Retke bolesti ne pokriva RZZO

Marija Gička iz Pančeva, koja 11 godina boluje od elefantijaze, nije dobila pomoć i lečenje od zdravstvenog sistema, i pored obećanja Ministarstva zdravlja.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

19:01

Default images

Marija Gička ponovo moli za pomoć, jer joj se zdravstveno stanje naglo pogoršava.

Jedanaest godina preživljava pakao boreći se sa elefantijazom, koju karakterišu ekstremna oticanja delova tela zbog nagomilavanja desetina litara vode u organizmu.

U Srbiji se ova bolest ne leči, ni administrativno ne postoji šifra, pa nije dobijala ni lekove.

Ministarstvo joj je obezbedilo pregled na VMA, gde joj je rečeno da potebne operacije može da dobije u Bukureštu. Međutim, Marija kaže da za lečenje u inostranstvu nema obećanu podršku iz Ministarstva zdravlja.

"Dr Jokić kaže da je u pitanju novac. Pita mene ko će finansirati moje lečenje ili u Bukureštu operacije. Ali se osećam pokradenom i prevarenom, jer sam odvajala i zdravstveno i socijalno u iznosu koji mi je rečeno od strane države da moram da plaćam dok sam zaposlena. A sada kad treba da mi se vrati preko lečenja to je zatajilo", kaže Marija Gička.

Tri puta je Marija Gička čudom preživela krize bolesti praćene visokim temperaturama, nesnosnim bolovima, pucanjem kože, infekcijama. Lekari su joj rekli i da su joj zbog težine i iznurenosti neohodna električna proširena kolica, ali tvrdi da joj iz Ministarstva zdravlja nude samo obična.

"A doktor Jokić smatra da treba sama da guram bez obzira što su mi ruke u vrlo lošem stanju, malaksale i jedva uspem da se očešljam. Rekao je da bi mi možda još mogao da provuče kroz administraciju ili vec šta obična kolica, ali za ova posto suviše tražim ne može", kaže pacijentkinja.

Punih 11 godina Marija Gička ne može da izađe iz bolesničke sobe čak ni do kupatila u svom stanu. Kolica su joj neophodna ne samo da bi ustala, već i da bi što pre posetila očnog lekara zbog jako oštećenog vida i ginekologa zbog ozbiljnih ginekoloških problema.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da rade na rešavanju problema i da im je neophodno još vremena.

" Administrativno treba da, u skladu sa pravilnikom o slanju pacijenta na lečenje u inostranstvo, s obzirom da ta bolest kao takva nije predviđena pravilnikom, ali postoji mogućnost da ako se radi o izuzetno retkoj bolesti, da se na osnovu odgovarajuče dokumentacije koju će da pripremi referentna zdravstevna ustanova, da se obezbedi, omogući da pacijent preko republičkog fonda, odnosno sredstvima republičkog fonda ode na lečenje u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu", kaže Nebojša Jokić iz Ministarstva zdravlja.

Obećavaju i da će Marija Gička dobiti električna kolica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: