Oprečno o rezoluciji o Vojvodini

Nakon rezolucije u Evropskom parlamentu o Vojvodini, pojavile su oprečne ocene uzroka loše ocene stanja međunacionalnih odnosa.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2005.

12:56

Default images

U međuvremenu je i šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković regovao, zatraživši od Evropskog parlamenta da razmotri pitanje kršenja ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova SCG.

Drašković je uputio pismo predsedniku Evropskog parlamenta Žosepu Borelu Fontelesu, "zahtevajući da se, konačno, Evropski parlament pozabavi najgrubljim gaženjem svih nacionalnih i gradjanskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji".

"U Vojvodini ima incidenata, čak i zločina, ali ih ne pokreće ni nacionalna ni verska mržnja. Na Kosovu i Metohiji, nacionalna i verska mržnja prema hrišćanskom srpskom narodu pokretač je svih i masovnih zločina", navodi se u Draškovićevom pismu.

DSS: Rezolucija nekorektna i netačna

Član Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Željko Tomić iz vladajuće Demokratske stranke Srbije zatražiće hitnu sednicu tog odbora "jer je rezolucija nekorektna i netačna, bez pravog uvida u stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini". On smatra da je raspirivanju strasti doprineo Jožef Kasa.

"Pominje se odsustvo zakona. Moram podsetiti na to da imamo savezni Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina. Takođe, na saveznom nivou je doneta i Povelja o ljudskim i manjinskim pravima. Taj zakon i ta povelja dobili su najveću moguću ocenu od parlamenta Saveta Evrope, kao i od Evropskog parlamenta", rekao je Tomić "Građanskom listu".

Prema njegovim rečima, rezolucija mora da se dovede u vezu s predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Jožefom Kasom, koji je bio potpredsednik vlade i republički poslanik u prošlom mandatu. "Mislim da gospodin Jožef Kasa ovakvim delovanjem ne doprinosi smirivanju strasti, već ih raspiruje", kazao je Tomić.
U rezoluciji Evropskog parlamenta o Vojvodini navodi se duboka zabrinutost zbog ponovnih slučajeva kršenja ljudskih prava u Vojvodini i pozivaju vlasti SCG na hitnu reakciju. Rezolucijom se Evropskoj uniji predlaže slanje posmatrača u Vojvodinu, a vlasti SCG pozivaju da ponovo uspostave autonomiju Vojvodine kakva je bila pre 1990. godine.

Čanak: Rezolucija potvrda da Srbiji treba novi ustav

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Skupštine Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je rezolucija Evropskog parlamenta o Vojvodini još jedan dokaz da Srbiji što pre treba novi ustav, koji bi Vojvodini vratio punu autonomiju.

Čanak je u saopštenju za javnost naveo da Rezolucija potvrđuje da novi ustav od Srbije treba da napravi "normalnu državu, čiji bi svaki deo imao pravo na dobar i neometan razvoj". "To naravno podrazumeva i neuspostavu autonomije Vojvodine, koja je uvek bila brana nacionalsocijalističkim idejama", naveo je Čanak.

On je vlasti u Srbiji optužio da su krive za donošenje rezolucije, jer su "sporo i nedržavnički reagovale". "Zbog takvog ponašanja ponovo dolazimo u opasnost da se nastavi proces spoljašnjeg uređenja unutrašnjih odnosa u Srbiji", ocenio je Čanak. Dodao je da je krajnje vreme da vlasti u Srbiji shvate da "Vojvodina nije Kosovo", već je deo Srbije, koji ima pravo na sopstveni razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: