Ajvar i pekmez u SAD

Potrošači u SAD uskoro će imati priliku da jedu ajvar i pekmez iz Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2005.

14:18

Default images

Amerikanci sve češće prelaze na zdravu hranu koju nalaze i među proizvodima iz Srbije. Prednjače ajvar i pekmez koje će, iako ih Srbija nije zaštitila kao svoje proizvode, već su to uradili Slovenci, firme iz SAD uvoziti od sledećeg meseca.

Marija Joldić, menadžer za izvoz u firmi Fudlend, kaže da su Amerikanci oduševljeni ajvarom i pekmezom. "Oni nisu znali da voće može da ostane celo i da se takvo koristi za palačinke", kaže ona.

Proizvođači u Srbiji kažu da Srbija ima dobre sirovine, ali da njih treba kvalitetno obraditi i dobro upakovati kako bi se takav proizvod dopao stranim kupcima. Miodrag Tomić, direktor preduzeća za voćna punjenja DesinG, kaže da se ono što je uloženo vraća iste godine, a da samo treba reagovati u sezoni i na vreme otkupiti voće i dobro ga obraditi.

Da bi od paprike ili maline nastao proizvod koji će zadovoljiti inostrano tržište, firmama poput Fudlenda i Desinga finansijski je pomogao USAID, Agencija SAD za međunarodni razvoj. Tako je 70 proizvođača iz Srbije dobilo novac za modernizaciju i izvoz, što je do sada rezultiralo ugovorima za izvoz vrednim tri miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: