"SPO cepa služba bezbednosti"

Vuk Drašković ocenio da će se SPO odbraniti od napada koje sprovode "iste Miloševićeve i sada vladajuće službe bezbednosti".

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 18.03.2005.

21:06

Default images

Na koktelu povodom 15 godina od osnivanja stranke, lider SPO-a je, nabrajajući događaje koji su obeležili opozicionu borbu i kasnije učešće SPO-a u vlasti, naveo da je ova godina za SPO počela "napadima onih istih snaga sa Ibarske magistrale".

"Verujem da će se SPO odbraniti, verujem da će dati značajan, veliki doprinos logičnom ujedinjavanju svih proevropskih snaga u Srbiji i približavanju naše države i nacije Evropskoj uniji", rekao je Drašković.

Podrška "Šumadijskoj inicijativi"

Sa druge strane, raspušteni Gradski odbor Srpskog pokreta obnove Kragujevac odbacio je tvrdnje rukovodstva stranke da želi da, uz pomoć sile, prigrabi stranačke prostorije u Kragujevcu, saopštio je taj odbor.

"GO SPO nikada nije podržavao niti činio nasilje i njegovi su članovi časni i pošteni ljudi koji su deo svojih života uložili u svoju stranku", ističe se u saopštenju. "Članstvo na skupštinama mesnih organizacija u Kragujevcu masovno podržava 'Šumadijsku inicijativu' za demokratizaciju i decentralizaciju stranke i staje uz potpredsednike SPO Veroljuba Stevanovića i Vojislava Mihailovića", navodi se u saopštenju.

Grupa članova stranke oko Stevanovića i Mihailovića nezadovoljna je radom stranke i obznanili su nameru da formiraju poseban poslanički klub.

15 burnih godina

Među 15 najznačajnijih događaja od osnivanja stranke on je, između ostalog ubrojao devetomartovske proteste 1991. godine, Vidovdanski sabor 1992. godine, sklapanje koalicije "Zajedno" i tromesečne demonstracije opozicije 1996 - 1997. godine.

Drašković je kao najtragičniju godinu za stranku označio 1999. godinu, kada su 3. oktobra na Ibarskoj magistrali ubijena četvorica visokih funkcionera SPO. Istakavši da je vlast time "potkresala krila SPO", Drašković je taj zločin ocenio kao "pokušaj ubistva cele stranke", i naveo da se ona od njega "zadugo nije mogla oporaviti".

On je kazao da su naredne godine, posle pokušaja atentata na njega u Budvi, SPO napustili brojni funkcioneri, a da je stranka na izborima doživela poraz, ali da je dve godine van parlamenta upozoravala da su "Miloševićeve službe bezbednosti i dalje aktivne". Lider SPO naglasio je da je 2003. godinu obeležilo tragično ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, za koje je optužio iste ljude kao i za atentat na Ibarskoj magistrali. "2004. godinu stranka je provela u pokušaju da Srbiju trgne iz prošlosti", rekao je Vuk Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: