SAD i Irak blizu sporazuma

SAD i Irak su blizu postizanja sporazuma o boravku američkih trupa u Iraku posle 2008. godine, izjavila je danas Kondoliza Rajs.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

13:27

Default images

Rajsova, koja je doputovala u nenajavljenu posetu Iraku, uoči razgovora sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, odbacila je navode da je sporazum već postignut, ali je rekla da je dogovor blizu i da očekuje od iračkog premijera da je obavesti da li ima još spornih pitanja koja treba rešiti.

"Nema sumnje da su pregovarači napravili veliki napredak i približili se postizanju dogovora, ali nema razloga za tvrdnje da je sporazum već postignut ili da će to biti danas", rekla je američka državna sekretarka Kondoliza Rajs novinarima koji su bili s njom u avionu na putu za Bagdad.

Dugo očekivani sporazum omogućio bi američkim snagama da ostanu u Iraku i po isteku mandata, krajem 2008, koji im je Savet bezbednosti UN odobrio 2003, posle invazije na Irak, podsetio je Rojters.

Zamena mandata UN zvaničnim sporazumom Vašingtona i Bagdada smatra se, kako je prenela britanska agencija, prekretnicom pošto će iračka država moći direktno da utiče na prisustvo stranih snaga na svojoj teritoriji, prvi put posle svrgavanja Sadama Huseina.

Uslovi sporazuma su, međutim, osetljivi za obe strane jer Maliki želi da pokaže da 144.000 američkih vojnika neće ostati duže u Iraku nego što je to neophodno, dok američki predsednik Džordž Buš želi da izbegne striktan rok za njihovo povlačenje.

"Nastavljamo da radimo kako bismo obezbedili da bilo kakvi rokovi u sporazumu zaista odraze ono što verujemo da je izvodljivo", rekla je Rajsova.

"Očigledno je da će svi imati u vidu uslove na terenu."

Iračke vlasti smatraju da bi američki vojnici trebalo da obustave rutinske patrole do sredine sledeće godine i da se potpuno povuku do 2010. ili 2011.

Oslobođen snimatelj Rojtersa

Američka vojska oslobodila je danas snimatelja britanske novinske agencije Rojters pošto ga je tri sedmice držala u Iraku bez optužbe.

Snimatelj Ali al-Mašhadani, koji takođe radi kao slobodnjak za Bi-Bi-Si i Nacionalni javni radio sa sedištem u Vašingtonu, uhapšen je 30. jula u Bagdadu u vojnom pres centru u dobro čuvanoj Zelenoj zoni, prilikom redovne provere legitimacija.

Američke snage prethodno su dva puta hapsile Mašhadanija, ali on nikada nije optužen, naveo je Rojters.

Mašhadani je prvi put uhapšen avgustu 2005, zbog navodno sumnjivog filma pronađenog u kameri, prilikom pretresa njegove kuće u Ramadiju, u provinciji Anbar.

Oslobođen je u januaru 2006, da bi opet bio pritvoren na dve sedmice sredinom iste godine.

Američka vojska je prilikom poslednjeg hapšenja Mašhadanija kao razlog za njegovo pritvaranje navela da je "procenjeno da predstavlja pretnju po bezbednost Iraka i koalicionih snaga", ali to nije obrazložila.

Glavni urednik Rojtersa Dejvid Šlezinger izrazio je zadovoljstvo puštanjem na slobodu Mašhadanija, ali i zabrinutost zbog toga što je on treći put "pritvoren bez objašnjenja".

Portparol američke vojske viceadmiral Patrik Driskol izjavio je da sprema odgovor na pitanja koja je postavio Rojters.

U aprilu američka vojska oslobodila je iračkog fotografa koji radi za Asošijeted pres, dobitnika Pulicerove nagrade, pošto ga je držala bez optužbe dve godine, podsetila je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: