Subota, 01.10.2005.

12:56

Oprečno o rezoluciji o Vojvodini

Nakon rezolucije u Evropskom parlamentu o Vojvodini, pojavile su oprečne ocene uzroka loše ocene stanja međunacionalnih odnosa.

Izvor: Beta

Opreèno o rezoluciji o Vojvodini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

IVAN N.

pre 18 godina

predpostavljam da u svemu tome ima istine, i da bi vojvodina trebala da dobije veci stepen autonomije sto naravno nije nista strasno u jednoj normalnoj demokratskoj drzavi. s obzirom da ne zivim u vojvodini i saljem svoje misljenje sa strane, pitam se da li su i ti postojeci incidenti koji su se dogadjali u vojvodini delo srba koji su uhvaceni u tome ili vec nekog drugog naroda? pitam se ujedno da li u vojvodini imamo policajce madjarske nacionalnosti tako da bi oni bili u stanju da razotkriju pocinioce takvih dela ili madjari uopste ne postoje kao deo policije u vojvodini. u svakom slucaju ocigledno je da madjarska vec sada kao clanica evropske unije ima velikog uticaja na celu situaciju i da neretko potpomaze otazevanju celokupnog problema. definitivno srbija mora nesto preuzeti po tom pitanju sto pre jer u suprotnom ce ova situacija biti iskoriscena protiv srbije i uticati negativno na dalje integracije nase zemlje koja stoji na klimavim nogama na putu ka evropskoj uniji.

Lala

pre 18 godina

Vojvodino nedaj se!
Zao mi je sto ce se ta Autonomija vracati tesko.
Sto se opet poteze nacionalno pitanje.
Sto poslednje barabe i probisveti koriste sve to za neke svoje nazovi ciljeve.
A u nedostaku inteligencije, znanja i obrazovanja, eto, jedino znaju za "nacionalno pitanje". Ima jos stvari zbog kojih Vojvodina treba Autonomiju, pa i nezavisnost.
Da, Vojvodini Treba Autonomija, Da Vojvodini treba put u EU. Da Beograd treba da vrati uzeto.
Ali nikako ovako.
To se neradi ovako!

Zvonko

pre 18 godina

Razbijanje Vojvodine pokusajima nasilne srbizacije nacionalo mesovitog podrucja i nasiljem nad nac. manjinama Beograd i Vlada Srbije (citaj Kostunica) ce zavrsiti krug Miloseviceve politike kao njegov pravi poklonik i nastavljac gubitnicke politike svesti Srbiju na okvire Bg Pasaluka a samu Srbiju uvesti u EU kao regiju pod protektoratom koju su kao zlu macehu svi iz susedstva napustili glavom bez obzira.

Brokovich

pre 18 godina

nisam primetio da je EU uradila bilo sta kad su u gradu u kome sam ja ziveo u Holandiji, huligani skoro svakodnevno tukli emigrante (koji su cinili oko 60% populacije u mom kraju). a sad donose rezolucije za pokrajnu koja je u tranziciji i to jos u veoma sporoj tranziciji. naravno da je zabrinjavajuce to sto se desava u Vojvodini ali ponovo neka oni srede njihovu kucu a tek onda nek dele nama savete.

sticko

pre 18 godina

Evropska Unija ce sigurno podrzati svako cepanje drzavica van njene teritorije,pa 'stoga to i nije nikakav znak da se "nesto" desava u Vojvodini.
Vojvodjani bilo Madjari bilo Hrvati,treba da shvate da sem fotelja za svoje "lidere" van drzave Srbije nemaju sta da traze jer ih Madjari nece a sami nemogu da opstanu.

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Sve manjine, a narocito Madjari (govorim o Pancevu jer tamo zivim), su ne samo diskriminisani nego i ugrozeni, planski i sistematski. Nevidjen je bezobrazluk zataskivanje zlocina nad manjinama. Nas nebeski narod se mora probuditi, pogledati oko sebe, procivilizovati se i nastaviti put u Evropu. U protivnom, sledi im beogradski pasaluk. Setite se, tako su isti poricali i ratne zlocine, kao one u Srebrenici ili Sarajevu, i tvrdili su da je sve to bilo namesteno. Trebalo im je 15 godina da konacno smognu snage i ljudskosti da priznaju. Koliko ce im trebati za ove?

posmatrac

pre 18 godina

Aj' da Vas pitam: koliko Vas je culo za brutalno ubistvo u Kanjizi, sto se desilo prosle nedelje, kada je jedan srbin (bivsi policajac) sa pet hitaca ubio jednog madjara? A koliko Vas zna za to, da za mesec dana u Subotici huligani srpske nacionalnosti su vise puta upali u skolama (osnovne i srednje), maltretirali, psovali pa i tukli djake madjarske nacionalnosti i njihove ucitelje?
Najveci problem je u tome, sto mediji u Srbiji pretaskavaju sve ono sto se desava u Vojvodini. Tako nije ni cudno, da mozemo citati ovakve komentare. Gospodo, skoro svaki dan se desava nacionalni incident u Vojvodini. A policija cuti i nista ne radi, tuzilastvo isto, a medije da ni ne napominjem. Nije ni cudno da onda u Beogradu se cudi za ovakvih rezolucija.
Ko je kriv? Zaista Eu i Kasa, ili vlasti u Beogradu? Odlucite sami.

Novosadjanin

pre 18 godina

Nazalost stanje je lose i mi to ne mozemo sakriti. Uostalom da li neko zna nekog Hrvata od onih proteranih pre 10-15 godina da se vratio u Vojvodinu a u Hrvatsku se ipak vratio bar simbolican broj Srba.

madjar

pre 18 godina

Suviše je očigledno je šta se pokušava ovom rezolucijom!Uskoro treba da počnu pregovori o statusu Kosova i ovim se pokušava maksimalno oslabiti pregovarački položaj srpske strane!

Zabrinuti Lala

pre 18 godina

Ja sam iz Novog Sada, Srbin, ako je to uopste bitno. Ovde svako malo osvane po neki veliki grafiti-natpis na gradskim ulicama - poput onog nedavno, dugackog 5-6 metara "Madjari neka, neka, duboka vas jama ceka". E sad, ko nece to da vidi on to ne vidi. Nekima to mozda zvuci i kao decja sala- Boze moj. Pogotovo drugovima iz Beograda. Imam rodjake u inostranstvu i mogu samo zamisliti kako bi se oni osecali da se takav natpis pojavi u gradu gde oni zive, a da je upucen Srbima. Paralela i nije bas neka jer su se moji rodjaci tamo gde sada zive doselili pre petnaestak godina, a Madjari koji ovde zive nisu dosljaci, oni su ovde rodjeni, kao i njihovi preci.

Gospodo, zbog ovakvih stvari krajnje je vreme da se Vojvodini vrati autonomija. Vojvodini se mora vratiti lokalna policija, lokalni nastavni program u skole, izdavacka kuca za udzebinke, itd. Ja sam rodjen 1965. i ja a i moji vrsnjaci vojvodjanski Madjari skolovani smo na nastavnom programu drugacijem od onog u Srbiji ili Madjarskoj. Mi smo ucili istoriju svih naroda i narodnosti koji ovde zive, a ne samo Srba ili Madjara. I zato je Vojvodina bila i jeste primer dobro uredjenih medjunacionalnih odnosa, i zato moji drugari Madjari koji sada zive u Madjarskoj jos uvek organizuju vojvodjanske zurke i slusaju Bjelo Dugme i jedu pljeskavice.

Ali, krajem osamdesetih Milosevic je Vojvodini oduzeo autonomiju i u skolama u Vojvodini sad se uci neka druga, samo srpska istorija. "Autonomasi" su izbaceni iz organa uprave, sa direktorskih pozicija, itd. Osim toga, ratni vihor devedesetih je u Vojvodinu doneo brojne nesrecnike Srbe iz Bosne i Hrvatske koji su tamo izgubili sve i koji nemaju pozitivno iskustvo suzivota sa drugim narodima i verama. Njima su ponudjena mesta u policiji, tuzilastvu, sudstvu - kao Srbima lojalnim Beogradu... Ja nisam protiv toga, ali to se mora raditi tako da se ne narusi osetljiva nacionalna ravnoteza. Da bismo zaista ziveli u miru u visenacionalnoj Vojvodini, mi svi moramo ponovo biti prvo Vojvodjani, pa onda Madjari, Srbi, Hrvati, Rusini. To se od kada je Vojvodini ukinuta autonomija sve manje desava. Beograd to odbija da razume. Zato apelujem na svoju vladu u Beogradu da nam vrati autonomiju, jer cemo mi, Vojvodjani, najbolje znati kako da uredimo odnose u svojoj kuci. Inace, jezim se od pomisli sta nam se ovde pise, ako Srbija ostane centralizovana, a Vojvodinom i dalje budu vladali neobavesteni drugovi bez iskustva suzivota u visenacionalnoj sredini. Najmanje sto ce se desiti je da ce demokratske beogradske partije potpuno izgubiti glasace u Vojvodini. A najgore - ne smem ni da razmisljam.

Petar

pre 18 godina

Znaci nema kraja. Pravljenje od misa slona. Opet zelja nekih krugova za rasparcavanjem i ove male Srbije. Dokle bre. Pa mnogo tezi incidenti se desavaju u susednoj nam Hrvatskoj, pa niko ne postavlja pitanje uspostavljanja neke "krajinske samouprave", dok u Srbiji i za najmanji incident se javlja Evropski parlament sa rezolucija - gde nam jos odredjuje i kako da pravimo unutrasnje uredjenje zemlje.
Sramota, i posle se pitaju zasto SRS raste popularnost, pa naravno da raste popularnost kad ljudi se svaki dan susrecu sa jednim pravilima koja vaze za sve ostale i sa drugim koja su posebna za Srbe i Srbiju.

Vujadin

pre 18 godina

Moguce je da ima medjunacionalnih sukoba, ali ja to nikako da vidim. Jedino ako padne bomba 5 kilometara od Kasine kuce, e to bi onda bilo ozbiljno. Nije mi samo jasno kako niko u Evropskom parlamentu ne pominje stanarska prava srba u Hravatskoj, prava neslovenaca u Sloveniji, napade na dzamije i muslimane u Holandiji...

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Ово неодољиво потврђије тачност пароле "све је исто само њега нема".Када ће наша власт схватити да изјаве типа "имамо највеће стандарде за националне мањине" ништа не значи.Тако смо тврдили и за Албанце на КИМ али свеједно нисмо им дозвољавали да служе војску.То нас је на КИМ довело до овога данас.Морамо схватити да јесте тачно да смо дали највеће стандарде за националне мањине на папиру и то нам МЗ признаје,али морамо схватити да они немају разумевања да се то не примењује у пракси и да нас због тога прозивају и траже да се прописи примењују.Ми имамо закон о приступу информацијама који је исто мртво слово на папиру.Ништа не значи што је он по највишим стандардима када се не примењује.МЗ је прозрела трикове наших властодржаца који донесу потребне законе,чак боље него што их они имају у својој држави,а онда их бацимо у запећак.Они од нас не траже да мањинама дамо нека већа права него што је то стандард,али ТРАЖЕ да то што ми донесемо МОРАМО спроводити у пракси.Другим речима траже да се код нас стриктно примењују Закони које смо сами донели.Али то је и највећи проблем ове владе,јер они мисле да Закони и прописи за њих НЕ ВАЖЕ и могу се слободно кршити до миле воље.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Jedino je resenje Vojvodini vratiti Ustav od 1974.
Ako se Srbija nije opametila na Kosovu, kada je ukinula Ustav od 1974. nadam se da ce se opametiti sada kada je Vojvodina pocela da pliva po medjunarodnim vodama.
Srbima i Srbiji mora biti jasno da tudje ne moze biti njihovo, i da ako hoce da zive u miru moraju uvazavati prava svih gradjana, nada kojima vrse vlast. To takodje mora biti jasno i nama Albancima i svim drugima koji polazu praqvo za vrsenjem vlasti nad svojem i nad drugim narodima kioji su tu gde jesu, ne svojm krivicom.
M.H.

pazarac

pre 18 godina

Mislim da se pod hitno u novom ustavu treba rijesiti pitanje teritorijalnih jedinica, regiona, kantona kako god hocete. Sve razvijene zemlje u svijetu su decentalizovane i regionalizovane (USA, Njemacka, Japan, Svicarska, Italija) jedino jos mi glumimo neki centralizam. Pa ako na primjer ja u Pazaru hocu do wc'a moram da pitam neku instituciju u BG-u.
Pod Hitno Srbiju treba organizovati tako da Vojvodina, Beograd, Sandzak, Kosovo, Sumadija, Macva, Jug Srbije, Timocka krajina i ostali regioni po principu samoorganizovanja dobiju svoja prava a Boga mi i obaveze pa neka se sami brinu o svojoj ekonomskoj buducnosti. A kad je ekonomija naprijedna onda nikome ne pada na pamet da razmislja ko mu je komsija.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Opet jos jedno maslo gospodina Kase.. Jednostavno samim podnosenjem izvestaja u Budimpesti Madjari posto imaju jak lobi u EU, lobirali su i zato se desila ova rezolucija. Ja zivim u Vojvodini i zaista ne vidim da su manjine u neravnopravnom polozaju.

cedomir

pre 18 godina

Vreme je da Vojvodina predstavi svoj ustav i da pocne polagati racune samo EU bez pritiska BG, jer BG po stoti put nema pojma sta se dogadja i sta radi.

vojvodjanin

pre 18 godina

Zivim u Vojvodini, radim u Vojvodini, putujem po Vojvodini, ali posle citanja ove informacije rekao bih da "tamo negde" postoji jos neka 'Vojvodina' i da se ovaj izvestaj Evropskog parlamenta odnosi na "tu drugu Vojvodinu". Jednostavno, "ovo cudo iz izvestaja" nije moja Vojvodina!

Iskreno za

pre 18 godina

Cudan stav gdina Tomica, koji zivi u Vojvodini...on kao da drzi glavu u pesku i ne zeli da vidi da su nacionalne manjine na prostorima Srbije, a posebno Vojvodine u neravnopravnom polozaju!!!
Eto, samo pre nedelju dana, coveku koji je nacionalna manjina a uz to i druge vere, podmetnuta je vatra na sluzbenim prostorijama...To se moze proveriti!
To se dogodilo u Backoj Palanci u noci izmedju 20 i 21 Septembra u ulici K Petra u centru grada.
Jos uvek se to vidi tamo i gradjani komentarisu!
Zasto se o tome cuti... zar Kasa raspiruje "vatru", ili je podpaljuju drugi, koji su dosli u ove krajeve a nahuskani su na ljude druge nacije i vere!!!!
Zar svi mi ne vidimo ono sto Eu i njihovi izvestaci vide????
Odgovornost svih nas je da ne drzimo glavu u pesku i priznamo cinjenice!
optuzba i trazenje krivca u liku Gdina kase i Canka su smesne i price za decu, problem se resava drugacije...ne optuzbama!

madjar PIŒTA

pre 18 godina

Da se pod hitnom vrate svi progonjeni madjari hrvati rusini.... od 1935 godine a da ne pominjam one iz 1945-te godine onda ce srbija biti dobra za vojvodjanske madjare i demokratska ovako kako jeste sadasnje stanje to dobro se ne pise srbiji od Vojvodine

madjar PIŒTA

pre 18 godina

Da se pod hitnom vrate svi progonjeni madjari hrvati rusini.... od 1935 godine a da ne pominjam one iz 1945-te godine onda ce srbija biti dobra za vojvodjanske madjare i demokratska ovako kako jeste sadasnje stanje to dobro se ne pise srbiji od Vojvodine

Iskreno za

pre 18 godina

Cudan stav gdina Tomica, koji zivi u Vojvodini...on kao da drzi glavu u pesku i ne zeli da vidi da su nacionalne manjine na prostorima Srbije, a posebno Vojvodine u neravnopravnom polozaju!!!
Eto, samo pre nedelju dana, coveku koji je nacionalna manjina a uz to i druge vere, podmetnuta je vatra na sluzbenim prostorijama...To se moze proveriti!
To se dogodilo u Backoj Palanci u noci izmedju 20 i 21 Septembra u ulici K Petra u centru grada.
Jos uvek se to vidi tamo i gradjani komentarisu!
Zasto se o tome cuti... zar Kasa raspiruje "vatru", ili je podpaljuju drugi, koji su dosli u ove krajeve a nahuskani su na ljude druge nacije i vere!!!!
Zar svi mi ne vidimo ono sto Eu i njihovi izvestaci vide????
Odgovornost svih nas je da ne drzimo glavu u pesku i priznamo cinjenice!
optuzba i trazenje krivca u liku Gdina kase i Canka su smesne i price za decu, problem se resava drugacije...ne optuzbama!

vojvodjanin

pre 18 godina

Zivim u Vojvodini, radim u Vojvodini, putujem po Vojvodini, ali posle citanja ove informacije rekao bih da "tamo negde" postoji jos neka 'Vojvodina' i da se ovaj izvestaj Evropskog parlamenta odnosi na "tu drugu Vojvodinu". Jednostavno, "ovo cudo iz izvestaja" nije moja Vojvodina!

cedomir

pre 18 godina

Vreme je da Vojvodina predstavi svoj ustav i da pocne polagati racune samo EU bez pritiska BG, jer BG po stoti put nema pojma sta se dogadja i sta radi.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Opet jos jedno maslo gospodina Kase.. Jednostavno samim podnosenjem izvestaja u Budimpesti Madjari posto imaju jak lobi u EU, lobirali su i zato se desila ova rezolucija. Ja zivim u Vojvodini i zaista ne vidim da su manjine u neravnopravnom polozaju.

Vujadin

pre 18 godina

Moguce je da ima medjunacionalnih sukoba, ali ja to nikako da vidim. Jedino ako padne bomba 5 kilometara od Kasine kuce, e to bi onda bilo ozbiljno. Nije mi samo jasno kako niko u Evropskom parlamentu ne pominje stanarska prava srba u Hravatskoj, prava neslovenaca u Sloveniji, napade na dzamije i muslimane u Holandiji...

pazarac

pre 18 godina

Mislim da se pod hitno u novom ustavu treba rijesiti pitanje teritorijalnih jedinica, regiona, kantona kako god hocete. Sve razvijene zemlje u svijetu su decentalizovane i regionalizovane (USA, Njemacka, Japan, Svicarska, Italija) jedino jos mi glumimo neki centralizam. Pa ako na primjer ja u Pazaru hocu do wc'a moram da pitam neku instituciju u BG-u.
Pod Hitno Srbiju treba organizovati tako da Vojvodina, Beograd, Sandzak, Kosovo, Sumadija, Macva, Jug Srbije, Timocka krajina i ostali regioni po principu samoorganizovanja dobiju svoja prava a Boga mi i obaveze pa neka se sami brinu o svojoj ekonomskoj buducnosti. A kad je ekonomija naprijedna onda nikome ne pada na pamet da razmislja ko mu je komsija.

Petar

pre 18 godina

Znaci nema kraja. Pravljenje od misa slona. Opet zelja nekih krugova za rasparcavanjem i ove male Srbije. Dokle bre. Pa mnogo tezi incidenti se desavaju u susednoj nam Hrvatskoj, pa niko ne postavlja pitanje uspostavljanja neke "krajinske samouprave", dok u Srbiji i za najmanji incident se javlja Evropski parlament sa rezolucija - gde nam jos odredjuje i kako da pravimo unutrasnje uredjenje zemlje.
Sramota, i posle se pitaju zasto SRS raste popularnost, pa naravno da raste popularnost kad ljudi se svaki dan susrecu sa jednim pravilima koja vaze za sve ostale i sa drugim koja su posebna za Srbe i Srbiju.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Ово неодољиво потврђије тачност пароле "све је исто само њега нема".Када ће наша власт схватити да изјаве типа "имамо највеће стандарде за националне мањине" ништа не значи.Тако смо тврдили и за Албанце на КИМ али свеједно нисмо им дозвољавали да служе војску.То нас је на КИМ довело до овога данас.Морамо схватити да јесте тачно да смо дали највеће стандарде за националне мањине на папиру и то нам МЗ признаје,али морамо схватити да они немају разумевања да се то не примењује у пракси и да нас због тога прозивају и траже да се прописи примењују.Ми имамо закон о приступу информацијама који је исто мртво слово на папиру.Ништа не значи што је он по највишим стандардима када се не примењује.МЗ је прозрела трикове наших властодржаца који донесу потребне законе,чак боље него што их они имају у својој држави,а онда их бацимо у запећак.Они од нас не траже да мањинама дамо нека већа права него што је то стандард,али ТРАЖЕ да то што ми донесемо МОРАМО спроводити у пракси.Другим речима траже да се код нас стриктно примењују Закони које смо сами донели.Али то је и највећи проблем ове владе,јер они мисле да Закони и прописи за њих НЕ ВАЖЕ и могу се слободно кршити до миле воље.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Jedino je resenje Vojvodini vratiti Ustav od 1974.
Ako se Srbija nije opametila na Kosovu, kada je ukinula Ustav od 1974. nadam se da ce se opametiti sada kada je Vojvodina pocela da pliva po medjunarodnim vodama.
Srbima i Srbiji mora biti jasno da tudje ne moze biti njihovo, i da ako hoce da zive u miru moraju uvazavati prava svih gradjana, nada kojima vrse vlast. To takodje mora biti jasno i nama Albancima i svim drugima koji polazu praqvo za vrsenjem vlasti nad svojem i nad drugim narodima kioji su tu gde jesu, ne svojm krivicom.
M.H.

Zabrinuti Lala

pre 18 godina

Ja sam iz Novog Sada, Srbin, ako je to uopste bitno. Ovde svako malo osvane po neki veliki grafiti-natpis na gradskim ulicama - poput onog nedavno, dugackog 5-6 metara "Madjari neka, neka, duboka vas jama ceka". E sad, ko nece to da vidi on to ne vidi. Nekima to mozda zvuci i kao decja sala- Boze moj. Pogotovo drugovima iz Beograda. Imam rodjake u inostranstvu i mogu samo zamisliti kako bi se oni osecali da se takav natpis pojavi u gradu gde oni zive, a da je upucen Srbima. Paralela i nije bas neka jer su se moji rodjaci tamo gde sada zive doselili pre petnaestak godina, a Madjari koji ovde zive nisu dosljaci, oni su ovde rodjeni, kao i njihovi preci.

Gospodo, zbog ovakvih stvari krajnje je vreme da se Vojvodini vrati autonomija. Vojvodini se mora vratiti lokalna policija, lokalni nastavni program u skole, izdavacka kuca za udzebinke, itd. Ja sam rodjen 1965. i ja a i moji vrsnjaci vojvodjanski Madjari skolovani smo na nastavnom programu drugacijem od onog u Srbiji ili Madjarskoj. Mi smo ucili istoriju svih naroda i narodnosti koji ovde zive, a ne samo Srba ili Madjara. I zato je Vojvodina bila i jeste primer dobro uredjenih medjunacionalnih odnosa, i zato moji drugari Madjari koji sada zive u Madjarskoj jos uvek organizuju vojvodjanske zurke i slusaju Bjelo Dugme i jedu pljeskavice.

Ali, krajem osamdesetih Milosevic je Vojvodini oduzeo autonomiju i u skolama u Vojvodini sad se uci neka druga, samo srpska istorija. "Autonomasi" su izbaceni iz organa uprave, sa direktorskih pozicija, itd. Osim toga, ratni vihor devedesetih je u Vojvodinu doneo brojne nesrecnike Srbe iz Bosne i Hrvatske koji su tamo izgubili sve i koji nemaju pozitivno iskustvo suzivota sa drugim narodima i verama. Njima su ponudjena mesta u policiji, tuzilastvu, sudstvu - kao Srbima lojalnim Beogradu... Ja nisam protiv toga, ali to se mora raditi tako da se ne narusi osetljiva nacionalna ravnoteza. Da bismo zaista ziveli u miru u visenacionalnoj Vojvodini, mi svi moramo ponovo biti prvo Vojvodjani, pa onda Madjari, Srbi, Hrvati, Rusini. To se od kada je Vojvodini ukinuta autonomija sve manje desava. Beograd to odbija da razume. Zato apelujem na svoju vladu u Beogradu da nam vrati autonomiju, jer cemo mi, Vojvodjani, najbolje znati kako da uredimo odnose u svojoj kuci. Inace, jezim se od pomisli sta nam se ovde pise, ako Srbija ostane centralizovana, a Vojvodinom i dalje budu vladali neobavesteni drugovi bez iskustva suzivota u visenacionalnoj sredini. Najmanje sto ce se desiti je da ce demokratske beogradske partije potpuno izgubiti glasace u Vojvodini. A najgore - ne smem ni da razmisljam.

madjar

pre 18 godina

Suviše je očigledno je šta se pokušava ovom rezolucijom!Uskoro treba da počnu pregovori o statusu Kosova i ovim se pokušava maksimalno oslabiti pregovarački položaj srpske strane!

Novosadjanin

pre 18 godina

Nazalost stanje je lose i mi to ne mozemo sakriti. Uostalom da li neko zna nekog Hrvata od onih proteranih pre 10-15 godina da se vratio u Vojvodinu a u Hrvatsku se ipak vratio bar simbolican broj Srba.

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Sve manjine, a narocito Madjari (govorim o Pancevu jer tamo zivim), su ne samo diskriminisani nego i ugrozeni, planski i sistematski. Nevidjen je bezobrazluk zataskivanje zlocina nad manjinama. Nas nebeski narod se mora probuditi, pogledati oko sebe, procivilizovati se i nastaviti put u Evropu. U protivnom, sledi im beogradski pasaluk. Setite se, tako su isti poricali i ratne zlocine, kao one u Srebrenici ili Sarajevu, i tvrdili su da je sve to bilo namesteno. Trebalo im je 15 godina da konacno smognu snage i ljudskosti da priznaju. Koliko ce im trebati za ove?

posmatrac

pre 18 godina

Aj' da Vas pitam: koliko Vas je culo za brutalno ubistvo u Kanjizi, sto se desilo prosle nedelje, kada je jedan srbin (bivsi policajac) sa pet hitaca ubio jednog madjara? A koliko Vas zna za to, da za mesec dana u Subotici huligani srpske nacionalnosti su vise puta upali u skolama (osnovne i srednje), maltretirali, psovali pa i tukli djake madjarske nacionalnosti i njihove ucitelje?
Najveci problem je u tome, sto mediji u Srbiji pretaskavaju sve ono sto se desava u Vojvodini. Tako nije ni cudno, da mozemo citati ovakve komentare. Gospodo, skoro svaki dan se desava nacionalni incident u Vojvodini. A policija cuti i nista ne radi, tuzilastvo isto, a medije da ni ne napominjem. Nije ni cudno da onda u Beogradu se cudi za ovakvih rezolucija.
Ko je kriv? Zaista Eu i Kasa, ili vlasti u Beogradu? Odlucite sami.

Brokovich

pre 18 godina

nisam primetio da je EU uradila bilo sta kad su u gradu u kome sam ja ziveo u Holandiji, huligani skoro svakodnevno tukli emigrante (koji su cinili oko 60% populacije u mom kraju). a sad donose rezolucije za pokrajnu koja je u tranziciji i to jos u veoma sporoj tranziciji. naravno da je zabrinjavajuce to sto se desava u Vojvodini ali ponovo neka oni srede njihovu kucu a tek onda nek dele nama savete.

sticko

pre 18 godina

Evropska Unija ce sigurno podrzati svako cepanje drzavica van njene teritorije,pa 'stoga to i nije nikakav znak da se "nesto" desava u Vojvodini.
Vojvodjani bilo Madjari bilo Hrvati,treba da shvate da sem fotelja za svoje "lidere" van drzave Srbije nemaju sta da traze jer ih Madjari nece a sami nemogu da opstanu.

Zvonko

pre 18 godina

Razbijanje Vojvodine pokusajima nasilne srbizacije nacionalo mesovitog podrucja i nasiljem nad nac. manjinama Beograd i Vlada Srbije (citaj Kostunica) ce zavrsiti krug Miloseviceve politike kao njegov pravi poklonik i nastavljac gubitnicke politike svesti Srbiju na okvire Bg Pasaluka a samu Srbiju uvesti u EU kao regiju pod protektoratom koju su kao zlu macehu svi iz susedstva napustili glavom bez obzira.

Lala

pre 18 godina

Vojvodino nedaj se!
Zao mi je sto ce se ta Autonomija vracati tesko.
Sto se opet poteze nacionalno pitanje.
Sto poslednje barabe i probisveti koriste sve to za neke svoje nazovi ciljeve.
A u nedostaku inteligencije, znanja i obrazovanja, eto, jedino znaju za "nacionalno pitanje". Ima jos stvari zbog kojih Vojvodina treba Autonomiju, pa i nezavisnost.
Da, Vojvodini Treba Autonomija, Da Vojvodini treba put u EU. Da Beograd treba da vrati uzeto.
Ali nikako ovako.
To se neradi ovako!

IVAN N.

pre 18 godina

predpostavljam da u svemu tome ima istine, i da bi vojvodina trebala da dobije veci stepen autonomije sto naravno nije nista strasno u jednoj normalnoj demokratskoj drzavi. s obzirom da ne zivim u vojvodini i saljem svoje misljenje sa strane, pitam se da li su i ti postojeci incidenti koji su se dogadjali u vojvodini delo srba koji su uhvaceni u tome ili vec nekog drugog naroda? pitam se ujedno da li u vojvodini imamo policajce madjarske nacionalnosti tako da bi oni bili u stanju da razotkriju pocinioce takvih dela ili madjari uopste ne postoje kao deo policije u vojvodini. u svakom slucaju ocigledno je da madjarska vec sada kao clanica evropske unije ima velikog uticaja na celu situaciju i da neretko potpomaze otazevanju celokupnog problema. definitivno srbija mora nesto preuzeti po tom pitanju sto pre jer u suprotnom ce ova situacija biti iskoriscena protiv srbije i uticati negativno na dalje integracije nase zemlje koja stoji na klimavim nogama na putu ka evropskoj uniji.

madjar PIŒTA

pre 18 godina

Da se pod hitnom vrate svi progonjeni madjari hrvati rusini.... od 1935 godine a da ne pominjam one iz 1945-te godine onda ce srbija biti dobra za vojvodjanske madjare i demokratska ovako kako jeste sadasnje stanje to dobro se ne pise srbiji od Vojvodine

Iskreno za

pre 18 godina

Cudan stav gdina Tomica, koji zivi u Vojvodini...on kao da drzi glavu u pesku i ne zeli da vidi da su nacionalne manjine na prostorima Srbije, a posebno Vojvodine u neravnopravnom polozaju!!!
Eto, samo pre nedelju dana, coveku koji je nacionalna manjina a uz to i druge vere, podmetnuta je vatra na sluzbenim prostorijama...To se moze proveriti!
To se dogodilo u Backoj Palanci u noci izmedju 20 i 21 Septembra u ulici K Petra u centru grada.
Jos uvek se to vidi tamo i gradjani komentarisu!
Zasto se o tome cuti... zar Kasa raspiruje "vatru", ili je podpaljuju drugi, koji su dosli u ove krajeve a nahuskani su na ljude druge nacije i vere!!!!
Zar svi mi ne vidimo ono sto Eu i njihovi izvestaci vide????
Odgovornost svih nas je da ne drzimo glavu u pesku i priznamo cinjenice!
optuzba i trazenje krivca u liku Gdina kase i Canka su smesne i price za decu, problem se resava drugacije...ne optuzbama!

vojvodjanin

pre 18 godina

Zivim u Vojvodini, radim u Vojvodini, putujem po Vojvodini, ali posle citanja ove informacije rekao bih da "tamo negde" postoji jos neka 'Vojvodina' i da se ovaj izvestaj Evropskog parlamenta odnosi na "tu drugu Vojvodinu". Jednostavno, "ovo cudo iz izvestaja" nije moja Vojvodina!

cedomir

pre 18 godina

Vreme je da Vojvodina predstavi svoj ustav i da pocne polagati racune samo EU bez pritiska BG, jer BG po stoti put nema pojma sta se dogadja i sta radi.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Opet jos jedno maslo gospodina Kase.. Jednostavno samim podnosenjem izvestaja u Budimpesti Madjari posto imaju jak lobi u EU, lobirali su i zato se desila ova rezolucija. Ja zivim u Vojvodini i zaista ne vidim da su manjine u neravnopravnom polozaju.

Vujadin

pre 18 godina

Moguce je da ima medjunacionalnih sukoba, ali ja to nikako da vidim. Jedino ako padne bomba 5 kilometara od Kasine kuce, e to bi onda bilo ozbiljno. Nije mi samo jasno kako niko u Evropskom parlamentu ne pominje stanarska prava srba u Hravatskoj, prava neslovenaca u Sloveniji, napade na dzamije i muslimane u Holandiji...

pazarac

pre 18 godina

Mislim da se pod hitno u novom ustavu treba rijesiti pitanje teritorijalnih jedinica, regiona, kantona kako god hocete. Sve razvijene zemlje u svijetu su decentalizovane i regionalizovane (USA, Njemacka, Japan, Svicarska, Italija) jedino jos mi glumimo neki centralizam. Pa ako na primjer ja u Pazaru hocu do wc'a moram da pitam neku instituciju u BG-u.
Pod Hitno Srbiju treba organizovati tako da Vojvodina, Beograd, Sandzak, Kosovo, Sumadija, Macva, Jug Srbije, Timocka krajina i ostali regioni po principu samoorganizovanja dobiju svoja prava a Boga mi i obaveze pa neka se sami brinu o svojoj ekonomskoj buducnosti. A kad je ekonomija naprijedna onda nikome ne pada na pamet da razmislja ko mu je komsija.

Petar

pre 18 godina

Znaci nema kraja. Pravljenje od misa slona. Opet zelja nekih krugova za rasparcavanjem i ove male Srbije. Dokle bre. Pa mnogo tezi incidenti se desavaju u susednoj nam Hrvatskoj, pa niko ne postavlja pitanje uspostavljanja neke "krajinske samouprave", dok u Srbiji i za najmanji incident se javlja Evropski parlament sa rezolucija - gde nam jos odredjuje i kako da pravimo unutrasnje uredjenje zemlje.
Sramota, i posle se pitaju zasto SRS raste popularnost, pa naravno da raste popularnost kad ljudi se svaki dan susrecu sa jednim pravilima koja vaze za sve ostale i sa drugim koja su posebna za Srbe i Srbiju.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Ово неодољиво потврђије тачност пароле "све је исто само њега нема".Када ће наша власт схватити да изјаве типа "имамо највеће стандарде за националне мањине" ништа не значи.Тако смо тврдили и за Албанце на КИМ али свеједно нисмо им дозвољавали да служе војску.То нас је на КИМ довело до овога данас.Морамо схватити да јесте тачно да смо дали највеће стандарде за националне мањине на папиру и то нам МЗ признаје,али морамо схватити да они немају разумевања да се то не примењује у пракси и да нас због тога прозивају и траже да се прописи примењују.Ми имамо закон о приступу информацијама који је исто мртво слово на папиру.Ништа не значи што је он по највишим стандардима када се не примењује.МЗ је прозрела трикове наших властодржаца који донесу потребне законе,чак боље него што их они имају у својој држави,а онда их бацимо у запећак.Они од нас не траже да мањинама дамо нека већа права него што је то стандард,али ТРАЖЕ да то што ми донесемо МОРАМО спроводити у пракси.Другим речима траже да се код нас стриктно примењују Закони које смо сами донели.Али то је и највећи проблем ове владе,јер они мисле да Закони и прописи за њих НЕ ВАЖЕ и могу се слободно кршити до миле воље.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Jedino je resenje Vojvodini vratiti Ustav od 1974.
Ako se Srbija nije opametila na Kosovu, kada je ukinula Ustav od 1974. nadam se da ce se opametiti sada kada je Vojvodina pocela da pliva po medjunarodnim vodama.
Srbima i Srbiji mora biti jasno da tudje ne moze biti njihovo, i da ako hoce da zive u miru moraju uvazavati prava svih gradjana, nada kojima vrse vlast. To takodje mora biti jasno i nama Albancima i svim drugima koji polazu praqvo za vrsenjem vlasti nad svojem i nad drugim narodima kioji su tu gde jesu, ne svojm krivicom.
M.H.

Zabrinuti Lala

pre 18 godina

Ja sam iz Novog Sada, Srbin, ako je to uopste bitno. Ovde svako malo osvane po neki veliki grafiti-natpis na gradskim ulicama - poput onog nedavno, dugackog 5-6 metara "Madjari neka, neka, duboka vas jama ceka". E sad, ko nece to da vidi on to ne vidi. Nekima to mozda zvuci i kao decja sala- Boze moj. Pogotovo drugovima iz Beograda. Imam rodjake u inostranstvu i mogu samo zamisliti kako bi se oni osecali da se takav natpis pojavi u gradu gde oni zive, a da je upucen Srbima. Paralela i nije bas neka jer su se moji rodjaci tamo gde sada zive doselili pre petnaestak godina, a Madjari koji ovde zive nisu dosljaci, oni su ovde rodjeni, kao i njihovi preci.

Gospodo, zbog ovakvih stvari krajnje je vreme da se Vojvodini vrati autonomija. Vojvodini se mora vratiti lokalna policija, lokalni nastavni program u skole, izdavacka kuca za udzebinke, itd. Ja sam rodjen 1965. i ja a i moji vrsnjaci vojvodjanski Madjari skolovani smo na nastavnom programu drugacijem od onog u Srbiji ili Madjarskoj. Mi smo ucili istoriju svih naroda i narodnosti koji ovde zive, a ne samo Srba ili Madjara. I zato je Vojvodina bila i jeste primer dobro uredjenih medjunacionalnih odnosa, i zato moji drugari Madjari koji sada zive u Madjarskoj jos uvek organizuju vojvodjanske zurke i slusaju Bjelo Dugme i jedu pljeskavice.

Ali, krajem osamdesetih Milosevic je Vojvodini oduzeo autonomiju i u skolama u Vojvodini sad se uci neka druga, samo srpska istorija. "Autonomasi" su izbaceni iz organa uprave, sa direktorskih pozicija, itd. Osim toga, ratni vihor devedesetih je u Vojvodinu doneo brojne nesrecnike Srbe iz Bosne i Hrvatske koji su tamo izgubili sve i koji nemaju pozitivno iskustvo suzivota sa drugim narodima i verama. Njima su ponudjena mesta u policiji, tuzilastvu, sudstvu - kao Srbima lojalnim Beogradu... Ja nisam protiv toga, ali to se mora raditi tako da se ne narusi osetljiva nacionalna ravnoteza. Da bismo zaista ziveli u miru u visenacionalnoj Vojvodini, mi svi moramo ponovo biti prvo Vojvodjani, pa onda Madjari, Srbi, Hrvati, Rusini. To se od kada je Vojvodini ukinuta autonomija sve manje desava. Beograd to odbija da razume. Zato apelujem na svoju vladu u Beogradu da nam vrati autonomiju, jer cemo mi, Vojvodjani, najbolje znati kako da uredimo odnose u svojoj kuci. Inace, jezim se od pomisli sta nam se ovde pise, ako Srbija ostane centralizovana, a Vojvodinom i dalje budu vladali neobavesteni drugovi bez iskustva suzivota u visenacionalnoj sredini. Najmanje sto ce se desiti je da ce demokratske beogradske partije potpuno izgubiti glasace u Vojvodini. A najgore - ne smem ni da razmisljam.

madjar

pre 18 godina

Suviše je očigledno je šta se pokušava ovom rezolucijom!Uskoro treba da počnu pregovori o statusu Kosova i ovim se pokušava maksimalno oslabiti pregovarački položaj srpske strane!

Novosadjanin

pre 18 godina

Nazalost stanje je lose i mi to ne mozemo sakriti. Uostalom da li neko zna nekog Hrvata od onih proteranih pre 10-15 godina da se vratio u Vojvodinu a u Hrvatsku se ipak vratio bar simbolican broj Srba.

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Sve manjine, a narocito Madjari (govorim o Pancevu jer tamo zivim), su ne samo diskriminisani nego i ugrozeni, planski i sistematski. Nevidjen je bezobrazluk zataskivanje zlocina nad manjinama. Nas nebeski narod se mora probuditi, pogledati oko sebe, procivilizovati se i nastaviti put u Evropu. U protivnom, sledi im beogradski pasaluk. Setite se, tako su isti poricali i ratne zlocine, kao one u Srebrenici ili Sarajevu, i tvrdili su da je sve to bilo namesteno. Trebalo im je 15 godina da konacno smognu snage i ljudskosti da priznaju. Koliko ce im trebati za ove?

posmatrac

pre 18 godina

Aj' da Vas pitam: koliko Vas je culo za brutalno ubistvo u Kanjizi, sto se desilo prosle nedelje, kada je jedan srbin (bivsi policajac) sa pet hitaca ubio jednog madjara? A koliko Vas zna za to, da za mesec dana u Subotici huligani srpske nacionalnosti su vise puta upali u skolama (osnovne i srednje), maltretirali, psovali pa i tukli djake madjarske nacionalnosti i njihove ucitelje?
Najveci problem je u tome, sto mediji u Srbiji pretaskavaju sve ono sto se desava u Vojvodini. Tako nije ni cudno, da mozemo citati ovakve komentare. Gospodo, skoro svaki dan se desava nacionalni incident u Vojvodini. A policija cuti i nista ne radi, tuzilastvo isto, a medije da ni ne napominjem. Nije ni cudno da onda u Beogradu se cudi za ovakvih rezolucija.
Ko je kriv? Zaista Eu i Kasa, ili vlasti u Beogradu? Odlucite sami.

Brokovich

pre 18 godina

nisam primetio da je EU uradila bilo sta kad su u gradu u kome sam ja ziveo u Holandiji, huligani skoro svakodnevno tukli emigrante (koji su cinili oko 60% populacije u mom kraju). a sad donose rezolucije za pokrajnu koja je u tranziciji i to jos u veoma sporoj tranziciji. naravno da je zabrinjavajuce to sto se desava u Vojvodini ali ponovo neka oni srede njihovu kucu a tek onda nek dele nama savete.

sticko

pre 18 godina

Evropska Unija ce sigurno podrzati svako cepanje drzavica van njene teritorije,pa 'stoga to i nije nikakav znak da se "nesto" desava u Vojvodini.
Vojvodjani bilo Madjari bilo Hrvati,treba da shvate da sem fotelja za svoje "lidere" van drzave Srbije nemaju sta da traze jer ih Madjari nece a sami nemogu da opstanu.

Zvonko

pre 18 godina

Razbijanje Vojvodine pokusajima nasilne srbizacije nacionalo mesovitog podrucja i nasiljem nad nac. manjinama Beograd i Vlada Srbije (citaj Kostunica) ce zavrsiti krug Miloseviceve politike kao njegov pravi poklonik i nastavljac gubitnicke politike svesti Srbiju na okvire Bg Pasaluka a samu Srbiju uvesti u EU kao regiju pod protektoratom koju su kao zlu macehu svi iz susedstva napustili glavom bez obzira.

Lala

pre 18 godina

Vojvodino nedaj se!
Zao mi je sto ce se ta Autonomija vracati tesko.
Sto se opet poteze nacionalno pitanje.
Sto poslednje barabe i probisveti koriste sve to za neke svoje nazovi ciljeve.
A u nedostaku inteligencije, znanja i obrazovanja, eto, jedino znaju za "nacionalno pitanje". Ima jos stvari zbog kojih Vojvodina treba Autonomiju, pa i nezavisnost.
Da, Vojvodini Treba Autonomija, Da Vojvodini treba put u EU. Da Beograd treba da vrati uzeto.
Ali nikako ovako.
To se neradi ovako!

IVAN N.

pre 18 godina

predpostavljam da u svemu tome ima istine, i da bi vojvodina trebala da dobije veci stepen autonomije sto naravno nije nista strasno u jednoj normalnoj demokratskoj drzavi. s obzirom da ne zivim u vojvodini i saljem svoje misljenje sa strane, pitam se da li su i ti postojeci incidenti koji su se dogadjali u vojvodini delo srba koji su uhvaceni u tome ili vec nekog drugog naroda? pitam se ujedno da li u vojvodini imamo policajce madjarske nacionalnosti tako da bi oni bili u stanju da razotkriju pocinioce takvih dela ili madjari uopste ne postoje kao deo policije u vojvodini. u svakom slucaju ocigledno je da madjarska vec sada kao clanica evropske unije ima velikog uticaja na celu situaciju i da neretko potpomaze otazevanju celokupnog problema. definitivno srbija mora nesto preuzeti po tom pitanju sto pre jer u suprotnom ce ova situacija biti iskoriscena protiv srbije i uticati negativno na dalje integracije nase zemlje koja stoji na klimavim nogama na putu ka evropskoj uniji.