Utorak, 02.09.2014.

09:48

Erdogan: Uslov za ujedinjenje Kipra

Redžep Tajip Erdogan rekao da će njegova zemlja da odobri ponovno ujedinjenje Kipra samo ako kiparski Turci budu priznati kao ravnopravni partneri u federaciji.

Izvor: Tanjug

Default images

Odlazak predsednika Turske na severni turski deo Kipra je prva poseta inostranstvu od kako je izabran za predsednika na izborima u avgustu, prenela je agencija AP.

Severni Kipar, koji je dosad priznala samo Turska, tradicionalno je prva destinacija svakog novog turskog predsednika i ne očekuje se da će Erdoganova poseta dati novi podsticaj ujedinjenju Kipra.

Erdogan je razgovarao sa Dervišem Erogluom, liderom medjunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar.

"Mi ne možemo da zaboravimo na Kipar", rekao je novi turski predsednik, u društvu supruge Emine.

"Kao i Turska, i Grčka bi, kao zemlja garant, trebalo da ispuni svoje obaveze", istakao je Erdogan i poručio da, ako svako ispunjava svoje dužnosti, kiparsko pitanje može da se reši veoma brzo.

Kipar je podeljen već 40 godina na samoproglašeni Severni Kipar i medjunarodno priznat južni deo kiparskih Grka.

Turske trupe napale su i okupirale severnu trećinu Kipra 1974. godine kao odgovor na puč koji je organizovala Atina, sa ciljem da ga ujedini sa Grčkom.

Eroglu i predsednik Kipra Nikos Anastasijades su u februaru pokrenuli mirovni proces, ali još nije ostvaren značajniji pomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: