Ren: SSP neutralno o Kosovu

Evropski komesar Oli Ren izjavio da je SSP sa Srbijom "statusno neutralan" jer se njime ne određuje status Kosova, kao i da svako ko kaže drugačije - ne govori istinu.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

18:07

Default images

"Srpska vlada premijera Koštunice prihvatila je mandat da potpiše ovaj sporazum, znajući da član 135 jasno kaže da SSP ne uključuje Kosovo, koje podleže Rezoluciji 1244. Ovaj sporazum ne prejudicira budući status Kosova", rekao je evropski komesar Oli Ren na konferenciji za novinare posle potpisivanja SSP-a.

"Oni koji preispituju Sporazum na toj osnovi, to rade isključivo iz političkih razloga, a ne na osnovu realnog stanja. Ovaj sporazum je neutralan po pitanu statusa i svako ko tvrdi drugačije ne govori istinu", rekao je Ren.

Nemačka: Kosovo nije bio uslov za SSP

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da Nemačka nikada nije uslovljavala potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU pitanjem Kosova.

"Nikada potpisivanje Sporazuma nismo uslovljavali pitanjem Kosova. Naprotiv, stalno smo naglašavali da se, zapravo, radi o dve potpuno različite teme", rekao je Mas za Blic.

On je dodao da se Sporazum nalazi na stolu već mesecima, a da su uslovi od samog početka nepromenjeni i naglasio da se od Srbije očekuje puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Upitan da prokomentariše tvrdnje nekih političara koji kažu da SSP neće moći da ratifikuju parlamenti zemalja koje su priznale Kosovo zbog člana 135, Mas je rekao da tu ne vidi problem.

"Ispred sebe imam taj član, u kojem piše da se SSP ne primenjuje na Kosovo, koje je pod međunarodnom upravom, kao i da se Sporazumom ne određuje njegov konačni položaj. To je veoma jasna izjava i ne vidim kakav bi tu problem mogao nastati. Mi smo se uvek zalagali za Rezoluciju 1244", rekao je Mas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: