Ponedeljak, 06.03.2017.

16:53

Transformacija bezbednosnih snaga Kosova: Ime isto, ali...

Kosovski predsednik Hašim Tači namerava da Skupštini Kosova prosledi nacrt izmenjenog zakona o kosovskim bezbednosnim snagama.

Izvor: B92

Transformacija bezbednosnih snaga Kosova: Ime isto, ali...

O zakonu, kako prenose mediji u Prištini, kosovski parlament treba da raspravlja ove nedelje, jer će transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga podržati i poslanici opozicije.

Prema pisanju medija u Prištini Ministarstvo Kosovskih bezbedonosnih snaga pripremilo je novi zakon prema kojem kosovske bezbednosne snage dobijaju nove nadležnosti. Ukoliko se zakon bude usvojio KBS imaće nadležnost da brani suverenitet, a ne kao što je trenutno, da reaguju samo u slučaju prirodnih katastrofa.

Priština nastoji da promeni zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama.

Ime ostaje isto, ali se bezbednosnim snagama omogućava da vojno deluju na teritoriji Kosova.

“Moderni ustav Kosova, meni kao vrhovnom komandantu Bezbednosnih snaga Kosova daje dovoljno nadležnosti da preduzmem sve potrebne zakonske postupke kako bi dosta oxčekivana transformacija osnivanja Vojske Kosova postala realnost. Preko novog Zakona Bezbednosne snage će za misiju imati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da doprinesu izgradnji i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti”, rekao je Hašim Tači.

Tači nije dobio podršku srpskih poslanika za osnivanje vojske i zbog toga će pokušati da promeni zakon, a za to, kako kaže, ima podršku NATO.

“Skupština Kosova je prošlog meseca usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova. Zapadne diplomate u Prištini ističu da se vojska formira uz saglasnost svih zajednica na Kosovu”, naveo je srpski poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: