Milanu Babiću ipak 13 godina

U Haškom tribunalu potvrđena je presuda Milanu Babiću kojom je osuđen na 13 godina zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2005.

08:07

Default images

Žalbeno veće odbacilo je u potpunosti 10 od jedanaest žalbenih osnova Babićeve odbrane. Uvažen je samo njegov prigovor da prvostepeno veće nije pridalo dovoljno značaja njegovim mirovnim naporima posle izvršenih zločina. Međutim, ta činjenica ionako ne bi značajno uticala na visinu kazne, zaključilo je veće.

Žalbeno veće, kojim predsedava sudija Florans Mumba, odbacilo je navode Babićeve odbrane da je prvostepeno veće prisililo optuženog da prizna da je bio saizvršilac u progonu nesrba u Hrvatskoj, iako su on i Tužilaštvo prethodno napravili sporazum o priznanju krivice kojim je Babić bio opisan samo kao pomagač u zločinima.

Žalbeno veće je ocenilo je da je prvostepeno veće s pravom intervenisalo, jer je prvobitni
sporazum o o krivici u značajnoj meri ublažavao Babićevu ulogu i krivicu za sukobe u Hrvatskoj, odnosno nije odgovarao navodima iz optužnice.

Osim toga, Babić je u svakom trenutku bio svestan šta priznaje, ocenjuje Žalbeno veće, čime stavlja do znanja da je optuženi mogao da izabere i da ne prizna krivicu odnosno da se odluči za suđenje, ako nije bio zadovoljan sudskim intervencijama. Sudije najvišeg ranga u Hagu nisu se
složile sa odbranom da optuženi i Tužilaštvo mogu sklapati "otvorene sporazume" o priznanju krivice, bez ikakvih intervencija sudija pred koje izlaze.

Žalbeno veće odbilo je i Babićeve navode, koje je podržalo Tužilaštvo, da je pogrešno osuđen težom kaznom od one koja je izrečena Biljani Plavšić (11 godina), iako je, po njihovoj oceni, njen
regionalni uticaj bio daleko veći. "Upoređivanje sa drugim predmetima od male je pomoći," smatra veće. "Razlike su često veće nego sličnosti, a konačan ishod određuju različiti faktori," navodi se u obrazloženju Žalbenog veća. "Kazna koja mu je izrečena i nije toliko nesrazmerna onoj koja je izrečena Biljani Plavšić pa Babić nema osnova da se poziva na hirovitost sudskog veća," zaključeno je u odgovoru na žalbu.

Sudije Žalbenog veća odbacile su i navode iz žalbe da je prvostepeno veće pogrešno protumačilo obim njegove uloge u tzv. zajedničkom zločinačkom poduhvatu, da nije pridalo dovoljnu vrednost njegovom priznanju krivice, kajanju za zločine i porodičnim prilikama.

Presuda Milanu Babiću od danas je pravosnažna. Dok ne bude doneta odluka o tome gde će služiti kaznu bivši lider Srba iz Krajine ostaje u Ševeningenu. S odzirom na dosadašnju praksu Tribunala izlasku iz zatvora može se nadati pošto odsluži dve trećine trinaestogodišnje zatvorske
kazne.

Etnički egoista

Babić je u januaru prošle godine, u dogovoru sa Tužilaštvom, priznao krivicu za progon Hrvata tokom sukoba 1991 I 1992. godine. Prvostepenom presudom osuđen je na 13 godina. Babić se žalio na izrečenu kaznu, dobivši podršku Tužilaštva koje ocenjuje da bi Babić morao dobiti manju kaznu od one koja je izrečena Biljani Plavšić, odnosno da u zatvoru ne bi trebalo da bude duže od 11 godina.

Bio sam etnički egoista, izjavio je Milan Babić, kada je u januaru 2004. godine priznao pred Tribunalom da se zalagao za pripajanje Krajine Srbiji, Babić je da priznao i da je podstrekivao nabavku i distribuciju oružja krajiškim Srbima, a početkom devedesetih držao zapaljive govore kojima je doprinosio stvaranju atmosfere straha I uveravao javnost da Srbi mogu biti bezbedni samo u sopstvenoj državi.

Obraćajući se sudu, u januaru 2004. godine, Babić je rekao da oseća sramotu i kajanje zbog onoga što je radio I ćutanja o onome što su činili drugi.

"Molim moju braću Hrvate da oproste svojoj braći Srbima. Preklinjem moj srpski narod da ostavi prošlost iza sebe i okrene se budućnosti gde će dobro, saosećanje i pravda na neki način olakšati rezultate zla u kome sam i sam učestvovao. I na kraju, bezrezervno stavljam sebe na raspolaganje ovom Tribunalu I međunarodnom pravu," rekao je Babić.

Usluge Babića Tužilaštvo je potom koristilo na suđenju Momčilu Krajišniku, a treba očekivati i njegovo svedočenje bar još na suđenju Stanišiću, Simatoviću I Martiću. No, i pre nego što je protiv njega podignuta optužnica, a znajući da će se to dogoditi, Babić se pojavio kao jedan od najvažnijih svedoka Tužilaštva na suđenju Slobodanu Miloševiću. Tada je potvrdio sve navode o odgovornosti Miloševića i Srbije za sukobe u Hrvatskoj, a dva bivša saradnjika rastala su se uz teške optužbe. Milošević je izjavio da je Babića smatrao "Tuđmanovim džokerom", a ovaj mu je odgovorio;"Vi ste unesrećili hrvatski narod, muslimanski narod i na kraju unesrećili ste srpski narod!"

Priznajući krivicu u Hagu Babić je potvrdio navode Tužilaštva da su za zločine u Krajini odgovorni MUP i DB Srbije, SDS Krajine i lokalna policija Milana Martića, koji je uživao Miloševićevu podršku. Babić je izjavio da nije delio njihovu kriminalnu nameru ali da nije javno istupao protiv njihovih metoda jer je verovao da se, kao i on, zalažu za stvaranje svesrpske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: