Mirko Đorđević: Za spor kriva i SPC i MPC

Izvor: B92

Petak, 01.08.2003.

19:49

Default images

Sociolog religije, Mirko Đorđević, ocenio je da su za spor koji je nastao povodom proslave Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski krive i SPC i kanonski nepriznata MPC. Đorđević je u "Kažiprstu" Radija B92 kazao i da su i dve države, Makedonija i Srbija i Crna Gora, reagovale nespretno, dozvolivši da crkveni sukob postane međudržavno pitanje. Đorđević poslednje događaje vidi kao nastavak decenijskog sporenja oko autokefalnosti MPC. Ipak, on misli da će MPC, na kraju, ostvariti svoje težnje. "Ne mogu tačno reći kada, ali ja mislim da je to izvesno, s obzirom na sličnu situaciju u pravoslavnom svetu šire, vi u Ukrajini imate nekoliko crkava u istom odnosu sa moskovskom matičnom crkvom, pa bi se moglo naći rešenje, jednu formulu su nudili Rusi, dali su autokefalnost Gruzinima recimo i nema problema. Postoje razna rešenja, razni modaliteti, a mislim da u Beogradu, u našoj crkvi, to sam slobodan da kažem, ta tvrda struja suviše tvrdo ide, trebalo bi malo diplomatski nastupati, sa malo više strpljenja. Rodilo se, moramo ga ljuljati, kažu našem narodu, makedonska crkva to je već svršen čin, ona postoji", rekao je Đorđević.

On je rekao da se nada da će sutrašnji dan proteći bez incidenata, iako je to teško tvrditi zato što je problem politički podgrejan: "Problem će biti sa pločom koju je vojvoda Šešelj uklonio. Tu ploču, po mom uverenju, treba vratiti. Zato što i mi, Srbi, i naša crkva imamo širom Makedonije memorijalna mesta, zašto bi nam sada neko tamo uklanjao ploče ako hoćemo na Kumanovo, ako hoćemo u Prilep. Dakle, treba malo dobre volje i sve će biti u redu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: