Uzbekistan: Nemiri, devet mrtvih

Najmanje devet osoba je poginulo, a 34 su povređene u sukobima policije i naoružanih demonstranata.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2005.

10:18

Default images

Demonstranti su tokom noći oslobodili zatvorenike iz zatvora i sukobili se s policijom u Andižanu, u kojem su prošle nedelje održavani protesti zbog suđenja grupi muslimanskih biznismena, optuženih za antiustavne aktivnosti i formiranje kriminalne organizacije. Lokalno stanovništvo navodi da je 35 pobunjenika upalo u zatvor i oslobodilo šezdesetak zatvorenika, prenose agencije.

Borci za ljudska prava tvrde da je slučaj protiv muslimanskih biznismena deo šire vladine borbe protiv verskih disidenata. Predsednik Islam Karimov, čija je zemlja meta kritika zapadnih grupa za ljudska prava, rekao je da se tvrdom politikom bori protiv rasta popularnosti militantnih islamista.

U Taškentu ubijen muškarac

Čuvari Ambasade Izraela u Taškentu, prestonici Uzbekistana, ubili su muškarca za kog se smatra da je bio bombaš-samoubica.

Ministarstvo spoljnih poslova Itraela saopštilo je da su čuvari ubili čoveka koji je ignorisao pozive da stane. "Rečeno mu je da stane, ali on to nije učinio. Pogođen je u nogu, ali je nastavio da se kreće i onda je ubijen", navodi se u saopštenju.

Izraelski radio javlja da je reč o bombašu-samoubici, dok izraelski sajt YNet navodi, pozivajući se na izjave lokalnih policajaca, da je muškarac nosio pojas sa eksplozivom. Policajac iz Taškenta, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je muškarac nosio drvene predmete koji su delovali kao eksploziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: