Poljska: Žene proterane iz programa

Prvi, glavni kanal poljskog radija zabranio je odnedavno da vesti i informativne priloge u udarno vreme tokom dana čitaju spikerke i novinarke.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2009.

01:08

Default images

Novinarkama i spikerkama na tom radiju je to dozvoljeno samo posle podne i uveče, pošto su navodno muški glasovi "prijatniji za uvo, a ženski uz to neuverljivi".

Skandal da nacionalni javni radio-servis diskriminiše tako žene, o kome javljaju poljski mediji, izbio je slučajno, kada su novinarke prošle nedelje primetile da u rasporedu u dnevnim smenama u informativnom programu nema uopšte žena, već se stidljivo pojavljuju tek od 14.00 i uglavnom uveče.

"To je skandal. Pre svega zato što su dnevne emisije prestižnije i bolje plaćene i na udaru smo i finansijski zbog te odluke rukovodstva. Žele da radimo večernji i noćni program kada slušanost opada", kazale su, anonimno, neke od pogođenih novinarki poljskom listu "Đenjik".

"To je samo odluka rukovodstva koje je jednostavno spoznalo da su muški glasovi prijatniji i da kada muškarci čitaju vesti one zvuče uverljivije", rekao je šef rubrike vesti na programu poljskog radija Mihal Homišin i odbacio i samu pomisao da radio diskriminiše žene.

Novinarke su se žalile rukovodstvu, ali efekat je jedino to da mogu da uzimaju jutarnja i prepodnevna dežurstva vikendom.

Analitičari medija upozorili su da je proterivanje žena u informativnom programu u manje slušane programe čist seksizam.

"Početkom devedesetih godina obavljena su istraživanja koja doduše jesu pokazala da slušaoci muškom glasu u programu pripisuju veći autoritet, ali od te prakse se ubrzo odustalo jer, dovedeno do krajnosti, moglo bi da se onda konstatuje da su žene gluplje. A javni mediji su tu upravo da probijaju predrasude i klišee, a ne da ih produbljuju", kazao je profesor Maćej Mrozovski.

Pravnici su upozorili da bi svaka od pogođenih žena iz poljskog radija imala gotovo stoprocentne šanse da dobije spor na sudu ukoliko bi odlučila da tuži poslodavca zbog diskriminacije, ali rukovodstvo tvrdoglavo tvrdi da je isključivo na njemu da odlučuje ko će i kada čitati vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: