Glas za ograničenje radnog vremena

Ministarstvo prosvete podržalo je predlog Skupštine grada Beograda da se ograniči radno vreme ugostiteljskih objekata.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 22.08.2006.

13:54

Default images

Međutim, prema rečima ministra Vuksanovića, to ministarstvo predlaže da kafići radnim danom i nedeljom rade do ponoći, a petkom i subotom do jedan. To je deo brige za maloletnike, ali i za noćnu buku, a plan je napravila Skupština Beograda.

"Mi smatramo da je ova forma prilična našim naravima, našim navikama i da ponoć i jedan sat, petkom i subotom, jeste optimalno vreme. Istovremeno, bio bi to i kompromis između ovog predloga i stava ugostitelja. Mislim da bismo prošli bez većih polemika.“ Navodeći da je ograničenje rada kafića i restorana uobičajeno u Evropi, Vuksanović je kazao da je pitanje samo kako će to pravilo biti prilagođeno specifičnostima Srbije.

Roditelji pozvani u škole i u savete

Vuksanović je kazao da će Ministarstvo i ove školske godine nastojati da akcijom "Gde je sada vaše dete?", poboljša bezbednost učenika i pozvao roditelje da se više uključe u obrazovanje dece. "Roditelji u svako doba dana moraju da znaju gde im se nalazi dete jer od toga pre svega zavisi da li će im dete biti normalno ili narkoman i alkoholičar", kazao je srpski ministar prosvete. Prema predlogu Ministarstva, ugostitelji bi trebalo da se strogo pridržavaju zabrane točenja alkohola maloletnicima.

Član Saveta za prevenciju problema ponašanja Dragana Kožović kazala je da se Ministarstvo tom akcijom obraća prosečnoj porodici u Srbiji, koja ima brojne egzistencijalne probleme i nije spremna da preispita svoje roditeljstvo. "Roditeljima je potrebna pomoć da se snađu između patrijarhalnog i modernog modela porodice i shvate na koji način žele da vaspitavaju decu i mi im nudimo tu pomoć", objasnila je ona.

Ministar prosvete i sporta i Savet za prevenciju problema ponašanja pozvali roditelje u škole i u školske savete. Slobodan Vuksanović i članovi Saveta danas su, uoči nove školske godine, najavili nastavak projekata koji će poboljšati saradnju. "Nećemo prestati da se obraćamo roditeljima, objašnjavajući im da nisu mogući vaspitanje i obrazovanje dece bez njihove nezamenjive uloge", rekao je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, akciju "Gde je sada vaše dete" i druge projekte prevencije podržale su i sve važnije međunarodne institucije. "Ulogu roditelja ne mogu da preuzmu ni učiteljice ni školski policajac ni direktor jer deca najveći deo vremena provode van škole", rekao je Vuksanović i dodao da od toga zavisi budućnost deteta.

Vuksanović je najavio da će ove godine svim prvacima biti podeljene male signalne saobraćajne palice, koje treba da posluže kao početak obuke o saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: