RTL: Pristrasna odluka Saveta

Predsednik uprave hrvatske televizije RTL Johanes Cil je optužio Savet za elektronske medije za diskriminirajuće i pristrasne odluke na štetu RTL.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

19:01

Default images

On je kao primer naveo nedavno upozorenje Saveta zbog neprevođenja srpskih filmova na hrvatski što poslednjih godina nije radila nijedna televizija.

Zbog toga je upitao šta se promenilo u zakonodavstvu, te zašto je RTL prva i jedina televizija koja je dobila takvo upozorenje.

Prema mišljenju predsednika Uprave RTL-a nešto se promenilo u pristupu Saveta prema toj televiziji.

Savet za elektonske medije sprovodi sedmodnevni nadzor na RTL televiziji kako bi utvrdio da li su poštovali odluku po kojoj je ta televizija do 2. januara u ponoć trebalo da uskladi emitovanje programa s programskom osnovom iz 2005. na osnovu koje je i dobila koncesiju do 2014.

Prema navodima Saveta, RTL je odstupio od programske osnove u informativnom programu i delu zabavnog i dečjeg programa.

Sankcije mogu ići od zatamnjenja ekrana na pet minuta do oduzimanja koncesije, upozorili su iz Saveta.

U Hrvatskoj, ali i u javnosti u regionu, u poslednje vreme vođena je rasprava o potrebi prevođenja filmova iz Srbije i BiH na hrvatski jezik, pošto je Savet za elektronske medije upozorio RTL televiziju da filmove na srpskom treba prevoditi.

U raspravu u hrvatskoj javnosti uključile su se brojne organizacije i pojedinci iz sveta kulture i medija, koji su uglavnom kritikovali odluku Saveta, među njima i Hrvatsko novinarsko društvo koje je pozvalo Savet da povuče tu "apsurdnu odluku".

Posle tih upozorenja, Hrvatska radiotelevizija saopštila je da će ubuduće putem teleteksta titlovati filmove iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i nuditi to kao opciju gledaocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: