Svedoci počeli da nestaju?

Josip Fehir kaže da je njegov sin, koji je kao svedok doveden u vezu s ubistvima civila u Osijeku 1991, nestao prošle nedelje.

Izvor: B92, HRT

Nedelja, 17.07.2005.

10:25

Default images

Fehir je novinarima kazao kako je "od svojih poznanika doznao" da je njegov sin "prošloga četvrtka oko 19,30 sati odvezen crvenim automobilom, navodno u smjeru Zagreba i to u Državno odvjetništvo. Saznao sam da se moj sin spominje kao jedan od glavnih svjedoka u navodnim likvidacijama civilnih osoba tijekom ratne 1991. godine", rekao je Fehir, ne precizirajući od koga je dobio takve informacije.

On je kazao da je njegov sin Krunoslav, tada imao samo 15 ipo godina i da je odlazio u Krizni štab, noseći hranu i piće. Kazao je da je njegov sin večeri "kada je stradala osoba koja se u medijima spominje kao žrtva ratnih zločina bio u Kriznom stožeru" i kazao kako Krunoslav "nije ni na koji način sudjelovao u tome događaju, niti mu je bio nazočan".

Fehir i njegov advokat nisu želeli da kažu od koga su dobili informaciju da se nestanak Krunoslava Fehira povezuje sa slučajevima likvidacija civila u Osijeku tokom rata.

Osječko-baranjska Policijska uprava saopštila je da nije obaveštena o nestanku Krunoslava Fehira, za kojega je njegov otac Josip ustvrdio da je u prošli četvrtak odveden u smeru Zagreba i da je, kao svedok, doveden u vezu s likvidacijama civila u Osijeku 1991. godine.

Načelnik ureda načelnika PU Stipo Rimac izjavio je da Policijska uprava nije primila nikakvu dojavu o nestanku Krunoslava Fehira.

Bacani u Dravu, ostavljeni da umru

Jedan od preživelih svedoka zločina u Osjeku optužuje Branimira Glavaša i njegovu grupu za te zločine.

Državno tužilaštvo Hrvatske istražuje ubistvo srpskih civila u Osijeku tokom 1991. i 1992. godine, za koje bi mogao biti odgovoran Branimir Glavaš tadašnji šef gradskog Sekretarijata za odbranu, a sada poslanik u Saboru. Svedoci tih događaja počeli su javno da iznose dokaze koji povezuju Glavaša sa ubistvom civila.

Jedan od preživelih svedoka jeste Radoslav Ratković, koji sada živi u Vojvodini. Ratković kaže da su ga iz kuće odvela tri uniformisana čoveka sa obrazloženjem da mora ići na informativni razgovor. Pretukli su ga i odveli na obalu Drave.

"Tučen sam od njih petorice, pa sam završio na obali Drave, gde su me, praktično, streljali, no neuspjelo i vezanog su me bacili u vodu. Posle toga sam uspio nekako da se izvučem. Kada sam se spasao, primetio sam da dolazi vozilo na to mesto gde sam ja, sakrio sam se u veliku betonsku saksiju i odande sam vidio da nisu došli proveriti da li sam ja nastradao, nego su doveli nakon teških batina čoveka kojeg sam prepoznao. Lično sam vidio pred mojim očima kada je ubijen doktor Kutlić koji je radio u bolnici u kojoj sam i ja radio. Dovukli su ga do stepenica koje vode do vode i s leđa mu je pucano u potiljak i bačen je u vodu", priča Ratković.

Veritas: 185 nestalih, uglavnom Srba

Prema podacima Dokumetacionog centra Veritas, tokom 1991. i 1992.  godine na području opštine Osjek ubijeno je ili se vodi kao nestalo 185 osoba, uglavnom sprske nacionalnosti. "Imamo desetine i desetine izjava očevidaca koji su eto imali sreću da prežive bliske susrete sa Glavašem i njegovom jedinicom. Upravo iz tih izjava proizilazi da je on komandovao, naređivao i odobravao likvidacije", kaže Savo Štrbac.

Ratković je za B92 potvrdio da je izjavu o ovim događajima dao hrvatskoj policiji  2001. godine: "Uglavnom ti ljudi su mi obećavali da će počinioci bit pohvatani i kažnjeni. Na koncu konca sve je to skupa zamrlo i niko se više nije ni javio, tako da čemu sada opet dizanje prašine. Ne znam da li jedna takva, moram ga tako nazvati, gnjida ili vaška zaslužna da se tako sada priča. Normalan čovjek ne bi to činio što je činio".

Priča o zločinima u Osjeku aktuelizovana je nakon što je splitski nedeljnik "Feral tribjun" objavio svedočenje pripadnika Glavaševe Osječke bojne, lične jedinice Branimira Glavaša, koji je potvrdio da je zločine naređivao Glavaš koji to demantuje i kaže da su optužbe iznete na njegov račun pokušaj kompromitacije njegovih bivših stranačkih kolega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: