I Srbija postaje nezavisna

DSS, čiji je lider premijer Koštunica, saopštiće stav o referendumu u Crnoj Gori tek po objavljivanju konačnih rezultata.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 22.05.2006.

07:23

Default images

"Reći ćemo jasno šta mislimo o funkcionisanju Srbije i Crne Gore, u kojem kontekstu vidimo Srbiju posle rezultata...", rekao je danas portparol DSS-a, Andreja Mladenović i dodao da u DSS-u ima dosta zabrinutosti u vezi sa tim, kao i ostalim državnim pitanjima.

Upitan da li DSS ima većinu u Skupštini Srbije za eventualnu rekonstrukciju Vlade posle referenduma u Crnoj Gori, on je rekao da to pitanje prejudicira referendumski rezultat, ali da Vlada ima većinu od 130 poslanika i da ona nije nikakav problem.

Labus: Vlada prva da prizna nezavisnost

Bivši srpski vicepremijer Miroljub Labus pozvao je Vladu Srbije da prva prizna nezavisnost Crne Gore. Labus je rekao da srpski zvaničnici treba odmah da pozovu Mila Đukanovića na pregovore o uređenju međusobnih odnosa. "Politika Vlade Srbije prema Crnoj Gori doživela je težak poraz na referendumu i zbog toga njen prioritet mora biti promena politike prema Crnoj Gori", rekao je Labus.

Prema njegovim rečima, vlada Vojislava Koštunice mora nastojati da se sa vladom Crne Gore reše svi pravni odnosi koji mogu biti problem građanima obe republike posle sticanja crnogorske nezavisnosti.

Naglasivši da je na referendumu "potvrđena jasna većinska volja građana", Labus je rekao da Srbija ne treba da bude nezadovoljna izglasavanjem nezavisnosti Crne Gore jer je time i sama dobila svoju državu. 

Srbija nasleđuje sva međunarodna prava i obaveze

Ustavna povelja SCG, usvojena pre tri godine, predviđa da u slučaju istupanja Crne Gore iz državne zajednice Srbija nasleđuje pravo na međunarodni subjektivitet, mesto u Ujedinjenim nacijama, ali i sve međunarodne obaveze. Sva eventualna sporna pitanja, predviđa Ustavna povelja, biće rešena između države sledbenika i osamostaljene države. Crna Gora će morati da se prijavi za članstvo u svim međunarodnim organizacijama, zbog čega se predviđa dalje usporavanje ostvarenja crnogorskih želja za pristup EU.

Ne očekuju se veći problemi u pregovorima dve države sa EU vezanim za ekonomsku sferu, zbog toga što dve države već duže vreme pregovore obavljaju na dva paralelna i razdvojena koloseka. Zvaničnici Srbije - vlada, predsednik, ministri, partije i poslanici nisu spremni da se pre objavljivanja zvaničnih i konačnih rezultata referenduma izjasne o sledu budućih poteza vezanih za proces uspostavljanja samostalnosti Srbije.

U ovom trenutku nije poznato da li ključne državne institucije imaju unapred pripremljen plan koji će biti primenjen kada nezavisnost Crne Gore bude ozvaničena. Ne zna se, takođe, da li među najvećim političkim partijama u zemlji, uključujući i parlamentarnu opoziciju, postoji saglasnost o redosledu poteza. Pretpostavlja se da bi početni potez trebalo da bude usvajanje Deklaracije o nezavisnosti Srbije.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ocenio je ranije da bi, u slučaju odvajanja Crne Gore, Srbija u roku od nekoliko dana izmenom Zakona o vladi i donošenjem deklaracije o proglašenju nezavisnosti mogla da se konstituiše kao samostalna država.

"Za razliku od Srbije koja će ostati članica međunarodnih institucija, Crna Gora će morati da ispočetka gradi svoj međunarodni subjektivitet", rekao je za B92 politički analitičar Zoran Lutovac. "Srbija će ubuduće imati svoje diplomatske predstavnike u važnim zemljama u kojima su, do sada, ambasadori bili ljudi bliski Vladi Crne Gore", rekao je on.

Lutovac je kazao da bi priznanje rezultata referenduma od EU i suprotstavljenih blokova partija, odmah nakon saopštavanja konačnih i zvaničnih rezultata, bilo ključno za smirivanje eventualnih postreferendumskih tenzija.

Dinkić: "Volja većine se mora poštovati"

Ministar finansija Srbije i lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je danas da se "volja većine građana Crne Gore, iskazana na referendumu, mora poštovati".

On kaže da mu je žao što su drugi odlučivali o našoj sudbini i da je sada vreme da se Srbija okrene sebi i svojim građanima. Srbija sada mora da formira svoja ministarstva spoljnih poslova i odbrane, kao i da uradi rebalans budžeta i izmeni zakon o Vladi, kaže Dinkić.

“Takođe moramo što pre da donesemo i novi Ustav Srbije, jer sada znamo i ko smo i šta smo, jednom rečju da uzmemo potpuno svoju sudbinu u svoje ruke. Neke troškove koje smo do sada plaćali više nećemo imati, kao što su troškovi finansiranja diplomata iz Crne Gore, imaćemo racionalniji sistem odbrambenih snaga. Međutim, suštinski su Srbija i Crna Gora i do sada bile dva ekonomska sistema, tako da u tom smislu neće biti nekih bitnijih promena, jedino što će biti veći registrovani izvoz, pošto smo mi neto izvoznik u Crnu Goru. Moj će predlog biti da razgovaramo sa Crnom Gorom o stvaranju carinske unije”, izjavio je Dinkić za B92.

Dinkić, koji je trenutno u Londonu na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj, rekao je da će se po povratku u Beograd sastati sa premijerom i sa ostalim članovima Vlade kako bi razgovarali o daljim interesima Srbije.

On nije želeo da govori o tome da li je postignut konsenzus oko izbora srpskog ministra spoljnih poslova, s obzirom da je iz SPS-a
najavljeno da neće podržati Draškovića, objasnivši da je još rano govoriti o tim stvarima.

Stranka G17 plus, članica vladajuća koalicije u Srbiji, čestitala je danas građanima Crne Gore nezavisnost.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, član Predsedništva G17 plus Čedomir Antić čestitao je "obnovu državnosti" i građanima Srbije, ali je ocenio da rezultat referenduma u Crnoj Gori nije razlog ni za egzaltiranost ni za apatiju.

"Vreme za Kraljevinu Srbiju"

Šef diplomatije (bivše) SCG Vuk Drašković smatra da je nezavisnost Crne Gore prilika za obnovu parlamentarne monarhije u Srbiji.

"Verujem da je ovo istorijski trenutak da se Srbija vrati svom istorijskom početku koji bi bio utemeljen u istorijski proverenim i pobedničkim stubovima srpske države, a to su stubovi kraljevine. Ovu priliku da se Srbija vrati onome što će nam skratiti put ka Evropi, a to je ustavna parlamentarna monarhija, srpski narod ne sme propustiti", rekao je sinoć lider Srpskog pokreta obnove za B92.

Nikolić: Nezavisnost CG opasan i bolan postupak

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić, ocenio je danas da je nezavisnost Crne Gore opasan i bolan postupak za srpski narod i srpsko biračko telo u toj državi, ali je istakao da će svet, pa i Srbija poštovati volju građana Crne Gore.

Nikolić izražava spremnost da se u narednim godinama bori za referendum koji bi dve države ponovo ujedinio. Do tada, rešenje vidi u izborima.

"Znamo da su okolnosti promenjene, znamo da je Crna Gora nezavisna, znamo da je Srbija na neki način pasivno postala nezavisna. Hajde da održimo izbore da vidimo kako to građani procenjuju – pa i tu borbu Vojislava Koštunice i Borisa Tadića za zajedničku državu, koja, evo, niti je bila prava borba i nije donela ništa novo. Imperativ bi bili izbori, a onda da se uozbiljimo i sačinimo Ustav po meri", rekao je Nikolić.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će posle referenduma i jedni i drugi (Srbija i Crna Gora) da se okome na imovinu i da će da je rasparčavaju do poslednje stolice. 

Dačić: U pitanju su nacionalni interesi Srbije

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da se rezultatom referenduma u Crnoj Gori dovode u pitanje nacionalni interesi Srbije i srpskog naroda jer jedna trećina Srba sada ostaje da živi van granica Srbije.

Dačić je rekao novinarima u Skupštini Srbije da su za opstanak državne zajednice glasali Srbi, Crnogorci i deo Muslimana, a za nezavisnost, kako je naveo, antisrpska koalicija koju čine Crnogorci, Albanci, Hrvati i ostali.

Šef poslanika socijalista u republičkom parlamentu Ivica Dačić ne vidi ishod referenduma u Crnoj Gori kao još jedan od neuspeha politike Vlade koju ta stranka podržava. On kaže da je za Srbiju neophodna politika koja vodi računa o nacionalnim interesima.

"Kakvi su prema Srbima u tim državama, takva Srbije treba da bude prema državljanima Srbije koji imaju to nacionalno poreklo. To nije nacionalizam ili šovinizam, to je nešto što je svuda u svetu normalno. Jedino kod nas nije normalno. Jedino kod nas je normalno da se više vole oni koji ubijaju srpski narod, nego oni koji su nam bili braća", kaže Dačić.

Batić: Vlada Srbije da podnese ostavku

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić izjavio je danas da Vlada Srbije mora da podnese ostavku, da je neophodno da se raspišu izbori za ustavotvornu skupštinu, kao i da svi državni funkcioneri u Srbiji, koji su državljani Crne Gore, moraju da napuste ta mesta.

Čestitajući građanima Crne Gore, ali i Srbije nezavisnost, Batić je istakao da je "Srbiji posle svega ostaje gorak ukus jer se zbog nenarodne vlasti nije sama izjasnila o svojoj samostalnosti".

Predsednik Političkog saveta DHSS-a Milan St. Protić optužio je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da je "njegova politika osramotila Srbiju, koja je slučajno postala nezavisna". On se zapitao da li je "posle prekida pregovora sa Evropskom unijom i bruke sa referendumom u Crnoj Gori potrebno da budemo poraženi i u pregovorima o Kosovu, da bismo shvatili koliko je pogubna politika Vojislava Koštunice".

Kasa: Navijao sam za samostalnost Crne Gore

"Ja sam očekivao ovakav rezultat. Čestitam onima koji su želeli da povrate samostalnost Crne Gore. Crna Gora ima duboku tradiciju samostalnosti i siguran sam da će oni krenuti brže i bolje ka Evropi. Nažalost, nas su ostavili da se pečemo u sopstvenom sosu", rekao je Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa.

On je rekao da će se i u Srbiji nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti ubrzati procesi, pre svega da će biti donet novi ustav Srbije, što je osnovni preduslov za ubrzavanje procesa evropskih integracija.

"Navijao sam za samostalnost Crne Gore kako bi se konačno stvorili uslovi da se Srbija okrene samoj sebi i da prestane da pronalazi izgovore za sopstvene gluposti u nekima drugima", kazao je Kasa.

LDP: Srbija suočena sa političkim izazovom

Liberalno demokratska partija smatra da rezultat crnogorskog referenduma Srbiju suočava sa novim političkim izazovima, među kojima je najprioritetniji realizacija politike modernizacije i reformi koje su zaustavljenje ubistvom premijera Zorana Đinđića.
LDP u demokratskom režimu u Podgorici vidi najbližeg prijatelja i strateškog partnera za saradnju kako bi i Srbija krenula putem evropskih integracija, stoji u stranačkom saopštenju.

SDU: Beograd kao da žali nezavisnu Srbiju

Socijaldemokratska unija je čestitala građanima Crne Gore izglasavanje nezavisnosti na referedumu o državnom statusu i izrazila očekivanje da će dve republike ostati bliske i prijateljske države.

Ta partija je osudila ponašanje zvaničnog Beograda koji je tokom referendumskog procesa podržavao jednu stranu kao i zbog toga što još uvek nije uputio čestitku građanima Crne Gore: "Istorija će zabeležiti da se zvanični Beograd danas ponaša kao da mu je žao što je Srbija postala suverena država".

"Koštunica da prizna rezultat i čestita"

Funkcionerka Socijaldemokratske partije Ljiljana Nestorović izjavila je da je sada najvažnije da srpski premijer Vojislav Koštunica prizna zvanične rezultate referenduma u Crnoj Gori i čestita građanima te republike na demokratskoj odluci.

"Koštunica je doživeo definitivan poraz svoje državničke politike - nije donet ustav, prekinuti su pregovori sa Evropskom unijom i nije sačuvana zajednička država", kazala je Ljiljana Nestorović, koja je poslanica SDP u Skupštini Srbije. Ona je pozvala Koštunicu i da se "suoči sa odgovornošću" i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Čanak: Niko ne želi sa Srbijom

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je noćas da je pobeda opcije za nezavisnu Crnu Goru dokaz da sa Srbijom niko ne želi da živi u zajednici. "Srbija sada više nema izgovore. Očigledno je da sa ovakvom Srbijom niko ne želi da živi u zajednici i krajnje je vreme da se ljudi u Srbiji dobro zapitaju zašto je to tako".

On je kazao da je pobeda opcije za nezavisnost Crne Gore ujedno "veliki dan" i za Srbiju, koja je na taj način "nezasluženo" povratila nezavisnost.

Prema njegovim rečima, Crna Gora će sada imati daleko bolju šansu da krene putem unutrašnje integracije i evropskih integracija i dodao da je referendum bio "fascinantno dobro organizovan".

Naslovi beogradske štampe

Beogradski listovi, osim dnevnika Borba, naslovne strane današnjih izdanja posvetili su rezultatima crnogorskog referenduma održanog juče u toj republici.

Listovi Politika, Glas javnosti i Kurir uzdržano komentarišu ishod crnogorskog referenduma i izražavaju blagu sumnju u nezvanične rezultate pod naslovima "Sporna Milova većina", "Braćo Crnogorci, koji je rezultat?" i "Razlaz?".

Dnevnici Večernje novosti i Blic svoje tekstove o rezultatima referenduma o državnom statusu Crne Gore donose pod naslovima "Nezavisna!" i "Razlaz", dok je list "Press" ishod izjašnjavanja naslovio sa "Kraj".

Tekst pod naslovom "Crna Gora tesno nezavisna" zauzima veći deo naslovne strane današnjeg izdanja lista Danas, dok jedino list Borba na naslovnoj strani ne donosi izveštaj sa jučerašnjeg izjašnjavanja crnogorskih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: