"Posmatrači u Siriji neophodni"

Posmatrači Arapske lige u Siriji preporučili su da se ova misija nastavi i naveli da su bili predmet uznemiravanja od strane i vlade i opozicije.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

18:45

Default images

Zvaničnici Arapske lige preporučili su da "misija nastavi sa radom" uz veću tehnološku pomoć i "poziva opoziciju i vladu da dozvole misiji slobodno kretanje".

Ministri spoljnih poslova zemalja Arapske lige okupili su se danas u Kairu na sastanku na kojem razmatraju mogućnost da zatraže pomoć od Ujedinjenih nacija u rešavanju krize u Siriji, navodi AFP.

Pomoć od UN bi bila tražena zbog toga što je posmatračka misija Arapske lige u Siriji kritikovana da se nije dovoljno zalagala na terenu pošto je nasilje režima nad protivnicima nastavljeno uprkos njenom prisustvu.

Ministri spoljnih poslova Arapske lige razmotriće prvi izveštaj posmatračke misije u Siriji, koji će sadržati "slike, mape i informacije o događajima kojima su posmatrači prisustvovali", rekao je pomoćnik generalnog sekretara Lige Ahmed ben Hili.

Tim posmatrača Arapske lige nalazi se u Siriji od 26. decembra pokušavajući da utvrdi da li režim predsednika Bašara al-Asada poštuje mirovni sporazum čiji je cilj okončanje krvavog slamanja demonstracija.

U izveštaju se navodi da su posmatrači bili predmet "uznemiravanja od strane sirijske vlade i sirijske opozicije".

Posmatrači kažu da su vojna vozila bila razmeštena u većini gradova koje su posetili i u izveštaju se navodi da su neki posmatrači videli tela po ulicama, a da vlada i opozicija krive jedna drugu za ta ubistva, navodi izvor iz Arapske lige.

U ovom dokumentu se potvrđuje oslobađanje više stotina zatvorenika, ali se precizira da posmatrači nisu mogli da utvrde da li se radi o političkim zatvorenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: