BIA spremna za finansijsku kontrolu

Šef Kabineta direktora BIA Jovan Stojić kaže da ta institucija podržava inicijativu Odbora Skupštine za kontrolu službi bezbednosti o kontroli finansija BIA.

Izvor: Danas, Tanjug

Subota, 29.12.2012.

23:11

Default images

"Spremni smo da se podvrgnemo finansijskoj kontroli nadležnih institucija", rekao je Stojić listu "Danas" i dodao da je BIA spremna da u potpunosti sarađuje sa nadležnim parlamentarnim odborom i da je sve to u cilju bolje civilne kontrole rada ove institucije.

Inicijativu je predložila predsednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović na sastanku sa predstavnicima nezavisnih regulatornih institucija.

O predlogu finansijske kontrole BIA, ali i drugih službi, državni revizor Radoslav Sretenović se odmah izjasnio pozitivno. On je najavio da će raditi na tome da se taj predlog uvrsti u raspored rada Državne revizorske institucije, bilo da je reč o BIA, Vojno-obaveštajnoj agenciji (VOA) ili Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA).

"Naravno da bi finansijska kontrola BIA doprinela zaokruživanju civilne kontrole nad službama bezbednosti. U tom smislu, kontrola je posebno potrebna u postupcima trajnih nabavki, koje nisu u slobodnom režimu", ocenio je za "Danas" zaštitnik građana Saša Janković.

Kada je reč o vojnim službama, direktor VBA Svetko Kovač potvrdio je da se menjaju zakoni o obaveštajnoj i kontraobaveštajnoj agenciji.

Prema tim izmenama, a u skladu i sa odlukama Ustavnog suda, vojne službe bezbednosti neće moći bez sudskog naloga da prikupljaju podatke o telefonskim razgovorima građana, načinu i mestu njihove komunikacije. Dosad su važile odredbe, u aprilu stavljene van snage, da te mere može da naloži direktor VBA i bez sudskog odobrenja.

"Očekujemo da se novi propisi što pre nađu pred poslanicima. Zeleno svetlo za izmene zakona dala su sva ministarstva kojima smo poslali nacrt. Veoma je važno da zakon što pre stupi na snagu, jer njegovo donošenje znači jačanje civilne kontrole nad radom agencija", rekao je Kovač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: