SAD: Zabrana gej brakova neustavna

Američki savezni apelacioni sud u San Francisku je presudio da je osporena zabrana istopolnih brakova u državi Kaliforniji neustavna

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

21:35

Default images

Tročlano sudsko veće Devetog apelacionog okružnog suda SAD glasalo je, sa dva glasa za i jednim protiv, za to da je ta zabrana neustavna.

Istopolni brakovi koji su na kratko bili dozvoljleni u Kaliforniji, 2008. zabranjeni su usvajanjem na referendumu "predloga 8", kojom je u ustav te američke države uneto da je brak dozvoljen samo heteroseksualnim parovima.

Glasači u Kaliforniji usvojili su "predlog 8" sa 52 odsto glasova u novembru 2008. godine, pet meseci pošto je vrhovni sud u toj državi legalizovao istopolne brakove i poništio dva zakona kojima je brak ograničen na zajednicu muškarca i žene.

Ovim predlogom ponovo je uvedeno ograničenje - jedan muškarac, jedna žena - za brak u ustavu države Kalifornije, i to je bila prva zabrana kojom je oduzeto pravo istopolnim parovim da sklapaju brak pošto su to pravo već stekli.

Sudija nižeg suda je 2010. zaključio da "predlog 8" predstavlja kršenje građanskih prava homoseksualne i lezbijske populacije, garantovanih američkim ustavom. Sa njegovom odlukom danas se saglasio i savezni apelacioni sud.

To, međutim, ne znači da će automatski ponovo biti dozvoljeno sklapanje istopolnih brakova u Kaliforniji, pošto su zagovornici "predloga 8" već ranije najavili da će se žaliti na presudu ako ne bude povoljna, ili proširenom veću istog suda ili Vrhovnom sudu SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: