"Nespremni za razgovor o statusu"

Susret predsednice Jahjage i predsednika Nikolića je pokazao da ni jedna ni druga strana nisu spremne da razgovaraju o statusu Kosova, ocenio Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

19:54

Default images

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je Tanjugu rekao da sastanak nije "imao puno smisla", osim da kao takav predstavi simboličku podršku za dijalog kao put za rešavanje otvorenih pitanja.

On je rekao da to ne znači da su velika i najveća pitanja kao što su status Kosova zaboravljena, ali ih ne treba isticati sada, jer ni jedna ni druga strana nisu spremne da razgovaraju o statusu.

"Ta će tema doći na dnevni red kasnije, verovatno nekoj drugoj generaciji političara kada se Srbija bude sasvim primakla EU ili kada već bude u EU", rekao je Ivanović, ističući da izbor Jahjage u parlamentu sa tankom većinom ukazuje da su njena politička uloga i značaj mali.

Obično u takvim situacijama oni koji imaju slabu podršku nastoje da se u javnom mnjenju predstave kao snažni nacionalisti i zagovornici za dobra nacionalna rešenja, ocenio je Ivanović.

On je naglasio da je upravo to motiv zbog čega Jahjaga stalno insistira na nezavisnosti Kosova, iako je kao obrazovana žena svesna da od te nezavisnosti nema ništa dok je Srbija ne prihvati.

Istovremeno, takvo insistiranje na nezavisnosti izaziva reakciju kakvu je Nikolić napravio, rekavši da, ako Jahjaga nastavi da insistira na nezavisnosti Kosova, dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rešenja, rekao je Ivanović.

Miletić: Dobar signal za relaksaciju odnosa

Potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić izjavio je da je sastanak Nikolića sa Jahjagom od izuzetne političke važnosti i da je dobar put ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, za šta su kosovski Srbi posebno zainteresovani.

Miletić je Tanjugu rekao da se od ovog sastanka nisu očekivali konkretni rezultati i rešenja, imajući u vidu da se uporedo obavlja dijalog na tehničkom i premijerskom nivou, gde se rešavaju aktuelna pitanja.

"Iluzorno je bilo očekivati da će Jahjaga i Nikolić odustati od svojih pozicija kada je u pitanju status Kosova, ali je svakako važno da je dijalog uspostavljen i na ovom nivou", smatra Miletić.

On je ocenio da je sastanak Jahjage i Nikolića sigurno dobar signal Srbima i Albancima na Kosovu da nastave put ka relaksaciji odnosa i pomirenju i da će biti podrška dijalogu koji je u toku, izrazivši nadu da njihovi tvrdi stavovi neće obeshrabriti nastavak dijaloga.

Prva reagovanja: Korak ka normalizaciji

U prvim reagovanjima na susret Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage ocenjuje se da briselski sastanak predstavlja korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je uslov za dalje evrointegracije Srbije.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da dolazi do sastanka.

"Odlično je što će se danas sresti predsednici Srbije i Kosova. Bespotrebno je reći da im u tome pomaže Evropska unija", napisao je Bilt na svom nalogu na Tviteru, uoči susreta.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenivši da je to još jedan korak napred u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i podstrek dijalogu.

"Iskreno pozdravljam današnji susret predsednika Srbije i Kosova Nikolića i Jahjage. Njihov susret predstavlja još jedan korak napred u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Smatram da je visoko-politički dijalog koji vode premijeri Srbije i Kosova ovim ojačan i da mu je dat snažan podstrek", naveo je Kacin.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da briselski sastanak predstavlja pozitivan signal za Kosovo i proces približavanja Srbije Evropskoj uniji, ali i da predstavlja "implicitno priznanje Kosova".

"Sastanak predstavlja vrhunac na putu pomirenja i stabilizacije na zapadnom Balkanu. Još nijednom ranije, od proglašenja nezavisnosti Kosova pre tačno pret godina, nije bilo susreta predsednika Srbije i Kosova. Ovaj korak, kao i drugi dosadašnji postignuti uspesi u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koristi obema stranama u njihovim procesima približavanja EU", poručila je ona.

Spoljnopolitički analitičar Ognjen Pribićević ocenio je da je briselskim sastankom Nikolić pokazao da je spreman da razgovara o položaju Srba, kao i da sam susret nikako ne znači priznavanje Kosova.

Pribićević veruje da nakon večerašnjeg susreta Nikolić - Jahjaga ima prostora za dalji dijalog, koji će, kako je ocenio, postepeno donositi dobre rezultate. "Očekujem da će koliko već sutra iz vodećih zapadnih prestonica pozvati Vladu Srbije i pitati za objašnjenje nekih od stavova", rekao je Pribićević Tanjugu.

Pribićević ranije danas ocenio da susret predsednika Srbije i Jahage neće biti samo simboličan, jer je Nikolić neposredno izabran od građana.

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da je predsednik Srbije na sastanku s kosovskom predsednicom s pravom rekao da cilj razgovora jeste normalizacija odnosa, a ne međunarodno priznanje Kosova i pogotovo ne priznanje od Srbije.

Janjić je takođe istakao da je očekivano da su večeras u Briselu i predsednik Srbije i predsednica privremenih kosovskih institucija izneli čvrste suprotne stavove po pitanju nezavisnosti Kosova i dodao da smatra da ovo neće biti njihov poslednji susret.

"Očekivano je da su se što se tiče pitanja nezavisnosti izrečeni tvrdi stavovi jedne i druge strane. Ali to još ništa ne kaže o samom dijalogu, jer se zna da nezavisnost nije tema dijaloga", rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, Nikolić je izneo šta Srbija ne želi, a Jahjaga - šta bi ona želela.

"Radi se o takozvanom učvršćivanju pozicija pred razgovore koji će se nastaviti. Mnogo je važniji dogovor da obe same utvrde dnevni red i teme oko kojih će razgovarati", dodao je Janjić.

Simić: Susret približio Srbiju datumu

Predrag Simiæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Susret predsednika Srbije i predsednice Jahjage u Briselu približio je Srbiju dobijanju datuma za pregovore sa EU, izjavio je danas analitičar Predrag Simić, ali je naglasio da takvi susreti nose i rizik jer se tretiraju kao de fakto priznanje Kosova.

"To će nas pratiti i kada se razmene oficiri za vezu, jer će kosovski oficiri za vezu sebe predstavljati kao diplomate u punom kapacitetu i ambasadore", rekao je Simić agenciji Beta.

Simić je naveo da je susret Nikolića i Jahjage prošao očekivano uz iznošenje suprotnih stavova i različitim interpretacijama.

"Za Beograd je to bio radni susret, a za Prištinu sastanak predsednika dve susedne zemlje. Očekujem da će to biti na naslovnim stranama kosovskih novina - susret predsednika dve susedne zemlje", rekao je Simić.

Simić je istakao da je, međutim, najvažnije kako će susret biti interpretiran u kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i ocenio da takvi susreti približavaju Srbiju odluci o datumu za početak pregovora sa EU.

SNS: Treba razgovarati o svim problemima

Šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić ocenio je da je sastanak pomak, jer, tvrdi, o svim problemima treba razgovarati, a ne praviti se kao da ne postoje.

"Pogotovo zato što su kosovske privremene institucije dosadašnje pasivno držanje Srbije koristile da zaokruže svoju nezavisnost i da lobiraju po svetu", rekao je Arsić.

Sada, navodi on, kad su započeti pregovori na osnovu Platforme za Kosovo i skupštinske Rezolucije, oni više nemaju tu mogućnost.

Predsednik Nikolić je, kako navodi Arsić, sada u stvari direktno preneo Platformu za Kosovo i Rezoluciju Narodne skupštine.

Ružić: Važan korak napred

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je večeras da je predsednik Nikolić susretom sa predsednicom privremenih institucija u Prištini učinio veoma važan korak napred.

"Domet sastanka ovog formata u mnogome jeste uslovljen istrajavanjem na principijelnom stavu državnog rukovodstva koji je utemeljen u Rezoluciji Skupštine Srbije i naravno iznalaženjem održivih rešenja za suštinska kako tehnička tako i politička pitanja na kojima operativno u svojstvu pregovarača i reprezenta politike vlade radi premijer Dačić", rekao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: