RS: Preko sto terorističkih sajtova

Prema procenama bezbednosnih agencija BiH, u Bosni i Hercegovini postoji više od sto raznih sajtova na kojima se veliča terorizam.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

22:18

Default images

Posebno zanimljiv deo sajtova su forumi, na kojima se podržavaju akcije Al Kaide, kao i teroristički napadi u svetu.

Takođe, u poslednje vreme bezbednosne agencije BiH primetile su da su pojedini sajtovi šifrovani, odnosno da se na njih može ući samo uz određenu šifru, što je još jedan dokaz da se sadržaji sajtova kriju od šire javnosti.

Kako bi unapredilo borbu protiv sajber terorizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nastojaće da obezbedi zakonodavnu, institucionalnu i organizacionu dogradnju u borbi protiv zloupotrebe savremenih tehnologija za terorizam.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da će u naredna dva dana pripadnici policijskih agencija iz BiH, regiona, zemalja Evropske unije i Evropola biti upoznati s pravnim okvirom borbe protiv sajber terorizma, načinima upotrebe interneta i profilom internet terorista.

Prema rečima prvog čoveka policije RS, pripadnicima policijskih agencija iz BiH znanja će predstaviti kolege iz Evropske unije, koji su se sa sajber kriminalom susreli mnogo ranije i imaju mnogo više iskustva u borbi protiv njega.

Na temu sajber terorizma u utorak je u Banjaluci govorio i zamenik javnog tužioca iz Ministarstva pravde Belgije Jan Kerkof. Najbitnije kod borbe protiv sajber terorizma, koji je globalna pretnja, kaže on, jeste to da treba delovati ujedinjenim snagama policijskih struktura na prostoru cele Evropske unije.

Kerkof je podržao inicijativu MUP Srpske i kazao da je veoma važna razmena znanja i veština u borbi protiv korišćenja interneta u ove svrhe.

Prema rečima direktora Odeljenja javne bezbednosti MUP Italije Stefana Ziredua, Evropska unija i Tehnički instrument Evropske komisije (TAIEKS) zadovoljni su što je otvoren nov kanal razmene informacija, zbog potrebe da se sve policijske istrage protiv ove globalne pretnje vode na jedinstvenom evropskom nivou.

"U Srpskoj postoji mnogo znanja u oblasti borbe protiv sajber terorizma, ali da bismo se svi zaštitili, nije dovoljno da ono ostane samo u okviru Srpske", rekao je Ziredu.

Jovo Marković, načelnik Jedinice za operativnu i tehničku podršku MUP Republike Srpske, rekao je da Ministarstvo ulaže maksimalne napore u istragama i stručnom usavršavanju, kako bi postalo deo globalnog rešavanja ovog problema. On je podsetio da je MUP odavno počeo borbu protiv sajber terorizma, u kojoj je pre dve godine formirana i posebna jedinica za visokotehnološki kriminalitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: