Smanjenje i ukidanje PDV-a

Porez na dodatu vrednost danas će biti manji za neke grupe proizvoda i usluga.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2005.

10:28

Default images

Porez će sa 18 biti spušten na osam odsto za lekove, meso, ribu, smrznuto voće i povrće, žitarice, stočnu hranu, nove stanove i ulaznice za bioskope i kulturne događaje, a ministar finansija Mlađan Dinkić očekuje da će trgovci spustiti cene proizvoda.

PDV se ukida kod uvoza humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva, a plaćanja poreza oslobođen je i uvoz pomagala za osobe sa invaliditetom.

Niže i više carine

Pored izmena Zakona o PDV-u, danas počinje primena 14 finansijskih zakona, među njima Zakona o carinskoj tarifi i izmene i dopune Carinskog zakona. Izmenama Carinskog zakona građanima Srbije koji su najmanje dve godine radili u inostranstvu omogućeno je da uvezu određene predmete za domaćinstvo bez plaćanja carina, a osobama sa invaliditetom motorna vozila bez carine.

Primenom Zakona o carinskoj tarifi carine će biti povećane za 142 proizvoda, među kojima su neke osnovne životne namirnice i povrće i voće koje se proizvodi u Srbiji, a manje carine će se plaćati za 164 proizvoda, uglavnom sirovine i repromaterijale neophodne za domaću proizvodnju.

Primenom Zakona o carinskoj tarifi carine se vraćaju na nivo pre usklađivanja s Crnom Gorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: