Predlog o "zamrzavanju" novca

Tužilaštvo za ratne zločine predlaže "zamrzavanje" finansijskih sredstava 13 optuženika koji se nisu predali Haškom tribunalu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 23.03.2005.

14:05

Default images

Pomoćnik portparola tužilaštva, Jasna Janković, kaže za B92 da je takva mera predložena Veću za ratne zločine posle obaveštenja Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom da je donet zaključak o "zamrzavanju" finansijskih sredstava i drugih dobara optuženih koji se nisu predali.

Jasna Janković kaže da se predlog odnosi na sve optužene koji se nisu predali Tribunalu, među kojima su i Nebojša Pavković i Sreten Lukić. "Među njima je i Vlastimir Đorđević, za koga je Tužilaštvo utvrdilo da je korisnik starosne penzije od 4. maja 2001. Kao ovlašćeno lice, njegova supruga Stojka Đorđević upućuje ta sredstava u Rusiju. Tužilaštvo je, takođe, na osnovu grafološkog veštačenja pisma, upućenog iz Rusije listu 'Dnevni telegraf' 16. juna prošle godine, utvrdilo autentičnost potpisa Vlastimira Đorđevića i mesto njegovog boravka, ispisanog na poleđini pisma", kaže Jankovićeva.

Jasna Janković navodi da za "zamrzavanje" imovine haških begunaca nije potrebno usvajanje posebnog zakona jer je to međunarodna obaveza SCG, koja je preuzeta na osnovu uredaba i mera koje je donela Evropska unija.

Spisak

Na spisku haških optuženika, čije je zamrzavanje finansijskih sredstava danas predložilo Tužilaštvo za ratne zločine, nalaze se svi optuženi iz Srbije i Republike Srpske, izuzev lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, kojeg Hag ne traži od Beograda.

Na spisku su nekadašnji lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić, general Vojske RS Zdravko Tolimir, vojni lider bosanskih Srba Ratko Mladić, bivši zamenik komandanta specijalne brigade policije Republike Srpske Ljubomir Borovčanin, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbednost u Drinskom korpusu Vujadin Popović, pripadnik srpskih snaga u BiH Goran Borovnica, nekadašnji član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina Stojan Župljanin, vođa paravojne formacije "Beli orlovi" Milan Lukić i njegov rođak Sredoje Lukić, član te grupe, nekadašnji potkomandir vojne policije Dragan Zelenović i tri policijska i vojna generala Sreten Lukić, Nebojša Pavković i Vlastimir Đorđević.

Prethodno su imovinu i sredstva haških optuženika zamrzle i Sjedinjene Države, kao i Evropska unija.

Provera informacija o Đorđeviću

Ambasador Rusije u SCG rekao je da ova zemlja proverava informaciju da se haški optuženik Vlastimir Đorđević nalazi u Rusiji.

"Mi proveravamo tu informaciju i, kao što znate, Haški tribunal je osnovan odlukom Saveta bezbednosti i to podrazumeva saradnju sa tribunalom", rekao je Aleksejev Aleksejev novinarima u Nišu. On je kazao da Rusija nema nikakvu informaciju da se supruga i sin bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Mirjana Marković i Marko Milošević, nalaze na teritoriji Rusije.

"Pitanje supruge i sina Slobodana Miloševića se razmatra u direktnim kontaktima nadležnih službi Rusije i Srbije", rekao je ambasador Ruske Federacije u Beogradu. On je dodao da je, "ukoliko se utvrdi" da za Mirjanom Marković i Markom Miloševićem postoji poternica Interpola, Rusija dužna da ih kao članica te organizacije isporuči Srbiji.

Savetnik predsednika Srbije, Jovan Simić, izjavio je da je javna tajna je da se Vlastimir Đorđević nalazi u Rusiji, ali država nema načina da ga dovede. I u medijima se nedavno pojavila informacija o skrivanju Vlastimira Đorđevića, Mire Marković i Marka Miloševića u Moskvi. Takođe, list "Danas" objavio je da je Vlastimir Đorđević 1989. bio "predmet obrade" DB-a jer se sumnjalo da radi za rusku obaveštajnu službu.

Đorđevića haška optužnica tereti da je imao glavnu ulogu u uklanjanju tragova prilikom premeštanja leševa albanskih civila koje su ubile srpske snage bezbednosti. Pošto ga je Hag optužio, Đorđević je nestao. Sumnja se da je u Rusiji, a za njim je raspisana poternica "Interpola".

Narednih dana konkretni koraci

Ministar Zoran Lončar se nada konkretnim koracima sledećih dana u vezi sa generalima Lukićem i Pavkovićem.

"Da bi Srbija bila u prilici da započeti proces saradnje sa Haškim tribunalom ostvari do kraja, neophodno je da svi preostali optuženici, uključujići tu generale Lukića i Pavkovića, u veoma kratkom roku odu u Hag", rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu agenciji Beta. Ministar nije izneo druge detalje.

"Bivši načelnik generalštaba Nebojša Pavković biće uhapšen ukloliko se dobrovoljno ne preda", ponovio je potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, navodeći da država mora da pokaže da postoje institucije. Labus je rekao da svi koji su optuženi moraju da se pojave pred Tribunalom i tamo brane svoj interes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: