O liberalizaciji viznog režima

Delegacije kancelarija vlada SCG i Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji razgovaraju u Briselu sa ekspertima EU o viznom režimu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.04.2006.

10:54

Default images

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Uniji Tanja Miščević rekla je da je glavni zadatak da se zadrži trenutna cena vize. Njena koleginica sa saveznog nivoa Jela Baćević kaže za B92 da se sastanak održava na ekspertskom nivou, kao jedan u nizu budućih tehničkih sastanaka koji bi trebalo da pripreme adekvatnu viznu liberalizaciju na putu ka "šengenskoj beloj listi".

"Našim ekspertima će biti prvi cilj da ukažu na značaj cene viza za 'zemlje Šengena', i činjenice da mi u ovom trenutku ulazimo u ozbiljnu fazu pregovora sa EU, a doživljavamo realnost uvećanja cene vize, što je jedno u suprotnosti sa drugim", kaže Baćevićeva.

Ona kaže da je suština sastanka određivanje prioritetnih kategorija koje bi išle kao prve u procesu liberalizacije viznog režima: "Pre svega se radi o naučnim radnicima, studentima, đacima, zatim su tu diplomate, državni službenici, lica koja putuju zbog lečenja, novinari, vozači koji putuju na međunarodnom tranzitu, kao i kulturni radnici. Insistiraće se na ovim grupama, a koliko će se dobiti, videćemo."

Direktorka Kancelarije Vlade SCG za pridruživanje EU kaže da će se ići i na limitiranje cene vize, kao i na uvođenje besplatne vize za određene kategorije, kao i na olakšavanje procedure izdavanja vize. "Međutim, ovo su samo ekspertski razgovori, i oni neće doneti konačan odgovor ni po jednom od ovih pitanja", naglasila je ona.

"Nagovoriti Francusku i Nemačku"

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta uticaće na vlade i ustanove Evropske unije da uvedu olakšice za vize građanima država Zapadnog Balkana, izjavila je šefica delegacije za Jugoistočnu Evropu u EP Doris Pak.

Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Franko Fratini rekao je da će idućeg meseca na sastanku stručnjaka EU i susednih zemalja u Beču biti pokrenuto sprovođenje plana za vizne olakšice zemljama balkanskog regiona. Prema izvorima Evropskog parlamenta, najviše napora moraće biti uloženo kako bi vlade Nemačka i Francuske pristale da odustanu od odbojnog stava za ublažavanje viznog režima za Zapadni Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: