Čeku premijer umesto Kosumija

Premijer Kosova Bajram Kosumi podneo je danas posle podne ostavku na tu funkciju. General Agim Čeku, biće novi premijer.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 01.03.2006.

12:17

Default images

Kosumi je novinarima u Vladi Kosova kratko rekao da ostavku podnosi smatrajući da u slučaju pokretanja procedure u skupštini ne bi mogao da dobije potrebnu poslaničku podršku za ostanak na funkciji. Kako piše prištinski Ekspres, komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, general Agim Čeku, biće novi premijer. Ostavkom premijera, po Ustavnom okviru, pada cela vlada.

Kosovski mediji javljaju da je Kosumi podneo ostavku pod pritiskom njegove stranke, Alijanse za budućnost Kosova, koja je nezadovoljna učinkom vlade i ispunjenjem međunarodnih standarda. Oni su rekli da ostavka Kosumija predstavlja deo široke rekonstrukcije vlade, koju čine predstavnici Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

"Razlog za promene na čelu Vlade leži u činjenici da nije na vreme ostvarivala program i međunarodne standarde, ali i nelojalnost Kosumija i nekih ministara svojoj partiji", piše Ekspres pozivajući se na svoje izvore.

Prema prvim pouzdanim informacijama, najviše šanse da budu članovi buduće vlade imaju sadašnji ministri za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziri i životnu sredinu i prostorno planiranje Ardian Đini.

Član Alijanse za budućnost Kosova, Agim Čeku, je od završetka sukoba na Kosovu na čelu Kosovskog zaštitnog korpusa. Imao je dobre odnose s bivšim premijerom Kosova i haškim optuženikom Ramušom Haradinajem, koji je posle odlaska u Hag na mesto premijera preporučio Bajrama Kosumija.

Smenjen predsednik Skupštine Kosova, Nedžat Daci

Predsedništvo DSK razrešilo je funkcije predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija i odlučilo da ubuduće tu dužnost obavlja Kolj Beriša.

Odluka je doneta na vanrednoj sednici Predsedništva DSK u Prištini. Dacijev naslednik Kolj Beriša je potpredsednik te stranke.

Predsedništvo DSK je ocenilo da je bilo problema u funkcionisanju Skupštine Kosova tokom mandata Nedžata Dacija na njenom čelu i da je u procesu utvrdjivanja statusa od izuzetnog značaja kako će parlament funkcionisati kao najviši zakonodavni organ Kosova. Daci je u DSK-u bio član Glavnog odbora stranke.

Daci ne prihvata odluku Predsedništva DSK

Predsednik Skupstine Kosova Nedžat Daci neće prihvatiti odluku Predsednistva Demokratskog saveza Kosova da bude smenjen sa te funkcije, izjavio je večeras njegov politički savetnik Ramuš Tahiri.

Tahiri je za Radio Slobodna Evropa preneo Dacijevu tvrdnju da su članovi Predsedništva DSK vršili pritisak na njega da podnese ostavku, dodajući da Daci smatra da Predsedništvo nije legitiman organ koji može o tome da odlučuje.

Tahiri je rekao da sada ostaje da to pitanje reši viša instanca od Predsedništva partije, a kao mogućnost je naveo Glavni odbor stranke.

R. Ivić: Loša poruka za Srbe i svet

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić ocenila je da je predlog da komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku postane premijer Kosova znak da je albanska strana izgubila živce.

"Predlog da Čeku preuzme tako krupnu i važnu političku ulogu je znak da je albanska strana izgubila živce i da je krenula u radikalizaciju", rekla je Rašković-Ivić agenciji Beta.

Predsednica Koordinacionog centra je naglasila da ta poruka nije dobra ni za Srbe ni za medjunarodnu zajednicu, jer predstavlja nepoštovanje i zastrašivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: