Napad na Rome u Vršcu

Nekoliko žitelja romskog naselja napadnuto je u Vršcu, a jedan od njih izboden je nožem. Policija je uhapsila jednog osumnjičenog.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.03.2005.

20:21

Default images

Policija u Vršcu saopštila je da je identifikovala Iliju Milenkovića (19) kao napadača koji je u uličnoj tuči u romskom naselju Balata nožem naneo teške telesne povrede Stevanu Stojkovu (24).

Načelnik policije u Vršcu Dušan Panić rekao je agenciji Beta da će pored hapšenja Milenkovića i protiv ostalih učesnika u tuči biti podnete krivične prijave za učestvovanje u tuči, ali je naglasio da je utvrdjeno da motiv sukoba nije bila nacionalna netrpeljivost.

Panić je rekao da se danas u ugostiteljkom lokalu u pripremi na ulazu u romsko naselje Balata, grupa od pet mladića u alkoholisanom stanju sukobila  sa Stojkovim, mladićem romske nacionalnosti.

Prema podacima iz Zdravstvenog centra "Vršac" Stojkov ima ubodnu ranu nožem ispod levog pazuha i probijena mu je plućna maramica. Smešten je u šok sobu i njegovo stanje je za sada stabilno.

Tužba zbog zlostavljanja

Fond za humanitarno pravo, Centar za prava manjina i Evropski centar za prava Roma iz Budimpešte podneli su u ime žrtve seksualnog zlostavljanja, desetogodišnjeg Roma R.I., Opštinskom sudu u Velikom Gradištu tužbu za naknadu štete protiv Ž.I., koji je u međuvremenu postao punoletan.

Ž.I. je 22. aprila 2004. godine u vulkanizerskoj radnji svoga oca malteritrao R.I. tako što ga je ozbiljnim pretnjama primorao da sam sebe udara šakom po glavi, kao i da udara glavom o zid. Ž.I. je nastavio da maltretira desetogodišnjeg Roma tako što mu je dao kutiju sa svinjskom mašću i naterao ga da se maže po licu i rukama, a zatim da se opere u kadi punoj prljave vode.

Uprkos molbama desetogodišnjeg Roma da ga pusti kući Ž.I. ga je više puta udario šakom po glavi i telu i zastrašivao ga tako što je uperio vazdušnu pušku prema njemu uz pretnje da će ga ubiti ako ne skine pantalone. Ž.I. primorao maloletnog romskog dečaka da onaniše i da se samopovredi u predelu analnog otvora, da bi mu na kraju pretio nožem, da će ga zaklati u slučaju da nekome kaže šta mu se dogodilo.

Kada je stigao kući, R.I. je kroz plač ispričao svojoj majci kako ga je Ž.I. u prisustvu još trojice nepoznatih mladića zlostavljao i da su oni vikali: “Ubij Cigu, ubij Cigu!”.

Zbog ovog događaja protiv Ž.I., tada starijeg maloletnika, pred Opštinskim sudom u Požarevcu vođen je krivični postupak nakon čega mu je po predlogu Opštinskog javnog tužioca u Požarevcu izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora od strane roditelja.

FHP, CPM i ERRC u ime maloletnog Roma R.I. tužbom od Ž.I zahtevaju naknadu štete radi pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, pretrpljenih fizičkih bolova, straha i umanjenja opšte životne aktivnosti iznos od ukupno 1.400.000,00 dinara.

Ovaj kao i drugi slični slučajevi pokazuju da su romska deca u Srbiji izložena posebno ponižavajućem postupanju, što zahteva hitne i sveobuhvatne državne mere, radi njihove zaštite od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, kao i fizički i/ili psihički oporavak i socijalnu reintegraciju deteta, koje je žrtva okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja.

Ova obaveza proizilazi i domaćih zakona, ali i iz UN Konvencije o pravima deteta koja obavezuje SCG kao jednu od država potpisnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: