"Uskoro hapšenja zbog Suve Reke"

Narednih dana biće pokrenuta istraga protiv grupe policajaca osumnjičenih za zločine u Suvoj Reci na Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.09.2005.

11:18

Default images

Istraga protiv policajaca MUP-a Srbije biće sprovedena zbog sumnje u zločine počinjene tokom NATO-bombardovanja 1999, piše Balkan insajt, pozivajući se na krugove bliske Tužilaštvu za ratne zločine. Balkan Insajt, Internet-izdanje Balkanske istraživačke mreže, navodi da će Tužilaštvo tražiti pokretanje krivičnog postupka protiv 10 policajaca zbog ubistva više od 50 članova porodice Beriša.

Sumnja se da su tela pomenute porodice sa ostalim ubijenim Albancima u Suvoj Reci tajno preneta u masovnu grobnicu na policijskom poligonu u Batajnici kraj Beograda, a čije je postojanje obelodanjeno u proleće 2001, navodi Balkan insajt.

Balkan insajt dodaje da su među osumnjičenima bivši komandant policijskog odreda i član Glavnog štaba posebnih policijskih jedinica na Kosovu, nekadašnji načelnik SUP-a u jednom kosovskom gradu, bivši komandir lokalne stanice policije na Kosovu, pomoćnik tog komandira i šestočlana grupa zadužena za ubijanje, u kojoj su bila i dva pripadnika tajne policije. Izuzev dvojice, ostali i dalje rade u policiji, a neki su i na veoma odgovornim mestima, navodi Balkan insajt.

Portparol Tužilaštva za ratne Bruno Vekarić rekao je ranije da se do kraja godine mogu očekivati zahtev za sprovođenje istrage i podizanje optužnice za slučajeve masovnih grobnica, odnosno da do kraja godine očekuje zahtev za sprovođenje istrage protiv konkretnih lica.

Ceo tekst istraživačkog tima Balkan insajt iz Beograda i Prištine možete pročitati u Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: