"Napadi u Libiji spontana reakcija"

Napad na konzulat SAD u Libiji bila je spontana reakcija na jedan antimuslimanski film, a ne prethodno smišljena akcija, kaže ambasadorka SAD u UN Sjuzan Rajs.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

20:15

Default images

U napadu u Bengaziju, koji se desio u utorak, 11. septembra, ubijen je američki ambasador Kristofer Stivens, i još trojica američkih službenika.

Bela kuća je pokrenula istragu o tome da li su terorističke grupe iskoristile gnev zbog filma "Nevinost muslimana", čiji reditelj se predstavlja pseudonimom Sem Basil, da bi izvele dugo planirani napad.

Rajsova je, međutim, za televiziju Foks njuz ocenila da do sada prikupljeni dokazi ne upućuju na unapred planiran ili koordiniran napad.

Ona je dodala da je napad u Bengaziju najverovatnije "kopija" demonstracija koje su nekoliko sati ranije izbile ispred američke ambasade u Kairu, podstaknute insertima spornog filma u kome se ismeva muslimanski prorok Muhamed, postavljenim na Jutjubu.

"Izgleda da iza njega (napada) stoje, recimo to tako, neka grupa ekstremista, koji su imali teško naoružanje", navela je Rajs i dodala da je takvo oružje lako nabaviti u postrevolucionarnoj Libiji.

Ona je dodala da tek treba da bude utvrđeno da li su ti ekstremisti povezani sa Al Kaidom ili nekom drugom terorističkom organizacijom.

"Ovo je bezmalo reakcija na taj video, a to je video koji širi mržnju i nema ništa sa SAD, i smatramo ga odvratnim i dostojnim prezira", ocenila je Rajsova.

Ambasadorka SAD je podsetila da ovo nije prvi put da neko zapadno delo, kritično prema islamu, izazove spontane nemire širom Bliskog istoka, navodeći kao primer roman Salmana Ruždija "Satanski stihovi" i karikature proroka Muhameda, objavljene u jednim danskim novinama 2006.

Antiamerički protesti zbog Basilovog filma izbili su u 20 muslimanskih zemalja, primoravši američki Pentagon da pošalje elitne antiterorističke timove u Libiju i Jemen, a da uz libijske obale stacionira dva broda svoje ratne mornarice.

Stejt department je, u međuvremenu, naredio svim službenicima američke vlade, čiji posao nije od suštinskog značaja za funkcionisanje ambasada i konzulata, da napuste Sudan i Tunis.

U Libanu su demonstranti zapalili jedan američki restoran brze hrane, i mada je izgledalo da su se napadi juče smirili, najaktivniji ogranak Al Kaide na Bliskom istoku pozvao je na nove napade protiv američkih ambasada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: