Petersen u Beogradu

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen, ali kad ne zna se- može da glasi poruka sa razgovora šefa UNMIK-a i vlasti u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2005.

09:17

Default images

Soren Jesen Petersen je u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, predsednikom Borisom Tadićem i predsednikom Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju Nebojšom Čovićem. Za sada, jedino što je definisano je da će se razgovarati kroz radne grupe, kao i mnogo puta do sada.

Koštunica i Petersen dogovorili su se da u najskorije vreme započne razgovor, i to  unutar posebnih radnih grupa za energiju i povratak. Osim toga, Koštunica je predložio i formiranje još dve radne grupe koje bi se bavile privatizacijom i zaštitom okoline, sa čime se šef UNMIK-a složio. Petersen je nešto kasnije u okviru predavanja na Institutu za međunarodnu politiku, rekao i da je ustanovljen redosled poteza, prema kojem će, ako u junu i julu bude pozitivna procena ispunjenja standarda, razgovori o statusu moći da počnu u septembru.

Petersen je naveo i da je zadovoljan što je od Borisa Tadića i Vojislava Koštunice čuo da su spremni na dijalog sa vlastima na Kosovu.

Da li su radne grupe dovoljne za sve probleme

Međutim, pitanje je koliko se učestvovanje u radnim grupama može oceniti kao nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Nosilac srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović, imaju svoje mišljenje.

"To je nastavak dijaloga u jednu ruku, ali istovremeno i faktička priprema srpske liste za Kosovo i Metohiju da jednog trenutka, kad za to budu stvoreni povoljni uslovi, uđe u institucije. Mislim da bi se to moralo dogoditi brzo", smatra Oliver Ivanović.

S druge strane, Milan Ivanović, kaže: "Mislim da to nije početak pravog dijaloga, da je u svakom slučaju međunarodnoj zajednici, u ovom trenutku, potreban međuetnički dijalog, kao jedan od standarda. Mislim da je na nama da pokažemo da to nije tačno."

U razgovorima sa šefom UNMIK-a premijer Koštunica je rekao i da među kosmetskim Srbima postoji saglasnost oko suštinskih pitanja standarda i statusa Kosova i Metohije. Da li je to tako, Oliver Ivanović kaže: "Sve što nije nezavisnost svakako može biti tema za razgovor. Prvi i osnovni standard jeste standard demokratičnosti institucija, koje bi na nas morale da gledaju ne samo kao na nekakvu poslaničku grupu od osam ljudi, nego istovremeno i predstavnike jedne etničke zajednice."

Milan Ivanović kaže da je Srbima neophodna decentralizacija: "Srbima je neophodna decentralizacija, suštinska autonomija. Zznači, više od autonomije manje od nezavisnosti trebalo bi da važi i za Srbe na Kosovu i Metohiji. Ono što se daje Albancima treba dati i Srbima."

Više od autonomije manje od nezavisnosti, parola je koju koristi i jedna od vladajućih partija u Srbiji - Demokratska stranka Srbije. Miloš Aligrudić, funkcioner DSS-a: "Pa verovatno će to biti nešto neuobičajeno, što nije negde drugde viđeno, ali ćemo očigledno biti suočeni s tim, kao što smo suočeni sa neuobičajenim izgledom državne zajednice Srbije i Crne Gore."

Beograd još nema stav o novom premijeru Kosova

Kao jedan od problema za eventualni nastavak dijaloga pominje se i premijer Kosova Bajram Kosumi. Za razliku od Haradinaja, kada je stav o neprihvatljivosti potpuno jasno iznet, ovde je situacija drugačija. Tako na primer, DSS još uvek nije doneo stav da li je Kosumi prihvatljiv učesnik.

Savetnik premijera Srbije Vojislava Koštunice Miša Đurković kaže da je Petersen u Beograd došao zbog oživljavanja dijaloga Beograda i Prištine, a da Vlada Srbije još nije zauzela stav o novom premijeru Kosova Bajramu Kosumiju. "Odnos prema Kosumiju i novoj Vladi je nešto o čemu će tek biti zauzet stav u Beogradu. Otklanjanjem Haradinaja kao najznačajnije prepreke, 2005. će biti godina kada će početi direktni kontakti Beograda i predstavnika Albanaca sa Kosova, u ovom ili onom obliku", kaže on.

Aligrudić, s druge strane, dodaje: "O prihvatljivim pregovaračima izjasnićemo se posebno, njihova prihvatljivost ne zavisi od imena i prezimena, mada jeste zavisila u slučaju Ramuša Haradinaja. Stvar je tu više nego jasna", kaže on.

Dosadašnjoj listi tema za razgovor Beograda i Prištine danas treba dodati još jedan – bezbednost i to na najvišem političkom nivou. Naime, u razgovoru sa predsednikom Tadićem, šef UNMIK-a je uveren u spremnost Tadića da prihvati predlog UNMIK-a da se uspostavi dijalog o bezbednosti na najvišem političkom nivou, pored postojeće policijske i vojne saradnje.

Petersen: Imam jednu lošu vest...

Na kraju svoje posete Beogradu šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen održao je konferenciju za novinare.

Ukoliko se zaista u septembru pokrenu razgovori o statusu, Petrsen je rekao da će biti on na njima biti prisutan i pored najave da bi mogao u junu da prihvati ponuđeno mesto šefa UNHCR-a.

"To me je danas pitao i predsednik Tadić, rekao samo da imam loše vesti da ću  na Kosovu ostati još neko vreme, jer se sada nalazimo u izuzeno važnom trenutku", rekao je Petersen.

On je pozdravio potpisavanje Memoraduma o obnovi porušenih srpskih crkva na Kosovu i Metohiji, dodavši da jejasno da se radio o srpskoj kulturnoj baštini i da će SPC imati glavnu ulogu o ovom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: