Sreda, 02.01.2008.

15:22

Protesti u praznim halama

Otpušteni radnici zrenjaninskih fabrika u stečaju "Šinvoza" i "Beka" novogodišnje praznike provode protestujući u hladnim prostorijama.

Izvor: Tanjug

Default images

Otpušteni radnici, koji su ujedno i mali akcionari ovih fabrika, najavljuju da će 15. januara krenuti u Beograd po zaštitu vlasničkih prava. Dve, nekada uspešne zrenjaninske firme, čije kapije deli svega 300 metara, ujedinjuje zajednički zahtev za poništenje ugovora o privatizaciji i obustavljanje stečajnog postupka.

"Krenućemo 15. januara autobusima u Beograd, gde ćemo tražiti susret sa nadležnim ministrima i ispunjenje naših zahteva koji se u najkraćem svode na poništenje kupoprodajnih ugovora", izjavila je predstavnica malih akcionara "Beka" Milena Prstojević.

Većinski paket od 70 odsto akcija "Beka" kupio je 26. aprila 2006. vlasnik firme "Pro-bekon" Miloš Jović, za 48 miliona dinara.

Umesto najavljenog oporavka, 5. marta 2007. je proglašen stečaj i otpušteno 258 radnika.

Agencija za privatizaciju poništila je, zatim, kupoprodajni ugovor sa Jovićem, a otpušteni radnici akcionari su zauzeli fabričku menzu 8. oktobra.

Većina od 500 otpuštenih radnika fabrike šinskih vozila "Šinvoz" ušla je u fabrički krug 29. decembra, gde se smenjuju u dežurstvima, a danas očekuju dolazak delegacije radnika "Želvoza" iz Smedereva.

"Dobili smo podršku radnika iz Smedereva, naročito malih akcionara zrenjaninske "Jugoremedije", koji nam daju putokaz i ohrabrenje da sa akcionarima "Beka" nastavimo borbu za poštovanje akcionarskih prava", izjavio je član protestnog odbora akcionara "Šinvoza" Mita Lisica.

Većinski paket akcija "Šinvoza" kupio je Nebojša Ivković iz Beograda.

Umesto da uslede oporavak i dokapitalizacija fabrike, metalci su se našli na birou za zapošljavanje, zbog čega traže poništenje kupoprodajnog ugovora sa većinskim vlasnikom i obustavljanje stečajnog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

16 h

Podeli: