Četvrtak, 10.02.2005.

17:03

Jovanoviću ugrožena bezbednost

Čedomiru Jovanoviću i njegovoj porodici ugrožena je bezbednost, kaže advokat porodice Jovanović, Radivoje Paunović.

Izvor: B92

Default images

Prema rečima bivšeg potpredsednika Demokratske stranke i Vlade Srbije, pretnje dobija on, ali i njegova žena i desetomesečni sin. Iako je to prijavljeno policiji pre više od dva meseca, još nema reakcije nadležnih. Advokat porodice Jovanović kaže da se preko pisanja medija poziva na linč i fizičku likvidaciju Jovanovića i da kao da se želi repriza događaja od pre nekoliko godina.

Advokat je podsetio da se bliži termin kada bi Jovanović trebalo da svedoči pred Specijalnim sudom u procesu za ubistvo premijera Zorana Ðinđića, pa se može zaključiti zašto se na njega vrši ovakav pritisak koji je direktna pretnja.

Na pitanje novinara, Jelena Jovanović je kazala da se u pretećim pismima pominju rečenice: "Čeda sledeći za odstrel", "Čeka ga mesto na groblju Orlovača", dodavši da stižu pretnje smrću i njihovom sinu Mihajlu. Supruga Čedomira Jovanovića u novembru 2004. je sva pisma odnela u OUP Palilula, ali još nije obaveštena o rezultatima istrage, a Čedomir Jovanović optužio je direktora BIA Radeta Bulatovića da stoji iza medijskih napada na njega i da pokušava da spreči nastavak procesa za ubistvo premijera Đinđića.

Jovanović je objasnio da se incident, u kome je oduzeto oružje njegovom obezbeđenju, dogodio još 24. januara, a da je upravo Bulatović izvaštaj o tome doneo u redakciju lista "Kurir". Jovanović je dodao da je dozvolu za oružje dobio od MUP-a u novembru 2004, jer je procenjeno da mu je ugrožena bezbednost, a da mu tekst u "Kuriru", koji on naziva listom podzemlja, dodatno ugrožava bezbednost, jer je sada jasno da je nezaštićen.

Jovanović je ispričao da je samo sat vremena nakon što je Bulatović postao načelnik BIA njemu ukinuto obezbeđenje, iako mu je na sastanku u MUP-u, deset dana pre toga, sugerisano da napusti zemlju jer MUP ne može da mu garantuje bezbednost. On veruje da je incident 24. januara isceniran jer je njegov automobil interventna policija zaustavila dva puta od Centra Sava do Takovske ulice. Tek nakon što su Jovanovići ušlu u zgradu, treća patrola interventne policije prišla je kolima, uzela pištolje i privela vozača, rekao je Jovanović.

On je kao odgovorne naveo ministra policije Dragana Jočića, načelnika javne bezbednosti Miroslava Miloševića, direktora BIA Radeta Bulatovića i Acu Tomića. Jovanovićevi i njihov advokat najavili su i podnošenje krivične prijave protiv najodgovornijih.

Pripadnici policije rade na otkrivanju onoga ko je uputio preteća pisma porodici Čedomira Jovanovića i kada dođe do nekih saznanja o tome će biti obaveštena javnost, saopšteno je agenciji Beta u SUP-u Beogradu.

MUP: Jovanović neovlašćeno dao pištolj

Beogradska policija saopštila je da je podnela prekršajnu prijavu protiv Čedomira Jovanovića, jer je omogućio da se dva pištolja, za koja je imao dozvolu, nađu u posedu neovlašćenog lica. SUP Beograd navodi da je i protiv Predraga Nikolića, kojem je Jovanović dao pištolj, podneta krivična prijava zbog neovlašćenog držanja oružja.

Policija podseća da dozvola za nošenje oružja znači da onaj kome je izdata svoje oružje nosi sa sobom, ali da to nije bio slučaj kada je interventna ekipa beogradske policije 24. januara kod Predraga Nikolića, koji je vozio "audi A8", pronašla dva pištolja marke "glok" i "bereta" sa napunjenim šaržerima, uz dozvolu za nošenje koja je glasila na ime Čedomira Jovanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: