Petak, 12.11.2004.

08:40

Racionalizacija ili povratak JSO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije kaže da Antiteroristička jedinica neće imati nikakve veze s rasformiranom JSO.

Izvor: B92

Default images

Dragan Jočić je za RTS rekao da je cilj MUP stvaranje efikasnije i racionalnije protivterorističke jedinice, u skladu sa standardima OEBS. "Razlozi za stvaranje te jedinice su efikasnost i racionalizacija. To nije formiranje nikakve nove jedinice, već uvođenje kriterijuma da samo najsposobniji i najodgovorniji uđu u novu, jednu jedinicu za ta dejstva i da njihov broj bude smanjen", kaže Jočić.

Uprkos izjavi ministra policije Dragana Jočića da nova antiteroristička jedinica, koju MUP namerava da formira, neće imati nikakve veze sa rasformiranim Crvenim beretkama, sudeći po reakcijama u javnosti, mnogo je onih koji izražavaju ozbiljne sumnje u takve ministrove tvrdnje.  Mnogi analitičari i političari takvu nameru smatraju veoma opasnom, a pojedini političari ocenjuju da taj poslednji potez aktuelne vlade samo jasno pokazuje da su izbori neminovni.

Da se nešto sprema u vezi sa Crvenim beretkama, moglo se zaključiti pre dve nedelje kada je dnevni list Kurir počeo prodaju CD-a sa romansiranom biografijom momaka sa crvenim kapama: “Jedinica za specijalne operacije, kod mnogih građana Srbije predstavlja sinonim za zlo. Te ljude smatraju hladnokrvnim ubicama, kriminalcima, narkomanima”, kaže se u propratnom tekstu na CD-u.

O tome zašto je objavljen jedan takav film i o nameri policije da formira novu antiterorističku jedinicu, govorilo se na tribini “Bezbednost i javnosti u Srbiji danas”. Učesnici tribine bivši državni funkcioneri Nataša Mićić i Čedomir Jovanović oštro su se usprotivili formiranju jedinice: “Puštanje ovog propagandnog filma jeste priprema javnosti na ponovnu legalizaciju Crvenih beretki, ali to je običan mućak. Kada bi se ovaj film državne produkcije poredio sa privatnim filmom Severine Vučković, mislim da je taj kompakt-disk (Severinin) pravo umetničko delo. Ovaj nervozni potez izraz je namere da se jedinica ponovo okupi i institucionalizuje. Cilj je da se bar nečim zadovolje oni koji su najviše pomogli Koštunici da sedne u Đinđićevu fotelju”, rekla je Nataša Mićić.

Čedomir Jovanović je zapitao ko stoji iza “afirmacije Crvenih beretki": “Činjenica je da se već mesecima priprema neka vrsta legalizacije ili afirmacije Crvenih beretki. Kome je to potrebno? Da li je to samo još jedan od gestova koji nam se iz dana u dan ponavljaju, u najrazličitijim formama. Raša piše knjigu, Mira poručuje da ostaje jedini levičar”.

Direktor za kriminološka i sociološka istraživanja Dobrivoje Radovanović, rekao je da njemu nije mesto na tribini, na kojoj su uglavnom političari, ali da je ipak došao s obzirom na činjenicu da u filmu o Crvenim beretkama ima zapaženu ulogu u tumačenju uloge te formacije: “Da nisam došao na taj skup, ostao bi utisak da sam svojevoljno glumio u filmu, ili da se slažem sa njim. Ja jesam dao saglasnost za intervju gospodinu Pantiću, ali nisam video verziju filma i intervjua posle toga i treba jasno reći da je film jako dobra ilustracija kako se ovakvim temama može manipulisati, u ovom slučaju radi se o afirmaciji Crvenih beretki”.

Novinar Miloš Vasić kaže da jedinica, koja je učestvovala u pokušaju državnog udara, nikada ne sme više biti angažovana. Takođe, nova antiteroristička jedinica nije potrebna, kaže Vasić: “Imamo specijalnu antiterorističku jedinicu sa juga Srbije, koja postoji od 1978 i ima lepu, čestitu tradiciju. Vojska ima svoje antiterorističke grupe. Apsolutno nema nikakve takve potrebe za takvom jedinicom”.

Skupu je trebalo da prisustvuje i kandidat za direktora Instituta za bezbednost, Danica Drašković. Ona je, međutim, izostala, ali je današnjem Blicu izjavila da je formiranje nove jedinice pokušaj okupljanja Crvenih beretki. Gde su sada berteke, pita Danica Drašković i zaključuje: svi su u MUP-u kod načelnika javne bezbednosti Miroslava Miloševića. Gladni su krvi i novca, pa hoće ponovo da haraju kao ranije.

Pored toga što je najavu formiranja Antiterorističke jedinice u javnost plasirao načelnik Javne bezbednosti MUP Srbije Miroslav Milošević, u Vladi Srbije, čije je to ministarstvo deo, tvrde da te informacije nisu proverene. Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da ne zna da li to uopšte postoji kao tema. “O tome uopšte nije bilo govora. Ja kao ministar finansija o tome apsolutno ništa ne znam, a na Vladi o tome nije diskutovano. To je pitanje koje treba postaviti MUP", kaže on.

Ekipa emisije TV B92 “Insajder” došla je do informacije da formiranje nove jedinice znači ponovno okupljanje pripadnika Jedinice za specijalne operacije i da ta ideja postoji već nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: