Saga o smederevskoj rafineriji

Iako je Vlada Srbije projekat rafinerije u Smederevu stavila na listu prioriteta, ni jedna ponuda "Komiko oila" još nije prihvaćena od gradske komisije.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

16:17

Default images

O izgradnji rafinerije u Smederevu već dve godine puno se priča, ali od nje nema još ni kamena temeljca.

Gradska komisija odlučila je da ponuda ne zadovoljava, ali gradonačelnik najavljuje da investicija nije izgubljena i da će rafinerije ipak biti.

Smederevska saga o rafineriji se nastavlja - skupštinske odluke, komisije, ugovori, memorandumi pa i neuspeli referendum. Posle svega, građane ova priča sve manje interesuje:

Nisam uopšte u toku, ja se ne bavim time i imam laičko mišljenje.

Ne interesuje me. Jer šta god mi mislili, oni kako kažu tako će da bude.

Političari se i dalje prepucavaju. Gradska komisija odbila je ponudu "Komiko oila" da zakup plaća u ratama, a ne od jednom.

Gradonačelnik Predrag Umičević, inače iz DS-a, kaže da to ipak nije kraj.

"Komisija je meni predložila rešenje, ja ću to rešenje uputiti gradskom veću jer prvi put se tako nešto nalazi pred lokalnom samoupravom a potom ćemo to verovatno uputiti i Skupštini grada koja je kompetentna da donese jednu takvu odluku", kaže on.

Umičević za sada nema garantovanu podršku koalicionih partnera socijalista, koji predlažu da se sve vrati na početak.

"Moramo da vidimo predlog gradonačelnika, šta to znači da se vrati skupštini ponovo i da skuština odlučuje. I o tome ćemo doneti politički stav. Mi podržavamo investiciju koja se zove izgradnja rafinerije nafte u Smederevu. Ali pitanje je da li 'Komiko oil' treba da bude taj koji će da gradi rafineriju u Smederevu", kaže Branča Stojanović, predsednik Skupštine grada Smedereva iz Socijalističke partije Srbije.

Gradska opozicija uverena je da ovaj projekat Smederevu nije potreban i tvrdi da je pobedila, te da rafinerija neće biti građena.

"Moraću da podnesem krivične prijave protiv svih koji su se sakrili iza ove odluke jer ja ovde posedujem dokumentima koji su u Skupštini grada jer to je protivzakonito a moramo poštovati odluke komisije", kaže Milan Lukić iz Koalicije za bolje Smederevo.

"Kada je pre dve i po godine ostvaren prvi kontakt između Smedereva i 'Komiko oila', rečeno je da je za izgradnju rafinerije potrebno oko 36 meseci. Sada na ovoj livadi nema nikakvog traga od rafinerije, a bilo je planirano da ona čak i bude gotova 2012. godine", kaže on.

Američki konzorcijum ima jednostavan izbor - da čeka političare ili da napusti ceo projekat.

"Od te skupštine zavisi da li će prihvatiti tu ponudu jer mi želimo da i dalje invetsiramo u grad Smederevo. Nećemo prihvatiti, nismo spremni da promenimo svoju ponudu", kaže Radomir Radivojević iz "Komiko oila".

"Komiko oil" je za zakup na 99 godina 113 hektara zemlje ponudio 300 miliona dinara, dok bi cela investicija, kojom se garantuje direktno upošljavanje 542 radnika i posredno još nekoliko hiljada, vredela oko 250 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: