Odgovor Moskve na kanadske sankcije

Rusija je zabranila ulazak na svoju teritoriju za 13 kanadskih zvaničnika, među kojima su jedan savetnik i šef kabineta premijera. Otava: Zabrinjavajuća odluka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

18:25

Default images

To je odgovor na sankcije Kanade protiv Moskve zbog aneksije Krima.

"Ova mera određena je kao odgovor na neprihvatljive odluke kanadske strane", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusko ministarstvo spoljnih poslova uvodi sankcije kanadskim državljanima, među kojima su visoki zvaničnici administracije i poslanici Kanade", navodi se u saopštenju.

Moskva ipak dodaje da je "otvorena za konstruktivnu saradnju s Kanadom".

Kanada je 17. marta uvela sankcije protiv sedam ruskih zvaničnika, među kojima su potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin i jedan savetnik predsednika Vladimira Putina, kao i troje proruskih zvaničnika Krima, uključujući premijera Sergeja Aksjonova.

U Kanadi živi više od milion ljudi ukrajinskog porekla. Kanada je izrazila zabrinutost zbog ovog poteza Moskve.

"Kanadski zvaničnici koje je danas imenovala Rusija nisu oligarsi, niti prete da će anektirati delove miroljubivog susedstva vojnom silom", rekao je portparol ministra spoljnih poslova Džon Berd AFP-u.

On je rekao da Kanada današnje saopštenje Moskve smatra zabrinjavajućim.

Rusija je ranije saopštila da je zabranila ulazak u zemlju grupi od 13 kanadskih poslanika i javnih ličnosti, nakon što je Kanada uvela sankcije sedmorici ruskih i trojici krimskih visokih zvaničnika zbog ruske aneksije Krima.

Među Kanađanima kojima nije dozvoljen ulazak u Rusiju nalaze se savetnica premijera Stivena Harpera za spoljnju politiku Kristin Hogan, predsednik parlamenta Endrju Šir i bivša novinarka koja se sada bavi politikom Kristija Frilend. Među njima je i predsednik Ukrajinsko-kanadskog kongresa Pol Grod, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Kanada, koja je po broju stanovnika ukrajinske etničke pripadnosti treća u svetu, prva je zapadna zemlja koja je priznala nezavisnost Ukrajine od Sovjetskog Saveza 1991. godine, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: