"Jat": Po hitnom postupku

Poslovodstvo "Jata" i Vlada Srbije očekuju da se na posao vrati više od 80 avio-mehaničara i da poleti deo "Jatovih" aviona.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2005.

09:58

Default images

S druge strane, avio-mehaničari koji nastavljaju štrajk tvrde da broj od 100 aviomehaničara, čiji je povratak najavio ministar Mlađan Dinkić, nije dovoljan da održava "Jatovu" flotu i da se, uključivanjem aviona koji su prizemljeni više od nedelju dana, ugrožava bezbednost putnika i članova posada.

Povratak više od 80 avio-mehaničara na posao trebalo bi da već za subotu osposobi tri aviona "Jata", dok bi od ponedeljka mogao potpuno da se realizuje normalan avio-saobraćaj "Jatovom" flotom, kaže za B92 portparol Medija centra "Jata" Vesna Prlja. "Više od 80 avio-mehaničara pisanim putem obratilo se rukovodstvu kompanije i saglasilo da se vrati na posao, po proceduri i bez ikakvih posledica. Među njima je 35 avio-mehaničara sa licencama za bezbednost letelice, što je veoma bitno i samim tim mi možemo krenuti polako u uvođenje naših aviona u redovan saobraćaj", rekla je ona.

S druge strane, predstavnik avio-mehaničara koji su u štrajku Dragan Bogdanović kaže da ne zna koliko se u ovom trenutku mehaničara vratilo na posao, ali da 80 mehaničara nije dovoljno za bezbedno održavanje aviona: "Ne može 80 avio-mehaničara, pod uslovom da ih ima i toliko, a mislim da ih nema, ne može da drži flotu. Onda bi flota bila totalno nebezbedna. Ne mogu svi 'Jatovi' mehaničari, ni od njih 600, da puste avion, tj. da mu daju list da je bezbedan. Mehaničari rade različite poslove, recimo mogu da uzmu 100 mehaničara koji rade samo motore, ali oni ne mogu da dignu flotu. Mogu da uzmu 100 mehaničara koji rade samo komponente ili instrumente, a ni oni ne mogu da dignu flotu, zato što oni imaju specifična znanja, specifične alate i specifična ovlašćenja."

Država treba da zna šta hoće od "Jata"

Dragan Bogdanović kaže da avio-mehaničari nastavljaju štrajk, a da država treba jasno da precizira kakav "Jat" želi i da onda odredi koliko avio-mehaničara uopšte treba. On ističe da ni sadašnji broj od 607 aviomehaničara nije dovoljan za sadašnje potrebe flote nacionalne avio-kompanije.

Portparol sindikata avio-mehaničara Nenad Trajković ocenjuje kao besmislene medijske priče da tajkuni ruše "Jat". "Koji god bogat čovek iz inostranstva ili zemlje na nekom zakonskom tenderu bude kupio 'Tehniku', a siguran sam da će se jednog dana privatizovati, jer 'Tehnika' ima monopol na održavanje aviona, vi nemate konkurenciju u regionu i to je dobar posao. Znači, kada se bude znao gazda mi kao sindikat ćemo tražiti da nastavimo da se bavimo ovim poslom koji radimo, da dobijamo plate i da zaboravimo i ko je gazda i ko je direktor", rekao je Trajković.

Samostalni sindikat inženjera u vazduhoplovstvu tražio je od Vlade i resornog ministarstva da povuče odluke o suspenziji štrajkača, kao i da v.d. generalnog direktora "Jata"  Nebojša Starčević smeni sve rukovodioce u kompaniji koje je zatekao posle svog postavljenja. Inžinjeri traže i da se utvrdi ko je odgovoran što je potrošen fond zarada za prvi kvartal ove godine, bez mogućnosti da se zaposlenima u "Jatu" isplate zarade za mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: