EK zabrinuta zbog radiodifuzije

Nakon OEBS-a i Saveta Evrope, i Evropska komisija zabrinuta je zbog amandmana na Zakon o radiodifuziji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2006.

09:49

Default images

Članovi Evropske komisije, zabrinuti zbog nedavnih izmena Zakona o radiodifuziji i njihovog usvajanja u Skupštini po hitnom postupku, napisali su pismo predsedniku Skupštine Srbije i naveli da je pri ponovnom odlučivanju neophodno omogućiti javnu diskusiju. Navodi se da svi relevantni subjekti treba da učestvuju u debati o tako važnom pitanju, a EK će pružiti tehničku pomoć u tom procesu.

Osim zabrinutosti zbog procesa raspodele radiodifuznih frekvencija, Evropska komisija je zabrinuta i zbog činjenice da je Skupština, bez odgovarajućih konsultacija, usvojila izvesne kontroverzne amandmane na Zakon o radiodifuziji, kojima bi bila povećana diskreciona ovlašćenja Agencije za radiodifuziju, što bi se u isto vreme negativno odrazilo na njenu nezavisnost od izvršne vlasti. Evropska komisija će nastaviti da prati razvoj događaja u vezi s tim pitanjem u svom narednom redovnom izveštaju o primeni glavnih ciljeva Evropskog partnerstva.

Pismo Evropske komisije poslato je i potpredsednici Vlade Srbije Ivani Dulić-Marković, ministru kulture Draganu Kojadinoviću, predsedniku Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Aleksandru Lazareviću, predsednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Suzani Grubješić, direktorki Kancelarije za evropske integracije Tanji Miščević, generalnom sekretaru Presedništva Srbije Branku Radujku i predsedniku Republičke radiodifuzne agencije Nenadu Cekiću.

Pre Evropske komisije, istu zabrinutost za neadekvatne odredbe vezane za radiodifuziju i za njihovu primenu u Srbiji iskazali su i OEBS i Savet Evrope, navodeći da Srbija kao članica Saveta Evrope mora da se uskladi sa standardima te organizacije. Jedna od osnovnih zamerki je da izmene nisu prošle kroz javnu raspravu među stručnjacima i medijskim radnicima i da su dovedeni u pitanje medijski standardi. Na takve izjave oštro su reagovali predstavnici Saveta Radiodifuzne agencije, navodeći da je to mešanje u njihov rad.

Ko koga kontroliše

Potpredsednik DSS-a i ministar za nauku u Vladi Srbije Aleksandar Popović smatra da svaki zakon može da se dopunjuje i popravlja kada se vidi da, bez obzira na dobre namere, u nekom delu ne funkcioniše: "Duboko verujem da će Vlada Srbije svaku konkretnu primedbu razmotriti, svako konkretno rešenje, ne priču da se prave okrugli stolovi i slično".

Đorđe Vlajić iz NUNS-a ne veruje da je parlament spreman da izmeni već donetu odluku, bez obzira na kritike domaće i strane javnosti: "Kao i u svakoj situaciji, i ovde postoje neki interesi. Još uvek nije dovoljno jasno da bi moglo da se tačno kaže ko sve stoji i čiji su interesi u pitanju, ali set izmena ozbilno ojačava Radiodifuznu agenciju i njen Savet, pa se postavlja pitanje ko koga kontroliše, šta od državnog aparata koristi i na koji način i da li je to primereno. Mnogi su rekli da nije".

Skupština Srbije u julu je usvojila izmene Zakona o radiodifuziji, ali početkom avgusta predsednik Srbije Boris Tadić, koji je trebalo da potpiše izmene Zakona o radiodifuziji, to nije učinio, pa će Skupština na prvoj narednoj sednici morati o izmenama ponovo da raspravlja. Ministarstvo kulture i medija pripremilo je više od 50 izmena i dopuna Zakona, kojima bi se, između ostalog, definisalo kome odgovara Savet Republičke radiodifuzne agencije, rekao je tada resorni ministar Dragan Kojadinović.

Demokratska stranka podseća da je upravo zbog činjenice da ove izmene predstavljaju pretnju slobodi medija i pravu građana na objektivno informisanje i da nisu u skladu sa evropskim standardima, Boris Tadić vratio ovaj zakon na ponovno izjašnjavanje. Demokratska stranka zahteva od Skupštine Srbije da ne usvoji predložene izmene zakona o radiodifuziji.

Demokratska stranka podseća da je upravo zbog činjenice da izmene Zakona o radiodifuziji predstavljaju pretnju slobodi medija i pravu građana na objektivno informisanje, da nisu u skladu sa evropskim standardima, Predsednik Srbije Boris Tadić  vratio ovaj zakon na ponovno izjašnjavanje.

Demokratska stranka zahteva od Skupštine Srbije da ne usvoji predložene izmene zakona o radiodifuziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: