"Turska i Kipar mirno da reše spor"

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je Tursku i Kipar da mirnim putem reše spor u istočnom Mediteranu oko nalazišta prirodnog gasa.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

16:24

Default images

"Pozivam dve strane na uzdržanost i da spor (oko prirodnog gasa) reše u konstruktivnom dijalogu", istakao je generalni seskretar NATO-a Rasmusen na sastanku u Briselu, preneli su istanbulski mediji.

On je, istovremeno, naglasio da se nada da sadašnji spor neće dovesti do oružanog sukoba u regionu.

Kada je prošle sedmice Republika Kipar počela u istočnom Mediteranu podvodna istraživanja za gasom, Ankara je, u dogovoru sa kiparskim Turcima, u sporno područje uputila specijalni brod koji će, takođe, početi traganje za tim energentom.

Mediji u Istanbulu tvrde da se u istočnom Mediteranu nalaze i turski ratni brodovi, što nije zvanično potvrđeno, ali ni demantovano.

Ankara smatra da taj gas pođednako pripada i Grcima i kiparskim Turcima, koji su na severu ostrva jednostrano proglasila nezavisnu državu koju dosad priznala samo Turska.

Prema procenama stručnjaka, u istočnom Mediteranu se kriju ogromne rezerve gasa i za njima traga i Izrael što, takođe, najavljuje i Liban.

Sadašnja kriza izazvala je zabrinutost i u Evropskoj uniji koja, takođe, apeluje da se spor reši mirnim putem, pogotovo što bi dalje zaostravanje moglo da blokira pregovore o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji se godinama vode pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun traži od lidera dve zajednice - grčke i turske - da inteziviraju kontake kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje do sredine iduće godine, kada Republika Kipar treba da preuzme funkciju predsedavajućeg EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: