Usvojen paket ekonomske pomoći

Vlada Srbije usvojila je odluke o kreditnim paketima koji treba da pomognu građanima i privredi da lakše prebrode finansijsku krizu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.02.2009.

02:12

Default images

Vlada je usvojila i predlog izmena zakona o akcizama, Akcioni plan o izgradnji koridora 10, plan pomoći JAT-u i izjednačila putarine za strana i domaća vozila na autoputu u Srbiji. Vlada će sledeće sedmice potpisati prve ugovore sa bankama za odobravanja podsticajnih kredita za ublažavanje efekata ekonomske krize, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On je na konferenciji za novinare kazao da će odobravanje kredita privredi i građanima početi za dve sedmice.

Kako je naveo, šest od ukupno 35 banaka u Srbiji ne ispunjava uslove Vlade za uključivanje u program mera za podsticanje privrede i kupovine domaćih proizvoda, ali nije precizirao o kojim bankama je reč.

Prema ranijim najavama, Vlada će sa dve milijarde dinara subvencionisati paket od 40 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća.

Ti krediti, sa rokom otplate od godinu dana i kamatom od 5,5 odsto, kreću se od 20.000 do dva miliona evra.

U kreditima za investicije, u iznosu od 30.000 do četiri miliona evra, Vlada učestvuje sa 30 odsto preko garancijskog fonda.

Oni se otplaćuju u periodu od tri do pet godina, sa počekom otplate od godinu dana i kamatom od šest procenata.

Za građane je predviđen paket od 20 milijardi dinara koji Vlada pomaže jednom milijardom. To su krediti za kupovinu automobila, poljoprivredne mehanizacije, nameštaja i bele tehnike.

Rokovi otplate su od pet do sedam godina, a kamatna stopa je od 4,5 odsto za automobile do 6 odsto za ostale proizvode.

Usvojen i predlog izmena zakona o akcizama

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Vlada, na današjoj sednici, usvojila Predlog izmena zakona o akcizama, koji je predložilo Ministartsvo finansija.

Predlog je usvojen u obliku kako je dogovoren sa duvanskom industrijom i kao takav biće prosleđen Skupštini na razmatranje, kazao je Dinkić na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade.

Izmene Zakona o akcizama odnose se na izmenu proporcionalne stope na akcize od 38 odsto, koja je usvojena u Skupštini amandmanom Socijalističke partije Srbije na taj zakon.

Skupština je 21. januara usvojila izmene Zakona o akcizama uz amandmane koje su predložili poslanici SPS-a, a kojima je izmenjeno prvobitno vladino rešenje.

Predlog, koji je prethodno dogovoren između vlade i duvanske industrije, predviđao je da proporcionalna stopa koja bi se zaračunavala na maloprodajnu cenu iznosi 35 odsto, dok bi fiksni iznos akcize po paklici cigareta iznosio 11 dinara.

Umesto toga, poslanici su usvojili amandman poslanika SPS, po kojem je proporcionalna stopa 38 odsto, a fiksni iznos 8,92 dinara po paklici.

Akcioni plan izgradnje Koridora 10

Vlada Srbije usvojila je akcioni plan izgradnje putnog i železničkog Koridora 10 kojim je predviđeno da se ove godine u dovršetak tog putnog pravca uloži 475 miliona evra.

"Iz domaćih izvora će biti obezbeđeno 340 miliona evra, ostatak kreditima međunarodnih finansijskih institucija", rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

On je kazao da će se prvo uraditi svi projekti za putni i železnički saobraćaj i okončati eksproprijacija zemljišta.

U planu je, kako je rekao, da se do 1. maja završi deonica autoputa na jugu Srbije od Preševa do Levosoja, dužine 20 kilometara, zatim počnu radovi na deonici dužine 10 kilometara od Novog Sada do Horgoša, i deonice od Subotice do Novog Sada dužine 10 kilometara.

Novac za te radove je već obezbeđen iz domaćih izvora, tako da je, prema rečima Mrkonjića, izvesno da će, uključujući i obilaznicu oko Beograda, ove godine biti izgrađeno više od 40 kilometara novih autoputeva u Srbiji.

Mrkonjić je naveo da je obezbeđen i novac za nastavak radova na Prokopu, koji je deo beogradskog železničkog čvora.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je rekao da će u drugoj polovini godine biti dostupni krediti međunarodnih institucija namenjeni izgradnji saobraćajnica.

On je naveo da je realno da se u avgustu ili septembru objave tenderi za izvođače radova koji se finansiraju inostranim kreditima.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je navela da je ove godine iz budžeta Srbije za NIP predviđeno 20,5 milijardi dinara, od čega će šest milijardi dinara biti izdvojeno za radove na Koridoru 10.

Ona je rekla da je za radove na deonici u Vojvodini namenjeno 2,9 milijardi dinara, za obilaznicu oko Beograda milijarda dinara, a za radove na jugu Srbije 2,2 milijarde dinara.

"Domaća sredstva nisu dovoljna da se uradi sve što je predviđeno akcionim planom, ali neće biti kašnjenja u izvođenju radova", kazala je Kalanovićeva.

Vlada Srbije je planirala da u naredne četiri godine u putnu infrastrukturu investira oko četiri milijarde evra, od čega je za Koridor 10 predviđeno 1,7 milijardi dinara, a za železničke pruge 1,1 milijarda evra.

Za finansiranje infrastrukture biće potrošeno i 10 miliona evra, koliko je iznosila bankarska garancija koncesionara za autoput Horgoš-Požega, za koju je Vlada Srbije dala nalog da se naplati jer koncesionar nije ispunio ugovorene obaveze.

Odluka o iznosu putarina

Mlađan Dinkić izjavio je da će putarine za vozila sa stranim tablicama biti snižene na nivo putarina za vozila sa domaćom registracijom.

On je na konferenciji za novinare kazao da je odluku o izjedačavanju putarina Vlada Srbije donela danas, ali nije precizirao kada će početi primena novih cena za korišćenje autoputa u Srbiji.

"Očekuje se da će na taj način biti povećan promet stranih kamiona kroz Srbiju tako da ‘Putevi Srbije’ neće imati manji prihod", kazao je on.

Prema sadašnjem cenovniku “Puteva Srbija”, putarina od Beograda do Niša iznosi 2.190 dinara za autobuse i kamione iz Srbije, a za inostrana vozila je 39 evra, što je oko 3.600 dinara.

Dinkić je naveo da su “Putevi Srbije” tražili da se putarine za domaća vozila povećaju za 18 odsto, ali da Vlada nije prihvatila taj zahtev.

Pomoć JAT-u

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je Vlada usvojila program podrške JAT-u u iznosu od 10 miliona evra, od čega će pet miliona evra biti odobreno za investicije, a ostalih pet za dobrovoljni socijalni program.

On je objasnio da je odobrena pozajmica koju to javno preduzeće mora da vrati do 31. decembra 2009. godine, a zalog za taj zajam biće imovina JAT-a.

Kada se sprovede dobrovoljni socijlani program Vlada će tom javnom preduzeću dati garanciju za nabavku četiri aviona na lizing, koji će biti korišćeni za regionalni saobraćaj, rekao je Dinkić.

Za poljoprivrednike 2.000 dinara više

Vlada Srbije usvojila je Uredbu po kojoj će dotirati nabavku repromaterijala za ratarsku proizvodnju u 2009. godini sa 12.000 dinara po hektaru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, direktno plaćanje po jedinici površine će iznositi 12.000 dinara po hektaru, umesto dosadašnjih 10.000.

Podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede planirana tom Uredbom moći će da koriste sva komercijalna porodična registrovana poljoprivredna gazdinstva (fizička lica), koja izmire svoja dugovanja prema Penzijsko-invalidskom fondu poljoprivrednika za 2008. godinu, osim korisnika u marginalnim područjima koja su precizno definisana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: