova, ocenili su kosovski zvaničnici.

Predstavnik Pregovaračkog tima Prištine Skender Hiseni je rekao da je pregovarački proces u toku, da treba da se završi tokom ove godine i da Ustav Srbije neće biti osnova sa određivanje statusa Kosova.

"Kosovo se nalazi na putu rešenja statusa, što će se desiti najkasnije do kraja godine. Na sastanku sa predsednikom Ahtisarijem uvideli smo da je on ubeđen da ovaj proces treba da se zaokruži do kraja godina. Zato stavovi Srbije ne zaslužuju nikakav komentar", kaže on.

Janjić: Rešenje na proleće

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da odluka Skupštine o hitnom donošenju novog Ustava u kom je definisan status Kosova znači da će Ustav ubrzo biti donet i da je podržana namera Vlade da mobiliše referendumsku i skupštinsku većinu. Janjić je za Glas Amerike rekao da je drugo pitanje efekta koji takva odluka ima na razgovore o Kosovu. "Mislim da nema neposredne efekte na međunarodnom planu, već na unutrašnjoj sceni i da se time zapravo potvrđuje političko jedinstvo. Sada je jasno da nijedna stranka u Srbiji nije spremna da potpiše nezavisnost", rekao je Janjić.

"Stvar se sada komplikuje, a pitanje političkog statusa definitivno se stavlja u ruke Kontakt-grupe, odnosno dogovora Moskva-Vašington. Najverovatnije je da će to produžiti planirani proces do proleća sledeće godine, ali mislim da će rešenje koje tada bude postignuto biti stabilnije i bogatije od onog koje bi možda bilo doneto da se ostalo pri prvobitnim planovima Ahtisarija i Kontakt-grupe", rekao je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

14 h

Podeli: